發新話題

莫忘六四

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

莫忘六四

今天是不能忘記的日子,心情有點沉重。莫忘六四
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

唔知点解圖中的鸭仔令我想起當年屠殺學生的坦克...
引用:
原帖由 dayman 於 2013-6-4 13:27 發表
今天是不能忘記的日子,心情有點沉重。莫忘六四
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

如果今日穿鮮紅主色衣物出街會被人盯
<-->
.

鴨嘴上全部都是學生們棄生的血
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

不能忘掉,當年我是小學生
雖然時間可以沖淡,但歷史仍然全在
d左仔不要成人講國家現在點好點有錢,只會令我覺得你地仲可恥

回復 2# 的帖子

幫架坦克打格仔

回復 4# 的帖子

不過真的諗唔明點解可以向自己同胞下手,其實d士兵都是成人,有獨立思考,唔係上級叫你做麥都是對下話,如果我是士兵我一定不會接受命令(你看其他國家有時士兵反而會企番係民眾果邊要總統下台)有感89開槍殺死同胞的士兵同高層很可恥,要以死謝罪

螳臂擋車

回復 7# 的帖子

傳聞當時屠城的士兵被洗腦,D士兵並非北京的士兵,係由外省調配的,當時他們認為天安門D學生係暴徒

支持平反六四,向下令屠城者追究!

回復 9# 的帖子

人是有良知既,唔會咁容易被洗腦既,這些都是直口

好邪門

六四是絕對不會遺忘的,這匹帳一定要中共這個屠夫政權算清楚。

引用:
原帖由 wilson2020 於 2013-6-4 22:58 發表
好邪門
今期仲要係第64期六合彩
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

回復 10# 的帖子

鄧小平李鵬以死謝罪益左佢,外國革命成功紛紛鍾d人會去破壞佢地d墓挖條屍出來遊街,未死的打佢and遊街,不過香港人唔會既,大陸就唔知啦

回復 14# 的帖子

上年都好似係咁,and then大陸台灣落冰雹,64天都看不過眼了

本人75年內地出生,64的時候初一,基本能記事了,這幾年跟內地一些20歲左右的聊64,他們很彷徨的看著我:什麽意思?
94年自己第一次到香港 時候見到當年在維園紀念64五周年的集會才想起五年前的事件。對於大部份內地人來說64永遠不會有真相,當時評選的十名共和國衛士都不再有報導。
中共自己都不願意提起那段歷史

發新話題