30 12
發新話題

[其它討論] test

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

test

test

本帖最近評分記錄
  • kelvinyaar +1 多謝分享 2013-6-3 23:06
  • 葉師傅 +5 多謝分享 2013-6-3 20:14
  • sorry +1 多謝分享 2013-6-3 17:52

正合吾意.!!!

我有少少不讚同,雖然自殺少左.但威力不夠對方會易於防手.但如果塊板夠爆,一野KO對方,可以減少自己體力.因為我是老鬼,一定要借左底板的力量.
本帖最近評分記錄
  • kelvinyaar +1 非常贊同,香港業餘有幾多個頂到你好多板爆沖 ... 2013-6-3 23:05
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

樓主每作,均屬佳品

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-6-3 06:52 PM 發表
我有少少不讚同,雖然自殺少左.但威力不夠對方會易於防手.但如果塊板夠爆,一野KO對方,可以減少自己體力.因為我是老鬼,一定要借左底板的力量.
eddie兄,

但係你都承認啦,自殺會少左。若果係玩,你打得爽就得啦,若果想計分或打比賽,你首先要追求的應該是命中率,你想KO對方,不一定椅賴底板的力量,控制力好的底板可以幫助你用靚落點取勝,特別是長者,你都明白體力有限啦,還靠力量贏波?

大家思路不同,打法不同,所以取向自然不同,到最終選擇不同。所以市場也给大家很多不同。沒有對與錯

各人打法都唔同 別人作出補充 發表一下意見
唔好將自己想法強加係別人身上
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原帖由 lycong 於 2013-6-3 07:12 PM 發表
樓主每作,均屬佳品
謝謝抽空閱讀!

現今乒論,只追球力量同球的質量.尤其在出左枱双池時,塊板冇力点打呢!如果唔係國手唔洗使用高質的板同膠.難道他們不是比賽.只求玩樂的爽!
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-6-3 08:00 PM 發表
現今乒論,只追球力量同球的質量.尤其在出左枱双池時,塊板冇力点打呢!如果唔係國手唔洗使用高質的板同膠.難道他們不是比賽.只求玩樂的爽!
eddie兄,

我的文章並不是主張採用無彈力的底板,而是主張比較全面的底板。小弟再貼多一次給你細閱我的結論。結論:挑選底板,最好不要選性能太過極端傾向某些因素的,就算你是進攻型球員,也不一定選一塊世上最強彈力的底板。一塊性能在各方面都平衡的底板將會是最佳的選擇。

除了球速,命中率,旋轉及落點都同樣重要,國手打出去的球也很著重落點的。國手的器材並不是以彈力及球速為主,馬琳所用的Yasaka Malin Offensive是很全面平衡的底板。

中國隊名將許昕從前採用Stiga玫瑰5,現在改用了Stiga Intensity,這底板的彈力減弱了,但獲取了更佳的弧線及控制能力。

每人看法不同,張繼科用Vis,波爾同松下用ALC呢!

三塊拍 唔多全面 同埋特性好明顯 缺點都好明顯
一塊岩中枱台弧圈 唔打透面材唔洗諗弧線 旋轉強 小球模糊
一塊近中枱弧圈 同樣唔打透面材唔洗諗弧線 旋轉強 小球清晰 退台好吃力 就算馬琳都唔多退到許昕咁後 而許昕退台打得好辛苦
一塊死硬彈 (呢塊板同你講既彈性唔洗太大有矛盾 呢塊係5夾一面相當彈既一塊) 力量和旋轉一般 幾乎近枱 脫板太快 唔多岩許昕退台,挑打打法 但球速快 (大陸,台灣網民評測較負面 主要因為唔多退得枱 但同時小球好模糊)

不過Stiga就算同款塊塊都唔多同 唔可以作準 但都有個譜

同埋最重要係 國手打法唔只弧圈落點咁簡單
近台相持果陣佢地好講究球速突襲變線

同埋歐洲人好多時都打碳板同加料拍
一樣打得唔差

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

其實是配合打法。例如  老鬼用taksim   他打法便 動作不大 以拍子的敏銳, 近枱打點打突發。  他們也贏到球。 但對體力好的球手,  當然多打雙持無所謂。
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

正如樓主所說馬淋打YEO,他今次世乒賽,年紀大了.用盡力沖松平,也沖不死呢!

同埋睇番呢十幾年國手選拍 雖則佢地係特制版 但果個型號都係市售上比較有特色既板
例如單板質量特別高 形變較大 形變恢復快呢類特點
好似大力當年用OC 陳紀用EG 王皓用YE
比較偏向弧圈型 但缺點一樣明顯就係唔多全面
但佢地打法 亦都唔係著重全面 係按佢地本身打法特點不斷去發展

全面打法 例如老薩 , maze
佢地既底板市售版本就真係全面
佢地就係你想講既打落點 全能型打法
但缺點就係好多時長期被動緊
or even放高波應付
同埋 塊板單板質量亦都唔夠oc 呢類暴5夾強
但由於夠穩 所以就岩打落點
不過你頂唔頂到人地弧圈 亦都係一個問題

樓主我明白你打法類近全面
但亦都唔好比左錯誤信息球友
以為底板愈全面愈好
因為通常愈全面 就愈無特點
底板愈無特點 技術發揮亦都有限

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

哎呀!即係有雞先定有蛋先;用控制去增加速度定用速度去增加控制。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

其實底板要佩合自身技術與打法!狂皓,玖5同YEO都係當今中國3大直板球手所用,3塊板特點各有不同,但都是佩合球手打法才有最大效用。就算馬琳贏奧運那塊YEO放係我手,所打出的球可能十分穩定,但一定打不出馬當年那板側身直線的爆發力。
板同交一樣,沒有最好,只有最佩合自己。看一看巿場上各類型的板同交都有其追求者便知。

Thx C Hing idea

謝謝分享

每個人追求唔同,所以無絕對既,可況仲有膠皮調節吓呢
右手直板兩面反膠

30 12
發新話題