37 12
發新話題

[砌版討論] Vega China 配咩橫板可以沖返到波?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

Vega China 配咩橫板可以沖返到波?

正手用YES打vega china,係好轉但係無咗舊時打開嘅速度,應該係因為塊YES淨係for磨波。。(舊時Stiga OC正手Coppa X1 Turbo Platin打發搶頭三板,後尾想轉打多番啲磨同穩定性,所以先轉YES,vega china,但無晒啲沖波)
其實我想塊板好力反啲,搶攻同對拉球速甚慢,好無癮,朋友推薦rutis,clipper,仲有特別強烈建議我Timo Boll ZLF,但我擔心又食唔反住個波(我覺得butterfly啲靚版太沖,唔知食唔食得住),呢幾個choice有無個啱?好力少少又食到波就ok

之前都打過M1,其實M1係咪好沖少少?定抑或轉板就夠?

天下武功, 無堅不破, 唯快不破

YES是七夾純木,不岩打M1.所以發揮不到M1本身的威力.唔洗換板住,你試左JP01先LA!應該岩你的要求.另外你話想改打TB ZLF,這板是千圍板不會太沖.只是一塊好咬波,好轉打擺速的板.想有咬波的手感又有爆的板,建議你打舊張繼科.
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

Rutis 如何?

柄太幼

Buy Omega 4 la

要打透及覺得白金V好打,要配芯硬既純木底板較好,如TENOR

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-6-5 15:07 發表
要打透及覺得白金V好打,要配芯硬既純木底板較好,如TENOR
Acoustic also not bad ka

可以試下用 clipper 橫板啦 ! 因為它係7層純木造,所以較吃球,而且速度相當唔錯 ! 仲有價錢適中,而質量唔錯 ! 係打快攻結合拉弧圈打法的首選 .  

引用:
原帖由 葉師傅 於 5/6/2013 16:28 發表
可以試下用 clipper 橫板啦 ! 因為它係7層純木造,所以較吃球,而且速度相當唔錯 ! 仲有價錢適中,而質量唔錯 ! 係打快攻結合拉弧圈打法的首選 .  
clipper 係咪會好力過YES?
配vega china其實仲得唔得?
定抑或clipper + M1?

其實個波慢係咪因為塊vega china??

clipper 係會好力過YES
配vega china其實麻麻,芯唔夠硬,除非你灌膠
clipper + M1亦都唔好打

引用:
原帖由 F1Hunter 於 2013-6-5 02:36 發表
正手用YES打vega china,係好轉但係無咗舊時打開嘅速度,應該係因為塊YES淨係for磨波。。(舊時Stiga OC正手Coppa X1 Turbo Platin打發搶頭三板,後尾想轉打多番啲磨同穩定性,所以先轉YES,vega  ...
想打Vega China可以選擇七層純用,我現在用 波爾w7 純用,效果吾錯,就冇左之前打yeo手感,但質量速度都提高左。其實速度同旋轉,系業餘中,最多只可以揀是但一樣,認定自己方向啦!

vega China拉出既波孤線好平!速度快,唔彈,有轉,但做成對持續拉波有吃力既感覺,易落網!

如果我暫時唔換板,YES配baracuda做正手又會點?

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 5/6/2013 17:45 發表
clipper 係會好力過YES
配vega china其實麻麻,芯唔夠硬,除非你灌膠
clipper + M1亦都唔好打
Rutis芯夠硬嗎?
或者有無其他硬芯嘅純木?

點解樓主5試試銀v呢,有速度有旋轉

引用:
原帖由 lycong 於 6/6/2013 11:55 發表
點解樓主5試試銀v呢,有速度有旋轉
又得喎,但係唔知洗唔洗要啲硬心啲嘅木
其實Omega IV Pro 同Vega Pro 都ok

引用:
原帖由 dayman 於 5/6/2013 18:20 發表

想打Vega China可以選擇七層純用,我現在用 波爾w7 純用,效果吾錯,就冇左之前打yeo手感,但質量速度都提高左。其實速度同旋轉,系業餘中,最多只可以揀是但一樣,認定自己方向啦!
其實你啱,但我而家真係好亂下

引用:
原帖由 leoxiom 於 5/6/2013 20:25 發表
vega China拉出既波孤線好平!速度快,唔彈,有轉,但做成對持續拉波有吃力既感覺,易落網!
同感!!!!

如果堅持要打vega china,買tenor or 紅雙喜506
如果轉omega4pro,九成市面上既板你都用到

37 12
發新話題