發新話題

[綜合技術] test

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
騎劫別人的帖不太好啊。如果可以在這裡集中討論就好了。

易筋経 > 九陽真経 > 笑傲江湖 > 養魚

請問什麽是 力距?

其實仲有好多關於球技せ邏輯的問题想問。不過算啦,先集中解決 力學 既的問题先啦。

----------------------------------------

“横板的優勢是全部手指緊握板柄無虚位,力距(lever arm distance)長啲,所以發力很足……“

請問力距係由邊度量到邊度,會横板力距長過直板?“手指紧板柄無虚位,力距長啲“ 點解會力量大啲(有説羽毛球せ網球係手指留虚位先力量大)?

力距長短同力量大小的關係係點?越長越大力?噉用 3 尺長的板打 ball 會更大力??

點解話横板握法不靈活,控制比較差??

今日比较忙。但想问住 1 個题外话先:“橫拍比直拍大力啲“。。。即系你覺得你用横板正手揪會大力過你自己用直板正手揪?你真系兩樣都有練過??

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2017/2/21 14:55 發表
不回覆我的問題,只是修改了自己的內容,高水平的討論方式
連你啲内容都被佢改埋。只能無奈。

請問這一段是引用的還是自己寫的??因為看上去不似你的風格。如猜錯了請指出。謝謝。

請問喱句你係認真講的嗎?噉喱句算唔算科學せ行せ先進せ以理伏人?

本帖最近評分記錄
  • 夜魔俠 +1 支持趕盡殺絕 2017-3-6 23:50
  • LaPooh +1 放過人地la,為何趕盡殺絕呢? 2017-3-6 23:36

引用:
原帖由 zeio 於 2017/3/6 23:44 發表

呢下真係有研究,球速係力量o既一道指標,同揮拍速度呈正比關係,結果顯示橫板平均揮速要比直板的高
喱下真係可以再複雜啲。但因怕擾民所以唔想講太多。如果有個 “力学與乒乓球“ 版,啲讨論唔會上首頁,噉就好啦。一直都好想用 在下 喺地球所學既力學,同 化兄 嗰啲 在下懷疑係喺第二個星球學既力學對拆一下。

引用:
原帖由 范少伯 於 2017/3/6 23:51 發表

喱下真係可以再複雜啲。但因怕擾民所以唔想講太多。如果有個 “力学與乒乓球“ 版,啲讨論唔會上首頁,噉就好啦。一直都好想用 在下 喺地球所學既力學,同 化兄 嗰啲 ...
希望唔會被誤會為出言侮辱啦。懷疑下啫。噉 在下 都係睇得啲難鬼 “初中“ 教科書太多啫。都有可能係 在下 錯既。對拆過先知。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2017/3/7 11:59 發表
飛板就橫,直都有機會
打網球都有人飛過板
各種持拍類運動
只有乒乓球有橫,直之分
本人橫,直拍都有打,,正手都係直拍發力較大,
就本人而言,橫,直拍既力距,綜合各種技巧
係可以(忽略)的.
乎合地球力学。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 范少伯 於 2017/3/7 12:10 發表

乎合地球力学。
Well, 只係 在下 個人認為。算啦,當 在下 太主观吧。

發新話題