發新話題

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 11:38 發表

比起其他亞洲國家 香港青少年球員機會少得很
明明資源就非常充裕 但卻沒有用在到外比賽
5年前到 香港有個李冠毅 個時打青少年賽贏陳建安 黃盛聖 奧查
不過都無被栽培 宜家讀翻大學
人地已經世界冠軍了
邊個話無栽培? 其實乒總都唔知幾想出個黑妹來啦. 以我所知, 乒總都係一樣會派幾個年青球手出外打, 只係成績最好既幾個,自費既,係本來以前無機會,現在可以自費參加. 其實就算中國隊,都唔係所有青年巡迥賽都打.

李冠毅係一個好好既例子. 我想問一你一個問題, 黃鎮廷係幾多歲先至開始贏李冠毅?

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 11:32 發表
香港--山东2:3
黄镇廷-- 孔令轩3:2(6,-4,6,-7,5)
梁柱恩-- 吴颢0:3(-3,-8,-10)
张钰-- 陶文章★ 0:3(-4,-7,-8)
黄镇廷-- 吴颢3:2( ...
黃鎮廷又打得唔錯啊. 打得贏省隊已經唔錯, 點解唔出江天一同唐鵬? 梁柱恩單打係差少少.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 11:45 發表

邊個話無栽培? 其實乒總都唔知幾想出個黑妹來啦. 以我所知, 乒總都係一樣會派幾個年青球手出外打, 只係成績最好既幾個,自費既,係本來以前無機會,現在可以自費參加. 其實就算中國隊,都唔係所有青年巡迥賽都打.

...
18 19歲左右啦
中國有實力 打1-2站已經可以出成績 升排名
香港未必得
其實香港青少年基本上每次出去比賽都實有獎 在世界和亞洲前列位置
但來港的中國老將卻有很多機會出賽 而沒有把握 應該多撥資源給本地球員
外援高峰已經過了 其實趙神童2-3年前仲同niwa kenta等差不多 現在已有明顯距離

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 11:48 發表

黃鎮廷又打得唔錯啊. 打得贏省隊已經唔錯, 點解唔出江天一同唐鵬? 梁柱恩單打係差少少.
孔令軒同吳顥 其實都系國一陪練成員
擺得黃鎮廷打一號主力 證明教練已經好信任他
希望2016奧運 男子隊會有1-2名本地球員啦

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 11:51 發表

18 19歲左右啦
中國有實力 打1-2站已經可以出成績 升排名
香港未必得
其實香港青少年基本上每次出去比賽都實有獎 在世界和亞洲前列位置
但來港的中國老將卻有很多機會出賽 而沒有把握 應該多撥資源給本地球員
...
如果乒總唔放資源係青少年度,青年賽就唔會有咁好成績啦,其實乒總一樣比本土球員打成年巡迥賽,呢點好多人都誤解,只係好多時,第一,兩round就被ko. 李冠毅都對過朱世赫. 打得好少少,例如林晧晴,幾乎場場都放.黃鎭廷都多好多機會. 乒總真心想比多o的機會本土球員o架.

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 12:10 發表

如果乒總唔放資源係青少年度,青年賽就唔會有咁好成績啦,其實乒總一樣比本土球員打成年巡迥賽,呢點好多人都誤解,只係好多時,第一,兩round就被ko. 李冠毅都對過朱世赫. 打得好少少,例如林晧晴,幾乎場場都放. ...
我既意思系可以比u18 球員都試下打成人巡迴賽
日本台灣韓國新加玻 正系不斷做呢樣野
所以呢d國家就系 青少年上大人既階段進步比我地快 以致開始有差距
香港系u15既發展算好好 但之後好多有潛能都無踏上運動員之路 比較可惜
李冠毅其實大部分比賽同訓練都系自費:( 反而黃振廷就真系開始被重視

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 12:17 發表

我既意思系可以比u18 球員都試下打成人巡迴賽
日本台灣韓國新加玻 正系不斷做呢樣野
所以呢d國家就系 青少年上大人既階段進步比我地快 以致開始有差距
香港系u15既發展算好好 但之後好多有潛能都無踏上運動員之 ...
李冠毅自己加鐘o者

咁黃鎮廷當年係唔係u15最勁o個個?

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 12:30 發表

李冠毅自己加鐘o者

咁黃鎮廷當年係唔係u15最勁o個個?
個時有幾個好過佢 如李忠謙 鄭楚風
呢2個都試過全職亦有不錯成績 但不知道為何中途退出還是不被重用
李忠謙試過亞青單打第三 鄭楚風亦贏過國家隊金意雄 以及伊朗天才阿里梅安noshed
不如到你分享謝家俊的故事

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 12:36 發表

個時有幾個好過佢 如李忠謙 鄭楚風
呢2個都試過全職亦有不錯成績 但不知道為何中途退出還是不被重用
李忠謙試過亞青單打第三 鄭楚風亦贏過國家隊金意雄 以及伊朗天才阿里梅安noshed
不如到你分享謝家俊的故事
打到青少年都仲有成績, 但成年組別就不一樣了. 大孔都放棄了.

其实我很欣賞孔鏵德,少說話,認真打波,也打得好出色
知道他放棄打全職其实內心也很失望
其实可以比多一兩年時間佢,很多明星如科豆都是大器晚成
況且青少年未完全發育,過兩年唔知什麼回事
最近見佢負傷打恒生學界也很出色,只是四強很險輸比DBS
后來因傷四強無法再打,否則亦有權取冠軍
他欠缺只是一個机會
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

相 信兩位都是資深過來人,我們也希望香港可以出到 GOLDEN PO 或者 BLACK MUI
香港乒乓網

首先重申, 係無對同錯, 亦唔係講邊個o岩既問題, 只係以事論事.

其實香港乒乓球同其他運動最大既分別, 係好多球員, 好早, 甚至超早就已經受極好既師資訓練, 我所講既那一批屋企有點錢, 幾乎一學波就係馮林, 蒙剛雄呢類教練, 而且自己又鐘意打, 屋企又唔介意比錢, 於是好所謂多天才球手出現, 例如, 謝家俊, 李冠毅, 趙仲熙呢o的係表表者, 其實仲有好多, 趙仲熙攞過全國少年冠軍....... . 現在都有三孔.....等等.

其實佢地有個特點, 就係自己都好喜歡打, 幾乎全部都想過做全職, 老實講, 乒總訓練對少年訓練, 最多就係新一代, 再加青苗, 呢類訓練強度同一對一既訓練強度,相差其實非常非常遠. 其他國家都一樣係, 十一歲前,好少一對一訓練, 所以十歲之前, 香港隊既成績係比其他地區優勝.

但年紀再大一些, 無錯呢班球員, 有教練, 打得早, 自己又有心, 但係問題係......他們無世界級既天份. 世界級既天份......, 舉個例, 馮林教練--有無人同他打過, 他是最接近呢個天份. 簡單而言, 感覺是我既反應做了一個動作, 他已可以做到兩個, 佢個反應係快到你唔信. 當然仲有其他, 例如手感, 身體協條....等等.

呢個天份, 當你練了四年, 他練了兩年, 兩個打比賽, 是看不出來, 但當到十六歲, 你練了十年, 他也練了八年, 你就會發覺, 他已追過了你, 就是呢個原因, 所以到十六歲之後, 香港本土選手, 成績就開始下降, 下降o者,都仲有成績, 但到成人組, 你打了十二年, 人地可有些打了二十年球啊.

更重要的係, 呢班香港所謂少年天才球員, 個個屋企都有錢, 呢班少年, 好多成績仲唔錯. 他們不用乒乓球做職業, 大可以以後做律師, 做會計師, 做醫生....., 當十六歲,成績下降, 有幾多個會選擇捱去? 例如趙仲熙, 小學全級第二啊.......

在大陸, 少年宮裡, 乒乓球是他們唯一的出路, 打不到省隊, 就沒有出路保障.

就以李冠毅和黃鎮廷為例, 李十一歲時, 無錯真係已經好勁, 黃那時可能無得打, 因為李當時已經打了三,四年球. 黃當時是無可能請私鐘教練. 到十八歲, 李冠毅已經到頂, 黃已經追過, 因為黃鎮廷已經打了七,八年波, 由十五歲亦開始有系統地訓練. 問題係.....黃鎮庭到二十歲雖然仍然在進步, 但他能追回系統訓練起步太遲的時間嗎? 在十二,三歲時, 黃鎮廷可還要比這批早開始練的有錢"天才"球員壓著啊. 沒機會成為重點陪訓.

黃鎮庭, 其實天份真的很好, 看他的ittf比賽, 他的反手和步法, 我覺得和中國隊相差不遠, 但問題係.......他的正手. 真係似街場正手, 擲個波出去, 無錯, 係香港就殺晒, 但出到去, 我睇幾場, 例如對老薩, 人地寧願退一點比你打, 反正你打不死. 有次對南韓, 一比較, 就發覺速度有多大分別.
如果他從小就有重點陪訓, 就應該唔會有呢個問題, 現在能不能再上一層, 就要看能不能改到.
黃鎮廷也算好一點了, 因為打法仍不是太"街場". 但是, 例如麥景晧真係太浪費, 他也是很有天份的球員, 但是他的街場打法, 真的很難去改.亦很難殺進世界級.  
香港因為少年成績給錢扭曲了, 以至令一些有天份既選手遲了才有系統訓練, 真係好可惜.

其實黑妹天份也不算高, 不過他說, 1. 他成績不好, 2, 他家亦沒有錢, 中三時羽總叫他打全職, 他不知多開心, 屋企反對亦不大. 反正其他都沒出路, 就專心把球打好.
本帖最近評分記錄
  • Uncle Mao +10 以解決問題去討論, LIKE 2013-6-19 15:32

引用:
原帖由 Uncle Mao 於 2013-6-19 13:59 發表
其实我很欣賞孔鏵德,少說話,認真打波,也打得好出色
知道他放棄打全職其实內心也很失望
其实可以比多一兩年時間佢,很多明星如科豆都是大器晚成
況且青少年未完全發育,過兩年唔知什麼回事
...
係孔軍凱唔打全職o者. 孔家兩兄弟仲打緊.

yoman及Imicheal的論點非常精彩,的確道出問題所在.

我都覺得好精彩
路邊社消息体院好似想叫番軍凱打全職,他一復出讀書便一年內取得全港學界精英,恒生學界,及帶領 DBS 取得大滿貫,風頭一時無兩。
mankit, we are waiting for your comments
其实用IMICHAEL 的態度討論十分好,不是下下都投訴,香港人投訴文化太深
作為后輩我也覺得聽君一席話,勝做十年論壇
的而且確是王沒有退路,只有打波,所以專心,專注
而麥景皓其实好聰明,亦好有天份,奈何真的受專業訓練太遲

BTW,馮林在我心目中真的是最好的 COACH,HARD SELL
球技,球品,人品
香港乒乓網

貓兄,我仍未有足夠資歷去評論呀.
但馮林教練真係好得無法用文字表達.

引用:
原帖由 mankit 於 2013-6-19 16:00 發表
貓兄,我仍未有足夠資歷去評論呀.
但馮林教練真係好得無法用文字表達.
馮教練其实唔好
因為鐘太爆,最近有人想加鐘都比 某某某 + 某某某 + 某某某 拿晒。 ha ha ha ha  just kidding

馮林有一個傳說,凡跟佢的新學生,好快便可以取得冠軍及成績會突飛(我上週五親身体驗過,我跟佢練了15分鐘雙打,結果.......)
香港乒乓網

今日看到前輩討論乒乓壇, 的確獲益良多 , 如果可以的話, 又可否論一論香港做乒乓球全職好前逃和學業同乒乓球可否並存 ???
鍾華譽

講下馮林.

馮林第一個星期落深圳實利和, 我就和他打, 當年他連波都唔識執, 他係第一個教練比我睇到, 你自己係點練都無辦法去到既水平. 馮林最重要係認真, 國內球館教練, 最認真係佢, 唔係講笑, 以前每次都想同佢打兩個鐘, 但係一個半鐘一定無氣, 佢執波永遠唔會HEA住執, 唔理你會唔會無氣, 打少個鐘, 無耐後來太多學生, 所以搵第二個, 其實實利和當年真係多勁教練, 佢啦, 曲斌, 蒙剛雄, 後來張岩, 其實老孫都唔錯, 不過都落晒來做教練了, 香港教練搵食真係辛苦

現在實利和既教練水平同當時比, 真係差好遠.

引用:
原帖由 電子神童 於 2013-6-19 16:30 發表
今日看到前輩討論乒乓壇, 的確獲益良多 , 如果可以的話, 又可否論一論香港做乒乓球全職好前逃和學業同乒乓球可否並存 ???
如果真心喜歡打乒乓球,我覺得可以放膽一試,老實講,同二十年前比,現在做全職真係好好多,你退役後,大把選擇,香港的大學, 可以有精英運動員入學計劃, 當然入到去,你要搏命一些啦,現在有體育讀O架, 畢業後, 做返運動管理, 就算讀唔到書, 可以做全職教練, 一路做, 一路讀下書, 再考下紀律部隊, 你睇O下朱振宗, 仲有朱曉宇都幾過引

不過大前題係你要計算一下你既opportunities cost. 例如神童熙, 由小學畢業,喇小全級第二, 如果讀書就篤定律師,醫生. 咁你打全職, 目標係點先, 如果係世界前二十, 值唔值先? 如果係世界冠軍,香港第一個世界冠軍, 就有O的吸引力. 不過其實打到十五,六歲都知自己有無機會,我係神童熙都會放棄全職啦,律師,醫生啊.

但係其實如果反正自己料子都係最多一個general degree, 咁不如試幾年全職. 唔得先再讀返書, 現在謝家俊, 李冠毅個個都讀大學啦.每個CASE唔同, 我又唔知你背景, 好難講.

發新話題