發新話題

學生哥們,你地搵到暑期工未?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

學生哥們,你地搵到暑期工未?

我仲未
send 左好多封求職信都未有回音
考完試日日坐係屋企覺得好衰仔

暑假工其實好難搵
多數搵長工,因為請果個都知只會做暑假
而且重要用時間去陪訓!所以用多d時間去打下波,學下野好過啦

讚成做暑期工,除了明白揾錢辛苦外仲可以知咩叫世途險惡
右手直板兩面反膠

去見工第一句問你, 岩岩考完試呀?
跟住老闆就會叫你返屋企等消息了

你心頭高???
如果做飲食業,冇可能揾唔到
而且dse生多數都係得飲食業請
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-5-28 20:06 發表
你心頭高???
如果做飲食業,冇可能揾唔到
而且dse生多數都係得飲食業請
我覺得應該唔係樓主心頭高
而係依家老闆選擇真係好多, 一份時薪$30 便利店工作 都大把人爭住做
不過我唔清楚飲食業情況點LA

去M記做Part time,累過打波, 不過志在練體能, XD

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-5-28 18:52 發表
讚成做暑期工,除了明白揾錢辛苦外仲可以知咩叫世途險惡
agree(meaningful)

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2013-5-28 20:31 發表

我覺得應該唔係樓主心頭高
而係依家老闆選擇真係好多, 一份時薪$30 便利店工作 都大把人爭住做
不過我唔清楚飲食業情況點LA
我自己都有揾點會唔知 飲食業的有call我番工
因為真係缺人 唔嫌洗野辛苦ge立即可以考慮飲食業
至于如果樓主係sd cv比補習社或申請公司文員,冇經驗係絕對冇可能請
當然,如果補習社真係缺教學助理,可能好好彩可以揾到份工
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

猜樓主是應徵一些臨時工, 不是OFFICE工, 因市面理應不會有文員或外勤文員之類的工種, 一般文員職務都由各部門的員工兼任, 只有大規模的才會這樣細分(那些會要求經驗)........ 或是那些公司以聘文員為名, 氹應徵者注資為實. 求職者要預了僱主不急需人力亦不會請人(多是班次不好, 或非常雜的差事).........
<-->
.

n年前都搵過暑期工,太多人爭了,要有朋友介紹先容易找到,所以平時人際關係都好重要,
不如一路找野學,一路找工仲好啦

雀得N年前興人際命脈找暑期工, 因學生哥仔沒特別專門野, 現在興先搏出位, 希望有人識, 增加機會......... 暑期附近學的短期野興趣班多, 要預定通常不可幫到日後工作, 只用來散散心, 抒發下, 或者他日不幸有失意事情時有門招式抒發下, 平衡下心理/情緒.
<-->
.

幫人補下習吧...如果成績不差
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

其實見工都係一種技巧,唔好怕見多D工攞吓經驗
右手直板兩面反膠

我都好想搵, 有無介紹?

我係上年第一屆dse考生,好多考生都做飮食業,攞下經驗,揾下錢幾好ga. 有d暑期工老闆見你做得好,升左上大學or 其他大專都會希望你留低做野,你又會有穩定ge收入.
Stiga Clipper CC  正手 Tenergy 80 反手 tenergy 05
Nittaku Noveliar  正手 Tenergy 05  反手Bluefire M2

發新話題