發新話題

[綜合技術] test

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
我应同,最緊要自己喜歡,但楼主理論有貶低单面打法的人,你的理論會影响很多喜歡单面打法的人

樓主響另一篇文章有段咁嘅說話,而呢段說話又好似跟樓主呢篇文章有D矛盾!

[其實,凡事都是有優點及缺點的,沒有兩全其美,當你追求某一優點,同一時間也要作出犧牲,要承受因為獲得這優點而要付出的缺點。]

nice article n tks vm sharing with ours,my dear

我都係業餘日直單邊,我地打反場比賽就可証明誰對誰錯,剩講有咩用

引用:
原帖由 Boo 於 2013-6-3 06:38 PM 發表
樓主響另一篇文章有段咁嘅說話,而呢段說話又好似跟樓主呢篇文章有D矛盾!

[其實,凡事都是有優點及缺點的,沒有兩全其美,當你追求某一優點,同一時間也要作出犧牲,要承受因為獲得這優點而 ...
Boo兄,

任何打法都一定有缺點的,只是兩面攻比較單面攻更全面及先進而已。

我想,兩面攻最大的缺點就是練習時間。每人每日都只有24小時,當你要做一樣野的時間,肯定比較兩樣野容易。同一道理,初者要掌握兩面攻打法肯定比較單面攻困難,咁多樣技術,都唔知練邊樣先?但是,對於已練成單面攻的球員,在原有的良好單面攻基礎上,再加添新的技術,豐富技戰術,就十分可行。

單靠一兩個單面攻戰績
就去評論一個打法可行性..
會唔會太大諗頭?

單面攻都大把打法
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原帖由 gx7615 於 2013-6-3 07:47 PM 發表
單靠一兩個單面攻戰績
就去評論一個打法可行性..
會唔會太大諗頭?

單面攻都大把打法
小弟其實以大量的理據,篇幅也很長,去評論兩面攻優於單面攻,並不是靠個人某個戰績。你不認同小弟所持的理據的話,歡迎你逐點回應。

閣下言下之意對自己水平非常有信心,我可能也好釆贏到你,咁都不代表双面差於單面

睇返個貼,其實大家切入點都唔同,寫果個嘅理據只限於世界最頂尖好手才適用

我等業餘包括寫果位,單或雙分別唔會大,唔信得閒出外看看比賽,甚至去youtube睇嚇

李哲國,李廷佑,小山雨果,matsumoto,柳記等除對中國隊外,打得都很好

所以結論是大家觀點唔同,一個業餘寫d野也只能用於專業界別的,你同我同大家打法沒什關係!

亦請專重各打法的球友

本帖最近評分記錄
  • 天樂 +5 言之有理 2013-6-4 09:41

業餘打直打橫無問題
專業就橫拍好些
直拍要有突出的發球,正手,短球,同可以有小小反手擰先有辦法同橫拍一流高手對擴
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

講得好,業餘點打都得,你講就天下無敵

"單面拉打法配反手推擋這樣單調的打法,想贏比賽的話,除非遇上基本功水平比較差好多班的兩面攻球員才有勝算。"
呢句野真係誇張, 唔通當年柳成敏拎奧運冠軍果時, 全世界既人都比佢差好多班?

普通業餘選手又邊有咁多時間好似樓主咁成日返大陸拍片練橫打? 我諗好多人都唔滿意樓主果句"講就天下無敵, 發夢無咁早", 搞到d打單面直拍既好似固步自封, 井底之蛙咁, 唔練橫打可能會有好多原因的, 唔需要因為咁就俾樓主講到咁絕. 我建議樓主下次想討論時唔好講得咁絕, 唔係只會引起公憤, 就好似上次樓主話香港打波唔掂無前途, 只宜業餘不可專業, 講到李皓晴(岩岩嬴左福原愛) 同黃鎮廷(同張繼科打到第7局) 既努力好似白費咁.

同埋直拍反手位除左推擋同側身攻外, 重有反手攻(backhand)同蓋打\蓋擰(而家我都練緊), 係專業級別可能唔夠用, 但係業餘用就已經唔錯.

對我來講, 如果我可以係處於下風時嬴到波, 我會更加開心, 因為證明左我能夠係激戰中施展渾身解數而獲勝.

你真係好煩,係要亂講,無錯世界方向係兩邊,但你的兩邊都未係爐火純清,有咩資格評人。我同你打反場,等你知咩係單邊

我並不是同你嘈,只係你未到超頂級水平請不要胡亂評人,你係国家隊我聽你的

樓主的意思係叫大家如果有目標,就應該跟風,唔好百花齊放,少D創意!

引用:
原帖由 happyben 於 2013-6-4 12:43 發表
http://www.ycwb.com/big5/ycwb/2006-12/18/content_1321017.htm
他的想法比劉国梁更高
但係劉國梁點解唔訓練啲單面出嚟代表國家隊?
依家男子國家隊個個兩面反膠,幾時先出啲長膠,生膠,正膠,削球?
韓國都起碼有個單面柳承敏,削球朱世赫...雖然都係半退休狀態~
講就百花齊放,劉國梁本身打粒仔,都唔訓練粒仔出嚟比賽!

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-6-4 12:55 發表

但係劉國梁點解唔訓練啲單面出嚟代表國家隊?
依家男子國家隊個個兩面反膠,幾時先出啲長膠,生膠,正膠,削球?
韓國都起碼有個單面柳承敏,削球朱世赫...雖然都係半退休狀態~
講就百花齊放,劉國 ...
橫掂大家都係估,我會估劉國梁係有二手準備,當反膠無得贏時,距大把其他打法嘅球員響手,呢個時候百花齊放嘅作用就出嚟嘞!

引用:
原帖由 Boo 於 2013-6-4 13:07 發表

橫掂大家都係估,我會估劉國梁係有二手準備,當反膠無得贏時,距大把其他打法嘅球員響手,呢個時候百花齊放嘅作用就出嚟嘞!
咁即係劉國梁都覺得兩面反膠最好啦! 百花齊放門面說話~
要等張繼科,馬龍,許昕,王皓冇得贏先出,有冇可能?
但係睇返就算而家國家隊新培訓球員都係兩面橫板反膠...
新一代印象中得吳家驥係直板兩面反膠,同馬特長膠削球,其他真係諗唔到!
我都想睇到百花齊放,但係現實還現實...

發新話題