發新話題

外援和六君子事件.

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-28 23:59 發表

其實港大,中大,理大和城大都有運動員計劃收港青球員的,而且不止係乒乓球,籃球足球都有,視乎你實力和人面
你係唔係城大阿樂?

乒乓球運動員入學計劃,第一個係我搞O架. 知唔知第一個係邊個?

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 00:53 發表

你係唔係城大阿樂?

乒乓球運動員入學計劃,第一個係我搞O架. 知唔知第一個係邊個?
係咪糖韻?

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-28 23:27 發表

其實現在退役球員,或者專業球員出路已經不少. 呢點我要澄清一下. 係二,三十年前,打波真係無出路,唔係的話,殷X祥就唔駛咁

但近呢十年,如果打得好(打得唔好無辦法),入到港青,甚至港青都未係,精英隊都 ...
難得有前輩講下歷史.

依家個市場的確是比十幾廿年前好左好多.

多了很多小朋友打波係一件好事,所以依家做教練怎樣也好過以前.

有時其實好矛盾,無成績,無FUNDING,即係無發展.

所以才有乒乓男女孖寶的出現,但本土的確又不夠水平和她們爭一日長短,因此亦沒機會出他們,也不能說什麼.

但有樣不太明白,日本也經歷一個很長的低潮期,而且也是由國援(小山智麗,韋晴光)帶大班日本小將,

何解不仿傚一下日本的做法呢?還是因資源未能配合所以仿傚不了?

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-29 01:05 發表

係咪糖韻?
唔係佢,佢係之後, 第一個係BONNIE, 係我一手一腳搞返來 仲唔知我係邊個

引用:
原帖由 HK-KC 於 2013-6-29 01:42 發表

難得有前輩講下歷史.

依家個市場的確是比十幾廿年前好左好多.

多了很多小朋友打波係一件好事,所以依家做教練怎樣也好過以前.

有時其實好矛盾,無成績,無FUNDING,即係無發展.

所以才 ...
老實講,問題係我之前都講過,我地選材,選唔到天份高既球員,因為我地選材係從成績去選,而成績,係少年既運動員,可以因為有錢,而比其他人有更早既起步同埋有更好既師資.
日本選材成功,所以才有現在既黃金一代, 個個都話李皓晴同杜XX青年賽成績好,但係其實人地好少出O的年紀好大既球員去打青年賽, 例如今次世青賽,杜XX贏了冠軍,第二名既係日本隊,佢....只係得十四歲定十五歲. 佢地杜XX打足咁多局,杜已經係最後一年可以參加呢個比賽. 中國隊,咁既年紀,早就打成人賽了.

其實你留意下,日本係出好多有天份既年青球員,例如,福元愛, 石川佳純, 水谷準都出道好早就有成績. 其實有天份既球員,佢地比賽成績係有特質,就係可能未必很好,但係會見到佢係好細個,就能夠贏到,或者沖擊到O的名將. 唔穩定,但係有機會打到變殺瓦人, 呢個就係有天份既球員既特徵.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 03:04 發表

唔係佢,佢係之後, 第一個係BONNIE, 係我一手一腳搞返來 仲唔知我係邊個
第一個係BONNIE,係咪李X珊呀?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-6-29 04:54 發表

第一個係BONNIE,係咪李X珊呀?
無錯,就係李SIR個女, 其實真係因為佢既表現太好,唔止係乒乓球,而且整體學業,做人處事,所以先至後來城大乒乓球先收咁多精英運動員.

天材球員重要?還是全心投入更早全職打波重要?
香港需要那一類本土球員?
有天份但太遲全職,便埋怨機會太少會不會有點兒??
始終代表香港隊的比賽是全職球員的比賽

引用:
原帖由 devin 於 2013-6-29 11:03 發表
天材球員重要?還是全心投入更早全職打波重要?
香港需要那一類本土球員?
有天份但太遲全職,便埋怨機會太少會不會有點兒??
始終代表香港隊的比賽是全職球員的比賽
我都希望努力,早起步就可以成功, 但運動員真係好殘酷, 大眾只看成績,唔會理你幾努力, 天份呢樣O野, 真係好難靠後天努力保救到, 你努力, 人地係努力+天份, 少年比賽, 你仲可以有成績, 但到成年就好難.

現實係,例如英超領隊,你幾努力都無用,球迷只看成績.

香港只係彈丸之地,無論資源同人材,都不能同內地與日本比。

引用:
原帖由 TS2010 於 2013-6-29 11:34 發表
香港只係彈丸之地,無論資源同人材,都不能同內地與日本比。
香港對比日本有個優勢, 就係能夠經常北上交流習訓, 亦有很多優秀教練南下教波, 不過當然收費不便宜.
同內地當然不能比, 但如果訓練選才得宜, 同日本應該可以競爭, 畢竟好耐以前香港都出過世界冠軍

回復 8# 的帖子

係咪劉X明、薜X嘉?

唔知LZ係邊個?但明顯係資深行內人。字字真言,實話實說,贊一個!

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 03:16 發表

老實講,問題係我之前都講過,我地選材,選唔到天份高既球員,因為我地選材係從成績去選,而成績,係少年既運動員,可以因為有錢,而比其他人有更早既起步同埋有更好既師資.
日本選材成功,所以才有現在既黃金一代, 個個 ...
其實香港以前已有很多很高天份的人,不是說一早有錢請師資那種,而是本身有天份的特質那種.

只是因看不到將來,才無奈放棄.最後寧願讀書好過,又或者不能專注發展,最後成長速度完全跟不上其他地方.

始終香港生活指數太高,講真呢個世界有誰人會看不到將來而拼將來?

當然本身屋企有家底除外.

如果香港有一些安全網的機制,可以令那班有天份的人看到將來,要發掘這批人又有何難?

引用:
原帖由 HK-KC 於 2013-6-29 13:39 發表

其實香港以前已有很多很高天份的人,不是說一早有錢請師資那種,而是本身有天份的特質那種.

只是因看不到將來,才無奈放棄.最後寧願讀書好過,又或者不能專注發展,最後成長速度完全跟不上其他地方.

始終 ...
其實做運動員,從來都係無保障,邊度都係,台灣,大陸,日本都係,成功既從來是小部份,例如日本,成功既計運動員之外,其他都係做回打工仔一名. 其實乒乓球運動員遇到的問題,其他運動都有,現在香港退役的精英運動員,出路已經比二十年前好,黑妹係教育學院讀緊,不少退役既運動員,去了中大,浸大讀體育管理, 以後都係一條出路.

黑妹,金寶,牛下女車神, 珊珊都有一個共通點,就係......少年窮. 所以反正選擇不多,反而專心一拼做出成績. 我想問,李晧晴屋企有無錢O架?

另外.......你係唔係炒緊FMCC既師兄?

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 03:04 發表

已經估到了…
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2013-6-29 14:01 發表

已經估到了…
老人家唔講大話.

首先,其實唔駛咁神化日本, 佢地既訓練方式以及乒乓球理論, 未及中國先進.所以福元愛同石川佳純,同埋早矢香, 都係去O左中國長期訓練,佢地仲識得講普通話了.

香港近十年, 香港訓練系統, 其實都係師承中國訓練法, 所以唔駛咁罔自菲薄. 香港既本土青少年成績唔差得過日本.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-29 13:57 發表

其實做運動員,從來都係無保障,邊度都係,台灣,大陸,日本都係,成功既從來是小部份,例如日本,成功既計運動員之外,其他都係做回打工仔一名. 其實乒乓球運動員遇到的問題,其他運動都有,現在香港退役的精英運動員,出路 ...
所以依家已經比以前幸福。以前如何有天份也是徒然。@@

但現在出現一個情況是,有天份但沒有錢請教練的,

因成績不及自小有教練的小朋友,因此亦會埋沒了他們。

所以窮的如何努力也未必有機會出頭,有錢的正如兄所講,

他們到了中途還可有更多選擇,到頭來也是放棄。

這樣就會出現一個窮的不能出頭,富的不能堅持的局面。@@"

Btw,這個版談乒乓球,如談其他會被黑暗版主封嘴的....^^

引用:
原帖由 HK-KC 於 2013-6-29 18:43 發表

所以依家已經比以前幸福。以前如何有天份也是徒然。@@

但現在出現一個情況是,有天份但沒有錢請教練的,

因成績不及自小有教練的小朋友,因此亦會埋沒了他們。

所以窮的如何努力也未必有機會出頭,有 ...
乒總有乒總既難處,你搵幾個有更份,但成績排名無咁高既做重點陪訓,選入港青,有幾多虎爸虎媽投訴爆......

發新話題