29 12
發新話題

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

2008年, 陳建安十七歲, 呢個就係我所講, 青少年時期, 其實香港成績唔錯, 但係一到成人組別就唔得, 我其實唔明, 李冠毅正膠打得好地地, 點解走去打反膠?

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-6-20 01:47 發表

呢兩個例子太遠了,找個近d討論,趙仲熙同孔軍凱都打過全職,最終都一齊去返讀書,之前報章有報道主要原因係因為追不上世界水平,起步太遲,人地國內選苗子由5-6歲開始決定打全職就堅到十多年,香港好難做到
大陸係, 但大陸之外都好少地方好似大陸咁, 但日本,南韓水準都唔差, 其實香港現在新一代都開始得很早了, 反而我覺得問題係,選重點少年球員, 是否可以選到天份最好既球員,選材是靠成績還是教練對少年球員天份既評估, 其實大陸選少年球員,並不是看成績,他們有幾個不同既方法去評估他們的智力,身體協調,反應等等......

不過乒總都有他的難處, 你取綠不靠成績, 又會比人投訴.......

其實香港成名既運動員,都有共通點.

例如, 黃金寶, 李麗珊, 黑妹, 牛下女車神......, 就係屋企窮. 香港乒乓球少年選手, 有時我覺得真係太有錢.

俗語話, 千金難買少年窮.

大家都打波, 其實有時天份呢樣o野, 真係幾令人氣餒. 你自己都以為自己好好天份, 但係當你真係再上一層樓, 原來天份係自己不能越過既障礙, 當你努力過, 又為佢付出過, 最後睇住人地過你頭, 真係好氣餒.

引用:
原帖由 gx7615 於 2013-6-21 13:59 發表

有同感.. 同我同年紀果D真係好有錢..
新一代仲恐怖 練完波工人接送餵燕窩
不過唔係咁, 又點養活咁多教練? 我想乒乓球係香港, 最多全職教練既運動, 都未計做兼職既教練.

所以乒乓球特別多虎媽虎爸, 你睇分齡賽, 乒乓球既家長是最緊張成績的, 羽毛球, 網球咁細個, 一般去打比賽, 家長都係當比佢地玩下, 但乒乓球, 佢地真係成舍費爵爺咁款, 乒乓球最早就拚成績, 睇邊過早開始, 領先一部, o岩晒虎爸虎媽, 所以先至有所謂兜巴星教練出現, 迎合家長麻.

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-6-21 23:49 發表

香港打乒乓球的苗子同中國內地比,根本冇得比,數量差太多,乒總點選都未必選到有國內的水平,可能香港100萬人打乒乓球都未必有1個有天份,大陸係幾多百萬人選1-2個,最簡單1個例子,CCTV 係近數月舉行誰是球王的比賽,當中 ...
如果你咁講,照計香港少年選手成績會唔好,咁點解現在係少年選手成績好,有人攞世少杯, 又有人攞全國少年賽冠軍. 現在係少年選手成績好, 但到年長後, 成績反而出唔到.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-6-21 23:52 發表

同讀書一樣,其實你係有天份,猶如錐之在囊,沒有懷才不遇的.
那麥景皓點解十一歲做唔到重點球員,要到二十一歲先得呢?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-6-23 03:22 發表
唔可以再返轉頭比教練玩篤手指 ,跟排名,打輪選OK,以前都搵過文教練攪少年育才,之後呢?
所以話乒總都有乒總既難處, 你唔係用成績選重點球員, 你想O下幾多虎爸虎媽會走去投訴.

29 12
發新話題