發新話題

[是非] 幸福唔係必然, 想當年系列

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

幸福唔係必然, 想當年系列

看大家回貼,大部都係八,九十後, 七十後就已經係資深, 咁等我乒乓老人講O下故仔. 好多人批評乒總現在很多不是,例如球員出路,外援球員問題,又或者少年選手陪訓不足......等等.其實呢O的已經係老問題, 乒總呢十幾年其實已經搞得好好.

講O下七十年, 八十年代初香港乒乓球壇, 其實香港由戰後,就已經係乒乓球強勁既地方. 曾經係亞洲區最強既乒乓球王國. 中國係49年後, 還要從香港輸入球員, 五十年代,容國團同傅其芳,姜永寧都係咁樣上O左去, 做O左世界杯軍同國家隊教練, 不過最後死得好慘 你地得閑去南華會問下劉生(唔好叫佢做阿伯),佢地會講好多故仔...... 我唔講咁遠啦.

七十年代到八十年代,其實香港吹去一鼓乒乓球旋風, 大家記唔記得中國第一次攞晒七項乒乓球係邊年? 就係1981年, 又當年大陸剛政治開放,中國呢個成就, 令到香港乒乓球熱火沖天. 其實當時在香港,也有不少球館, 在深水埗青山道就有一個, 點解會有球館? 當時既球館跟現在很不一樣,現在球館主要係由於......教波. 但當年,是真的租場地為主.比了錢,就上去打.七,八十年代,香港可沒有這樣多體育館,我想上了年紀,還記得在石檯"猜檯"吧? 當時要找一張室內乒乓球木檯, 並不是現在這樣容易,幸福不是必然. 當時除了球館以外, 就是去青年中心打.

當時學波的, 其實來不開到青年中心學, 跟現在可以在體育館教波同學波是分別好大. 到八十年代初, 開始有室內體育館, 當時乒乓球室, 開始時有個好ON居既規定,就是租場不是一張一張檯租, 而是一個一個場租. 即係你一次租四個場, 你就自己搵人打 以前乒乓球檯可不是現在這樣易租.如果你不是一個月前已訂, 否則就唯有早一個小時去試運氣了.

下次講下當年香港球壇既情況.
本帖最近評分記錄

曾幾何時,我仲記得銅鑼灣有間活力乒乓球室。
團結一致向前看

michael  唔好扮老,你仲好年青,好靚仔,同好好波!!
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

如果球室散檯租應該幾好
<-->
.

如果講香港既乒乓球室,點可以唔提(藝昇)呢.

藝昇真系出過吾少勁人

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-24 21:33 發表
看大家回貼,大部都係八,九十後, 七十後就已經係資深, 咁等我乒乓老人講O下故仔. 好多人批評乒總現在很多不是,例如球員出路,外援球員問題,又或者少年選手陪訓不足......等等.其實呢O的已經係老問題, 乒總呢十幾年其實 ...
請師兄繼續分享

我第一次接觸乒乓球就係在青年中心,也是在這裡成長

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-625 00:31 發表
如果講香港既乒乓球室,點可以唔提(藝昇)呢.
已经提過啦,青山道深水埗果間就是藝昇,(曾经開過,之後停過),然後再在九幾年大角咀開。

藝昇老板肥佬陳!

打雞..好地方

有你都唔會比$租,因一定兵貴過受差過康文署!!!!
引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-6-25 00:22 發表
如果球室散檯租應該幾好

以前新法書院都有拾零張檯租

宜家如果唔係壁球小咗人打,乒乓球檯都幾難租。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-7-4 18:46 發表
以前新法書院都有拾零張檯租
我中學1976。。都有去過新法打波。。$1.5 per hour.
Bty innerforce 兩面反膠

七十年代旺角廣安樓上也有一jum 雞波樓。有Bingo 玩的。
Bty innerforce 兩面反膠

'三英杯'就是記念容國團、傅其若和姜永寧。

Michael,thanks for sharing and expect to share the story again

1981年,中國不單拿到了世界乒乓球賽的七項冠軍,而且包攬了五個單項的亞軍。那是說,男單、女單、男雙、女雙、混雙都在中國淡員間進行。中國政府為了興功,還特別發行了一套7張的郵票,每一張印上每侗项匀的冠軍獎杯。

1981年也是蔡振華、謝赛克和施之皓首次在世界大赛亮相(那年代沒有乒乓球世界杯、没有公開賽、奧運也沒有乒乓項目)。那時候男隊教練是李言榮,他大胆起了新人,在男團决赛派了以上三人上場。那時候,男團赛制是9場5勝;場3局2勝21分,兩隊各球員一一對赛。結果,謝赛克金3分、蔡掞華拿2分、施之皓失2分;中國5:2勝匈牙利。

這是两年來男隊努力的成果。因為兩年前(1979年)的世界锦標赛,中國男隊全綫失利。

發新話題