發新話題

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

引用:
原帖由 反膠王子 於 2013-6-19 20:58 發表
李冠毅讀返書好個全職
呢個要多得精英運動員入學計劃, 唉.....講起呢個計劃, 其實應該紀念Professor 高. 唔係由佢推動, 現在做全職無咁大保障, 幸福唔係必然O架.........

其實孔氏哥哥都放棄左全職啦三孔剩番一個
因為比林兆恆李漢銘拋離左
自然做唔到重點被逼放棄
很多人為了從事專業行列放棄做運動員
雖然運動員薪酬一般 不過帶來的成功感 意志力的培養 享受乒乓球的樂趣 就係其優勢
馮林確實係天才 十五六歲入國家集訓隊 同期有張超李平陳𤣱 師父為肖戰 可惜佢一時之氣去深圳教波 放棄前途 否則現在很大機會是一隊成員 我都係佢個個時代的

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 22:42 發表
其實孔氏哥哥都放棄左全職啦三孔剩番一個
因為比林兆恆李漢銘拋離左
自然做唔到重點被逼放棄
很多人為了從事專業行列放棄做運動員
雖然運動員薪酬一般 不過帶來的成功感 意志力的培養 享受乒乓球的樂趣 就係其優 ...
原來大佬都無打了.不過一向都好似係細佬天份好一些. 馮林都會有氣? 佢咁林....... 不過佢咁快做教練都未必是壞事,真係搵真銀.其實如果係佢地呢個LEVEL,真係個個都係咁既天份,有次係實利和, 有個教練未見過, 新來, 勁到無朋友,又係O個種你做一個動作既反應,佢已經可以做兩個. 佢同我講, 佢本來係八一隊,即係解放軍,入O左國家青年隊,打了幾年,話有病,停了一年,返隊就追唔返, 退回八一隊,咁八一隊推薦佢地讀大學,佢話其實係來探朋友,順便搵O的外快,過了暑假回南京讀書.

麥景晧仲有無打全職? 今日剛剛睇完王鎮庭係日本公開賽,贏了星加坡既MA LIANG, 佢正手改了好多,少了很多高孤線擲波,不過對對面比,大家自己睇下,人地拉個波好似唔駛力咁. 沖佢好多,但係王鎮庭既優點,係走位真係走得快. 王鎮庭就係差了板一垂定音, 所以佢就算贏都贏得好辛苦, 好難起BREAK拿好多分.

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 11:38 發表

比起其他亞洲國家 香港青少年球員機會少得很
明明資源就非常充裕 但卻沒有用在到外比賽
5年前到 香港有個李冠毅 個時打青少年賽贏陳建安 黃盛聖 奧查
不過都無被栽培 宜家讀翻大學
人地已經世界冠軍了
李冠毅在什麼時候贏過陳建安,陳建安一早都半全職,2011年仲打世界大學生運動會,雙打第2,果年香港好似都有派人去

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 12:36 發表

個時有幾個好過佢 如李忠謙 鄭楚風
呢2個都試過全職亦有不錯成績 但不知道為何中途退出還是不被重用
李忠謙試過亞青單打第三 鄭楚風亦贏過國家隊金意雄 以及伊朗天才阿里梅安noshed
不如到你分享謝家俊的故事
呢兩個例子太遠了,找個近d討論,趙仲熙同孔軍凱都打過全職,最終都一齊去返讀書,之前報章有報道主要原因係因為追不上世界水平,起步太遲,人地國內選苗子由5-6歲開始決定打全職就堅到十多年,香港好難做到

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-6-20 01:38 發表

李冠毅在什麼時候贏過陳建安,陳建安一早都半全職,2011年仲打世界大學生運動會,雙打第2,果年香港好似都有派人去
Panasonic Open (China)

Men's Singles (Qual Groups)
17:30 11/9/2008
CHEN Chien-An TPE
vs
LI Kwun Ngai HKG
3-11, 12-14, 11-2, 11-5,11-13,10-12,  
陳建安一直都是台灣重點 但是2012年才是成年隊的主力

利害
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

2008年, 陳建安十七歲, 呢個就係我所講, 青少年時期, 其實香港成績唔錯, 但係一到成人組別就唔得, 我其實唔明, 李冠毅正膠打得好地地, 點解走去打反膠?

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-6-20 01:47 發表

呢兩個例子太遠了,找個近d討論,趙仲熙同孔軍凱都打過全職,最終都一齊去返讀書,之前報章有報道主要原因係因為追不上世界水平,起步太遲,人地國內選苗子由5-6歲開始決定打全職就堅到十多年,香港好難做到
大陸係, 但大陸之外都好少地方好似大陸咁, 但日本,南韓水準都唔差, 其實香港現在新一代都開始得很早了, 反而我覺得問題係,選重點少年球員, 是否可以選到天份最好既球員,選材是靠成績還是教練對少年球員天份既評估, 其實大陸選少年球員,並不是看成績,他們有幾個不同既方法去評估他們的智力,身體協調,反應等等......

不過乒總都有他的難處, 你取綠不靠成績, 又會比人投訴.......

小時了了,大未必佳

少年得志大不幸
本帖最近評分記錄

雀得拼搏到佳績的本地幾位運動員, 比較偏向不搏就更沒出路, 年少的無謂亂跟, 亂拜更不應...... 當然, 要借鏡他們積極, 不氣餒的精神.

<-->
.

其實香港成名既運動員,都有共通點.

例如, 黃金寶, 李麗珊, 黑妹, 牛下女車神......, 就係屋企窮. 香港乒乓球少年選手, 有時我覺得真係太有錢.

俗語話, 千金難買少年窮.

大家都打波, 其實有時天份呢樣o野, 真係幾令人氣餒. 你自己都以為自己好好天份, 但係當你真係再上一層樓, 原來天份係自己不能越過既障礙, 當你努力過, 又為佢付出過, 最後睇住人地過你頭, 真係好氣餒.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-21 13:54 發表
其實香港成名既運動員,都有共通點.

例如, 黃金寶, 李麗珊, 黑妹, 牛下女車神......, 就係屋企窮. 香港乒乓球少年選手, 有時我覺得真係太有錢.

俗語話, 千金難買少年窮.
有同感.. 同我同年紀果D真係好有錢..
新一代仲恐怖 練完波工人接送餵燕窩
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原帖由 gx7615 於 2013-6-21 13:59 發表

有同感.. 同我同年紀果D真係好有錢..
新一代仲恐怖 練完波工人接送餵燕窩
不過唔係咁, 又點養活咁多教練? 我想乒乓球係香港, 最多全職教練既運動, 都未計做兼職既教練.

欠 1 個費sir or 劉國樑
家長的心態都好重要,特別是未有成績前的一關是最難過

所以乒乓球特別多虎媽虎爸, 你睇分齡賽, 乒乓球既家長是最緊張成績的, 羽毛球, 網球咁細個, 一般去打比賽, 家長都係當比佢地玩下, 但乒乓球, 佢地真係成舍費爵爺咁款, 乒乓球最早就拚成績, 睇邊過早開始, 領先一部, o岩晒虎爸虎媽, 所以先至有所謂兜巴星教練出現, 迎合家長麻.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-21 17:25 發表
所以乒乓球特別多虎媽虎爸, 你睇分齡賽, 乒乓球既家長是最緊張成績的, 羽毛球, 網球咁細個, 一般去打比賽, 家長都係當比佢地玩下, 但乒乓球, 佢地真係成舍費爵爺咁款, 乒乓球最早就拚成績, 睇邊過早開始, 領先一部,  ...
如果你一個月比萬幾兩萬打波,睇你緊唔緊張.

發新話題