發新話題

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

講實力 香港既本地球員其實完全吾差
今次全國運動會 黃振廷多次帶領香港取得兩分 反而老將梁x恩 張鈺 江天一 就好少贏球
女仔李浩晴吳穎藍 進步神速 世界排名前50 又贏過福園愛 吳佳多等
兩年內 他們應該可以成材

至於青少年的問題 香港乒總資源分配問題嚴重
浪費太多資源在球拍膠皮上 青少年球員打巡迴賽機會不多 甚至需要自費
香港球員連青少年巡迴賽的機會也不多 但差不多水平的日本韓國台灣甚至新加玻 青年球員已經參加u21 以及成年人巡迴賽 就算贏不了球 也增加經驗 以及排名
其實呢2年 香港男隊取得u15亞青 第三 僅次中國以及台灣
但青少年世界排名方面比日本韓國差的遠 香港一年派球員打2-3站比賽 別人打12-13站 爆冷贏高手既既機會好多 經驗信心自然提升
希望香港多D比機會 青少年參加成人巡迴賽取經驗
以及提供更多運動員升學 退役的幫助
鼓勵全職運動員的發展

香港--山东2:3
黄镇廷-- 孔令轩3:2(6,-4,6,-7,5)
梁柱恩-- 吴颢0:3(-3,-8,-10)
张钰-- 陶文章★ 0:3(-4,-7,-8)
黄镇廷-- 吴颢3:2(-7,8,-8,9,1)
梁柱恩-- 孔令轩2:3(8,3,-6,-12,-6)
http://tabletennis.sport.org.cn/home/xhgg/2013-06-07/401761.html

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 11:27 發表
其實乒總呢幾年搞青少年, 都已經搞得很不錯了, 我想是歷來, 最多對外比賽同埋外地集訓.
比起其他亞洲國家 香港青少年球員機會少得很
明明資源就非常充裕 但卻沒有用在到外比賽
5年前到 香港有個李冠毅 個時打青少年賽贏陳建安 黃盛聖 奧查
不過都無被栽培 宜家讀翻大學
人地已經世界冠軍了

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 11:45 發表

邊個話無栽培? 其實乒總都唔知幾想出個黑妹來啦. 以我所知, 乒總都係一樣會派幾個年青球手出外打, 只係成績最好既幾個,自費既,係本來以前無機會,現在可以自費參加. 其實就算中國隊,都唔係所有青年巡迥賽都打.

...
18 19歲左右啦
中國有實力 打1-2站已經可以出成績 升排名
香港未必得
其實香港青少年基本上每次出去比賽都實有獎 在世界和亞洲前列位置
但來港的中國老將卻有很多機會出賽 而沒有把握 應該多撥資源給本地球員
外援高峰已經過了 其實趙神童2-3年前仲同niwa kenta等差不多 現在已有明顯距離

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 11:48 發表

黃鎮廷又打得唔錯啊. 打得贏省隊已經唔錯, 點解唔出江天一同唐鵬? 梁柱恩單打係差少少.
孔令軒同吳顥 其實都系國一陪練成員
擺得黃鎮廷打一號主力 證明教練已經好信任他
希望2016奧運 男子隊會有1-2名本地球員啦

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 12:10 發表

如果乒總唔放資源係青少年度,青年賽就唔會有咁好成績啦,其實乒總一樣比本土球員打成年巡迥賽,呢點好多人都誤解,只係好多時,第一,兩round就被ko. 李冠毅都對過朱世赫. 打得好少少,例如林晧晴,幾乎場場都放. ...
我既意思系可以比u18 球員都試下打成人巡迴賽
日本台灣韓國新加玻 正系不斷做呢樣野
所以呢d國家就系 青少年上大人既階段進步比我地快 以致開始有差距
香港系u15既發展算好好 但之後好多有潛能都無踏上運動員之路 比較可惜
李冠毅其實大部分比賽同訓練都系自費:( 反而黃振廷就真系開始被重視

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 12:30 發表

李冠毅自己加鐘o者

咁黃鎮廷當年係唔係u15最勁o個個?
個時有幾個好過佢 如李忠謙 鄭楚風
呢2個都試過全職亦有不錯成績 但不知道為何中途退出還是不被重用
李忠謙試過亞青單打第三 鄭楚風亦贏過國家隊金意雄 以及伊朗天才阿里梅安noshed
不如到你分享謝家俊的故事

其實孔氏哥哥都放棄左全職啦三孔剩番一個
因為比林兆恆李漢銘拋離左
自然做唔到重點被逼放棄
很多人為了從事專業行列放棄做運動員
雖然運動員薪酬一般 不過帶來的成功感 意志力的培養 享受乒乓球的樂趣 就係其優勢
馮林確實係天才 十五六歲入國家集訓隊 同期有張超李平陳𤣱 師父為肖戰 可惜佢一時之氣去深圳教波 放棄前途 否則現在很大機會是一隊成員 我都係佢個個時代的

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-6-20 01:38 發表

李冠毅在什麼時候贏過陳建安,陳建安一早都半全職,2011年仲打世界大學生運動會,雙打第2,果年香港好似都有派人去
Panasonic Open (China)

Men's Singles (Qual Groups)
17:30 11/9/2008
CHEN Chien-An TPE
vs
LI Kwun Ngai HKG
3-11, 12-14, 11-2, 11-5,11-13,10-12,  
陳建安一直都是台灣重點 但是2012年才是成年隊的主力

發新話題