70 1234
發新話題

點解羽毛球出到黑妹? 乒乓球出唔到?

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-20 23:02 發表

大陸係, 但大陸之外都好少地方好似大陸咁, 但日本,南韓水準都唔差, 其實香港現在新一代都開始得很早了, 反而我覺得問題係,選重點少年球員, 是否可以選到天份最好既球員,選材是靠成績還是教練對少年球員天份既評估 ...
香港打乒乓球的苗子同中國內地比,根本冇得比,數量差太多,乒總點選都未必選到有國內的水平,可能香港100萬人打乒乓球都未必有1個有天份,大陸係幾多百萬人選1-2個,最簡單1個例子,CCTV 係近數月舉行誰是球王的比賽,當中的9-12歲的小朋友,由3-4歲開始打乒乓球,到而家技術雖不全面,但總有不同的特長(得分手段),相比香港現時的9-12歲小朋友應該未追到

http://www.youtube.com/watch?v=uTX4bz54P-Y
http://www.youtube.com/watch?v=4 ... hwIE8HtHh-4wsosoZPA
http://www.youtube.com/watch?v=o ... hwIE8HtHh-4wsosoZPA

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-21 13:54 發表
其實香港成名既運動員,都有共通點.

例如, 黃金寶, 李麗珊, 黑妹, 牛下女車神......, 就係屋企窮. 香港乒乓球少年選手, 有時我覺得真係太有錢.

俗語話, 千金難買少年窮.
同讀書一樣,其實你係有天份,猶如錐之在囊,沒有懷才不遇的.

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-6-21 23:49 發表

香港打乒乓球的苗子同中國內地比,根本冇得比,數量差太多,乒總點選都未必選到有國內的水平,可能香港100萬人打乒乓球都未必有1個有天份,大陸係幾多百萬人選1-2個,最簡單1個例子,CCTV 係近數月舉行誰是球王的比賽,當中 ...
如果你咁講,照計香港少年選手成績會唔好,咁點解現在係少年選手成績好,有人攞世少杯, 又有人攞全國少年賽冠軍. 現在係少年選手成績好, 但到年長後, 成績反而出唔到.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-6-21 23:52 發表

同讀書一樣,其實你係有天份,猶如錐之在囊,沒有懷才不遇的.
那麥景皓點解十一歲做唔到重點球員,要到二十一歲先得呢?

其實焦點問題係, 12歲以下, 香港經常出世界頂級選手, 15歲以下, 香港選手都重算係世界級, 但已經唔係最頂級果幾個
一到16歲以上....

女子隊開始慢慢解決到呢個問題, 但男子隊... 近年重未有本地球手有辦法入到世界前100名, 而且頂級既本地男子球員, 係15歲以前都唔係重點球員, 搞到太遲進行重點訓練.

我個人覺得絕對係選才既大問題, 而家乒總選重點球員, 細細個就已經只著重已奪得既成績, 而完全無睇到潛力, 如果有辦法學習下中國既選才方式, 我相信黃鎮庭同麥景皓一早就已經可以成為重點球員, 可能18歲以前就已經入到世界前100名

如果乒總可以將年幼球員選才分為兩類, 一類睇成績入選, 一類睇潛力入選(呢樣要參考大陸), 我諗香港隊既成績可以更好

唔可以再返轉頭比教練玩篤手指 ,跟排名,打輪選OK,以前都搵過文教練攪少年育才,之後呢?

引用:
原帖由 金擇魚 於 2013-6-23 03:22 發表
唔可以再返轉頭比教練玩篤手指 ,跟排名,打輪選OK,以前都搵過文教練攪少年育才,之後呢?
所以話乒總都有乒總既難處, 你唔係用成績選重點球員, 你想O下幾多虎爸虎媽會走去投訴.

香港政府不嬲都唔重視運動

想搞都搞到民生,同經濟先

體育都係放埋一邊

名師指導下,頭三板技術超眾,練習時間沉長,反觀對手可能有不足,因為年少,及自打自學,磨練小。
但到達一段日子,頭三板接到,長期緞鍊絕招,加上力量,反而靠名師的頭三板不能直接得分,走得慢,力氣不夠。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 lmichael 於 2013-6-19 15:00 發表
首先重申, 係無對同錯, 亦唔係講邊個o岩既問題, 只係以事論事.

其實香港乒乓球同其他運動最大既分別, 係好多球員, 好早, 甚至超早就已經受極好既師資訓練, 我所講既那一批屋企有點錢, 幾乎一學波就係馮林, 蒙剛雄呢 ...

70 1234
發新話題