72 1234
發新話題

外援和六君子事件.

外援和六君子事件.

首先我重申,我對外援係無意見,或者講, 我係傾向有外援. 我只係講一下外援既歷史同引起既問題.

其實外援係香港乒乓球歷史由戰前已經有,我咁講,呢度應該都無人駁到我 二戰前呀,未出世吧

其實趙萬權同王耀榮,嚴格來講都係外援, 趙係華僑, 王係澳門人, 後來既陳江華,盧傳松,或者許素紅,余錦佳都係國援,不過其實香港人對外授既定義,好多時只係........佢識唔識講廣東話 所以女隊成日比人話好多外授,其實高禮澤同李靖又唔係一樣係外援, 但就親切好多, 只不過佢兩個講廣東話,而女隊O個班, 有時我覺得乒總公關好心做好O的,訪問都用普通話.其實呢O的細節做好O的,形像就已經改善好多.

其實現在成日有人講,話國援搶了本土球員機會,其實係二十年前已經有人講,當時九局五勝,出趙萬權,王耀榮,就總是缺一個,當時好多時就比O左本土球員,例如張文光,李學榮.....,當時,對東南亞,或者二線歐洲隊,最多都係贏5:3. 直到陳光華落了來,補了個缺位,成績就好好多,當趙萬權退休,就來了盧傳松,當時,香港六個年青港隊球員(其實佢地都係結恆既),就非常不滿,寫O左封公開信比報紙,批評乒總呢個做法, 就係六君子事件,而佢地亦有成十年時間,無打乒總既比賽,到近年先打返.經過六君子事件,乒乓球係香港亦步入黑暗時代 你現在同乒總一講國援搶了本土球員機會,佢地一定緊張到不得了.

老實講,香港本土球員同呢O的中國外援,水平真係差好遠,本土球員,唔好話中,日,韓,台唔夠打,其實同東南亞打,都未必贏,現在好多人都話外援搶了香港本土球員機會,其實......我肯定地講,唔係!!乒總都唔知幾想有本土球員打到世界級水平.問題係當你真係出本土球員,如果成績打得唔好,仲會唔會有咁多資源比年青選手?

下次講下乒乓球既黑暗時代.
本帖最近評分記錄

係直頭踩左上乒總.

同乒總反影就知,詳情係點我就真係唔知,當時我仲係靚仔,不過佢篇大文,出現在各大報章,我就仲記得. 佢地踩上乒總既情況係點?好似係世乒賽之前?

邊六個呀??????

引用:
原帖由 gattfry 於 2013-6-26 23:14 發表
邊六個呀??????
我都趄知。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-6-26 23:32 發表

我都趄知。
我記得四個,如果我無記錯,張文光,李學榮,劉俊峰,蘇俊華,另外兩個我唔記得了,李壽榮有無呢? 我唔記了.二十年前既事了.

香港地
<-->
.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-27 00:03 發表

我記得四個,如果我無記錯,張文光,李學榮,劉俊峰,蘇俊華,另外兩個我唔記得了,李壽榮有無呢? 我唔記了.二十年前既事了.
好似有薛公子,

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-6-27 00:10 發表

好似有薛公子,
邊個薛公子?唔識啊

"問題係當你真係出本土球員,如果成績打得唔好,仲會唔會有咁多資源比年青選手?"
重點
爛玩屎波,正是在下.
服役中:百希達中直+省隊打底藍鯨(多謝天悅球會會長)

幾年前識一個中學生,佢第一次跟的教練同佢講,唔好用太多時間在乒乓球方面,比多D心機讀書,同佢講一個二十多年前嘅故事,曾經有一個土生土長打得好好的香港球手很有機會代表香港出賽,但最後的出賽機會還是給了外緩球員,他的教練名字好像是劉國翔,他教練說的可能是自己的故事。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-6-27 00:33 發表
幾年前識一個中學生,佢第一次跟的教練同佢講,唔好用太多時間在乒乓球方面,比多D心機讀書,同佢講一個二十多年前嘅故事,曾經有一個土生土長打得好好的香港球手很有機會代表香港出賽,但最後的出賽機會還是給 ...
其實代表O左又點? 只係比佢知道佢同世界級水平相差有幾遠, 老實講,當年O個班打得好O的既, 張文光,李學榮,蘇俊華佢地,其實真係未去到世界級既級數,而且仲差好遠.......

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-27 00:03 發表

係咪陳X明呀?

引用:
原帖由 gattfry 於 2013-6-27 01:17 發表

係咪陳X明呀?
佢年紀好似無咁大......

文章当然係費話,中國航天科技都是一步步進,有開始先有机会。

打波都要輸得多先会嬴,如果吾開始派港人去打义好遠水平的波,尤何来夑得义不近的港人球員出現。

咁一世都吾会出現港人代表香港獲獎。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

鍾華譽

引用:
原帖由 速鳥 於 2013-6-27 10:28 發表
文章当然係費話,中國航天科技都是一步步進,有開始先有机会。

打波都要輸得多先会嬴,如果吾開始派港人去打义好遠水平的波,尤何来夑得义不近的港人球員出現。

咁 ...
恕我直言,

專業運動員唔係讀書, 有教無類, 邊個球手, 係輸得多先贏? 其實天份高既運動員,係充份反影佢一開始, 就係贏多輸少. 你睇中國隊,邊個係輸住來打? 現實o的,業餘運動員係, 但專業運動員唔係......

中間取得平衡線確不是易事。

72 1234
發新話題