發新話題

[橫打] 練橫打問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
已經將手放到好鬆, 手指基本唔用力.  但如果唔甩腕, 個波速好慢.  會否係甩腕果下甩得太盡?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

橫打食指must用力

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 23:23 發表
橫打食指must用力
但王皓教唔洗用力啵

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 23:23 發表
橫打食指must用力
但王皓教唔洗用力啵

引用:
原帖由 artin 於 2013-6-12 23:26 發表

但王皓教唔洗用力啵
picture here
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 23:33 發表 [url=http://hkttf.com/redirect.php?got o=findpost&pid=824546&ptid=60183][/url]

王皓教學片..我都睇過N次

引用:
原帖由 donaldchan420 於 2013-6-13 00:10 發表
王皓教學片..我都睇過N次

引用:
原帖由 johnli 於 2013-6-11 09:13 發表
轉左橫板後, 有幾個月冇打直板.  尋晚心思思打返自己直板.  最後用YEO直板 (加埋膠重179g) 同同事練橫打練左1個鐘.  發現以下問題.

1.  橫打, 拉斜線拉唔死佢:  已盡量沉肩, 垂手, 放鬆身體同手腕, 係觸波一刻手腕 ...
點解要拉死人?你同事是甚麼情度呢?我反手都拉唔死人!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

hi hihi
引用:
原帖由 豪仔 於 2013-6-13 12:02 AM 發表

John 兄,橫左就唔好返轉頭啦!

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-6-13 11:19 發表
John 兄,橫左就唔好返轉頭啦!
Ken兄, 係橫左. 有時心思思打返一兩局直板, 想順自己既心去玩.  心中真係好Like直板橫打. 呢招嬴一分比其他招嬴一分滿足感大好多.

同意橫打取分好開心,尤其同横板反手相持取勝,仲有用橫打反拉取分,雖然呢種情況好小出現係我身上
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-6-13 21:43 發表
同意橫打取分好開心,尤其同横板反手相持取勝,仲有用橫打反拉取分,雖然呢種情況好小出現係我身上
板兄, 其實你既橫打拉得係好好, 好自然, 好流暢.  好過我N倍啦.

引用:
原帖由 ttfei 於 2013-6-12 11:33 PM 發表

我用開母指發力.....其實有冇問題???

手腕不能用轉動的力量,只是放松到鎖緊,多用肩和腰的力量。手腕才不會受傷。這是我個人的感覺。
喜歡汽車,愛好乒乓球。每天努力,讓它們轉得更快......

用食指和大母指壓緊板面發力。個人感覺。

引用:
原帖由 藍劍 於 2013-6-13 23:44 發表
用食指和大母指壓緊板面發力。個人感覺。
. 多謝藍師兄指點, 會手腕好返時, 跟住你兩項提點練下.

呵呵,两點壓住,比橫板只是母指發力仲好。直板萬歲!

藍劍兄,横打技術高超 , 佩服!佩服!
引用:
原帖由 藍劍 於 2013-6-14 18:54 發表
呵呵,两點壓住,比橫板只是母指發力仲好。直板萬歲!

發新話題