70 1234
發新話題

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

近年香港羽毛球, 本土選手成績真係打得唔錯, 表表者就係黑妹, 其實世界少年賽來講, 香港都唔錯, 但一到青年賽, 就慢慢成績越來越差, 香港現在女子本土最好成績, 應該係李浩晴, 但同黑妹都仲有距離. 男子成績, 黃永棋世界前二十,打贏過林丹, 香港乒乓球幾時先有?

羽毛球同乒乓球既背景好似,都係中國係強國,我覺得羽毛球更難出成績,因為羽毛球係亞洲,好多國家都好重視,乒乓球其實中國以外,其他國家水平同中國都一定既差距. 香港都係輸入球員,乒乓球不講了,羽毛球就有王晨,周蜜, 資源應該差唔多, 乒乓球可能甚至好一點.點解到現在,都係出唔到本土世界級球員呢?

其實我覺得香港近年選材,在少年隊選材開始, 就可能有問題.大家可以討論一下.

明顯就係管理上策略同目光短淺有關!

其实香港乒乓球壇也有 黑仔 “林偉信”
不過暫時只是乙組
黑仔,你要加油
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-18 16:51 發表
近年香港羽毛球, 本土選手成績真係打得唔錯, 表表者就係黑妹, 其實世界少年賽來講, 香港都唔錯, 但一到青年賽, 就慢慢成績越來越差, 香港現在女子本土最好成績, 應該係李浩晴, 但同黑妹都仲有距離. 男子成績, 黃永棋 ...
其实近年有乒總攪得少年精英很不錯,去年在日本東亞兒童杯都取得男子團体四強
剛剛的希望之星 李嘉宜(不足11碎)更帶領香港取得團体及個人冠軍

今日香港乒乓球的水平其实已經不差,但日本,韓國,台灣等地也很利害,很多外國小朋友也送到國內習訓
單是泰國便有一群青少年在河北三年不回家習訓,香港其实近年也有黃掁庭,最近與張繼科打到2:3,
當時與黑妹相比也有很大距 DISTANCE

另有一很現实問題,運動員退后有何出路?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

其實羽毛球的普及性和重視程度都勝過乒乓球,林丹的知名度與受歡迎都勝過張繼科,黑妹自然勝過李浩晴,其實看真會發現打乒乓球的人相比沒有星味,因為多少關於EQ同禮貌問題,每次見到球手贏波後(𡯁其中國球手)總木口木臉,甚少安慰對手,波爾除外😳

in squash we have a very high ranked player in Au Wing Chi, she is number 14
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

好簡單.....因為黑妹唔識打乒乓球, 她只識打羽毛球囉!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

要有一班孩子及其父母都同意十多幾就去訓練,又要有一個學校去進行呢件事。
仲要比機會佢地去打比賽。

比多少少時間

2004年之前香港無咩小朋友練乒乓波
自從04奧運雙打銀牌之後先開始有家長比仔女學打

到依家大約差唔多9年 應該過多一兩年就有成果

不過 香港有幾多個孔軍凱可以令學校同家長放心比佢去做全職球員...

Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原帖由 Uncle Mao 於 2013-6-18 17:08 發表

其实近年有乒總攪得少年精英很不錯,去年在日本東亞兒童杯都取得男子團体四強
剛剛的希望之星 李嘉宜(不足11碎)更帶領香港取得團体及個人冠軍

今日香港乒乓球的水平其实已經不差,但日本,韓 ...
首先,我都係老人家 我都講,乒乓球既少年賽成績打得不錯,但係由青年組之後, 成績就越來越差.

其實羽毛球運動員退役,比乒乓球運動員困難更大啦,現在乒乓球做全職教練比羽毛球多啊.

引用:
原帖由 Uncle Mao 於 2013-6-18 17:09 發表

同意選材由細開始,目見最近三位少年港青進步神SPEED,乒總功不可沒
首先,我完全同意現在乒總搞青少年比賽,搞得不錯, 其實唔止青少年,同九十年代中既黑暗時代比較, 整體都已經很好,比很多總會都搞得好,問題係,點解成年之後,出不到世界級選手呢?

引用:
原帖由 nixonwin 於 2013-6-18 17:38 發表
其實羽毛球的普及性和重視程度都勝過乒乓球,林丹的知名度與受歡迎都勝過張繼科,黑妹自然勝過李浩晴,其實看真會發現打乒乓球的人相比沒有星味,因為多少關於EQ同禮貌問題,每次見到球手贏波後(𡯁其中國球手 ...
羽毛球同乒乓球在中國受歡迎程度係差唔多, 老實講, 林丹係完全是他自己的星味,你記得林丹,咁你記不記得邊個攞奧運女子羽毛球單打冠軍? 你記得林丹,唔記得李雪芮.是因為林丹星味重.乒乓球也曾經有個,唔一定要靚仔靚女,最緊要有自己風格, 要有激情. 乒乓球既星味人物......鄧亞萍.

引用:
原帖由 gx7615 於 2013-6-18 21:08 發表
比多少少時間

2004年之前香港無咩小朋友練乒乓波
自從04奧運雙打銀牌之後先開始有家長比仔女學打

到依家大約差唔多9年 應該過多一兩年就有成果

不過 香港有幾多個孔軍凱可以令學校同家長放心比佢去做全職 ...
可能你唔知,孔軍凱同趙仲熙都已經放棄全職了.

今晚太夜, 明日我講下我呢五,六年見到既問題,就係天份和成績被扭曲.

黃振庭與謝家俊.

講實力 香港既本地球員其實完全吾差
今次全國運動會 黃振廷多次帶領香港取得兩分 反而老將梁x恩 張鈺 江天一 就好少贏球
女仔李浩晴吳穎藍 進步神速 世界排名前50 又贏過福園愛 吳佳多等
兩年內 他們應該可以成材

至於青少年的問題 香港乒總資源分配問題嚴重
浪費太多資源在球拍膠皮上 青少年球員打巡迴賽機會不多 甚至需要自費
香港球員連青少年巡迴賽的機會也不多 但差不多水平的日本韓國台灣甚至新加玻 青年球員已經參加u21 以及成年人巡迴賽 就算贏不了球 也增加經驗 以及排名
其實呢2年 香港男隊取得u15亞青 第三 僅次中國以及台灣
但青少年世界排名方面比日本韓國差的遠 香港一年派球員打2-3站比賽 別人打12-13站 爆冷贏高手既既機會好多 經驗信心自然提升
希望香港多D比機會 青少年參加成人巡迴賽取經驗
以及提供更多運動員升學 退役的幫助
鼓勵全職運動員的發展

引用:
原帖由 yoman 於 2013-6-19 01:01 發表
講實力 香港既本地球員其實完全吾差
今次全國運動會 黃振廷多次帶領香港取得兩分 反而老將梁x恩 張鈺 江天一 就好少贏球
女仔李浩晴吳穎藍 進步神速 世界排名前50 又贏過福園愛 吳佳多等
兩年內 他們應該可以成材 ...
咦?黃鎮庭全運預賽多次攞兩分? 可唔可以有來源? 我只知他夾唐鵬贏預賽, 可以入到全運會.

其實女仔真係比較容易打到好成績.李晧晴打得唔錯.已經排到三十幾.
講起李晧晴,幾年前開始留意,以為佢可以打得起,因為同年,佢既青年賽既死敵,好多時就係.......石川佳純,石川2012奧運就已經是奧運單打第四,團體銅牌.以前睇,李晧晴同石川係有得打.

希望他們兩個可以打好o的, 現在贏既主要都係外援球員打雙打多.

其實乒總呢幾年搞青少年, 都已經搞得很不錯了, 我想是歷來, 最多對外比賽同埋外地集訓.

香港--山东2:3
黄镇廷-- 孔令轩3:2(6,-4,6,-7,5)
梁柱恩-- 吴颢0:3(-3,-8,-10)
张钰-- 陶文章★ 0:3(-4,-7,-8)
黄镇廷-- 吴颢3:2(-7,8,-8,9,1)
梁柱恩-- 孔令轩2:3(8,3,-6,-12,-6)
http://tabletennis.sport.org.cn/home/xhgg/2013-06-07/401761.html

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 11:27 發表
其實乒總呢幾年搞青少年, 都已經搞得很不錯了, 我想是歷來, 最多對外比賽同埋外地集訓.
比起其他亞洲國家 香港青少年球員機會少得很
明明資源就非常充裕 但卻沒有用在到外比賽
5年前到 香港有個李冠毅 個時打青少年賽贏陳建安 黃盛聖 奧查
不過都無被栽培 宜家讀翻大學
人地已經世界冠軍了

香港乒乓球, 一到成年賽, 本土球員成績就下落, 主要既原因是..........因為有錢. 錢扭曲了天份同成績.

我所講既扭曲, 其實唔係話邊個錯, 其實無論乒總,教練,家長,球員都無錯.所以並不是追究責任,只是以事論事.

在香港, 其實大部份既運動,都係由少年開始選材,無論游水,足球,乒乓球都係咁, 一般就係你踢訓練班或者打比賽, 總會教練覺得你有天份,所以找你做精英, 再在精英中找精英中既青年軍, 重點陪訓球員, 一班幾百人既兒童, 練了幾個月, 我想做過教練都知, 其實好快睇到出來, 再係分齡賽之類, 前八名通常都已經係有些天份. 基本上, 這樣選, 打得好些的兒童, 例如8-9歲, 就是天份最好既一批,  找了這些做精英, 再練多一,兩年, 邊幾個係重點都看得出來, 由少年, 練到青年, 到成年. 由游泳到羽毛球都是這樣.......是不是?

但這個方法放在乒乓球, 那就出問題了, 大家看到香港乒乓球的問題未? 下次再講. 重申, 我唔係指責邊個做錯.
本帖最近評分記錄
  • Creamy +1 多謝分享 2013-6-19 21:19

70 1234
發新話題