發新話題

[綜合技術] test

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
試問有多少人能夠打敗2004年的柳承敏,他那招正手滑板英姿,王皓也招架不來。近年輸波,只不過是年事已大,輸自已,已不能代表單面攻的打法

我,實在不能認同樓上的說話,平時我是不出聲的,但打法百花齊放,高低只在人不在打法本身,你未能領悟單邊的精深之處就一概而論,只希望你不要碰到單邊高手,雖知道上有人,天外有天,如你的技術已到省頂級你以上一番話就言之有物,如否就只能說你井底之蛙。我樂意接受挑戰,如落敗我可誠心請教。

引用:
原帖由 happyben 於 2013-6-1 01:18 發表
我,實在不能認同樓上的說話,平時我是不出聲的,但打法百花齊放,高低只在人不在打法本身,你未能領悟單邊的精深之處就一概而論,只希望你不要碰到單邊高手,雖知道上有人,天外有天,如你的技術已到省頂級你以上一 ...
不能認同樓上的說話,還是樓主的說話?

單面攻冇話一定唔得,不過技術上係落後,依個係事實~
其實睇返啲世界級球員,用咩打法最多,咁就可以証明,現時咩打法最有利!
但係當然我地啲業餘,玩咩都得,最緊要開心

回復 26# 的帖子

王皓個陣輸心態
19age就打入決賽 難免會出現緊張既
個陣王皓對佢訖既機率有70% 姐係打十埸 只係輸3埸

引用:
原帖由 mun1 於 2013-6-1 08:51 發表
王皓個陣輸心態
19age就打入決賽 難免會出現緊張既
個陣王皓對佢訖既機率有70% 姐係打十埸 只係輸3埸
明白,王皓每打決賽都緊張,而橫打手指運用尤為重要,拉不起波。未見樓主比賽片段,但以他緊張後所剩的40%功力,橫打功力成疑

都成9年之前既事 個陣既佢屎波就正常架啦
但係9年後 N次入各大賽既決賽 實力比起9年之前就提高佐好多啦
而你話橫打功力成疑 劉國亮講過呢個世界上有3個人既反手唔錯既係王皓 張繼科 奧柴洛夫
定係我誤會佐? 你話打決賽緊張 係9年之前定衣家?

回復 32# 的帖子

唔明師兄想講咩

現今天下第一直,許昕在遠台時,正手為主,橫打只是唔到位才用,前台搶攻才見他橫打和加上他大量的推擋。請問他正手及反手的比例為何,叫單面定雙面?

引用:
原帖由 mun1 於 2013-6-1 09:19 發表
都成9年之前既事 個陣既佢屎波就正常架啦
但係9年後 N次入各大賽既決賽 實力比起9年之前就提高佐好多啦
而你話橫打功力成疑 劉國亮講過呢個世界上有3個人既反手唔錯既係王皓 張繼科 奧柴洛夫
定係我誤會佐? 你話打 ...
果個唔係王皓.........

引用:
原帖由 YIN....2012 於 2013-6-1 09:14 發表
柳承敏,都唔係佢个皮
香港雙面攻王,本地王皓,like

我只係不滿原文內所帶出含意認為單邊必然輸給兩邊,我承認如兩種打法去到最強時兩邊係有優勢,但不代表單邊就不能成為高手,他話中太偏心同低估了單邊

Thanks for sharing
见舍てられたる者は集うがいい。私が率いる!私が统べる!

我都明白到今時今日係香港仲有好多人打單面直板,如果話單面中直過時,有好多人係難以接受,但必須面對現實,正如馬琳呢啲高手以前都係單面,佢都要練橫打,各位認為佢點解咁做? 咁就証明單面直板技術上係有不足之處!

如果單面攻真係可以再登上世界排名第一, 單面攻的打法就仍然可行.  否則, 就不可行.  雖然睇呢幾年既ITTF排名, 答案好明顯係不可行.  但好期待有一改變既日子, 咁真係有驚喜.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

其實每个人喜歡什麼打法都可以,单面好雙面好都無問題,单面亦可以勝雙面.  
雙面亦可以勝单面,最重要是對乒乓球的熱誠.

用橫打還是單面,不是單純用與不用的問題,其中也要犠牲一些技術。橫打的確可加強反手進攻與對攻、對拉的能力,與及近枱擰的能力,但步法和站位就要調節,與單面是不同的。在不放棄反手單面攻的前題下,就要常常練習,才能比較自如地挑單面還是橫打來攻球。例如反手推、攻、拉、沖的時候,單面打法則要求拗腰垂膊垂肘,橫打就不需要。一般業餘球手多練了橫打,就自自然然減少甚至放棄原來的反手單面技術。
當年我學橫打時,也和樓主一樣,給朋友取笑,只是我沒有理會。現在,我的朋友也學了橫打。
單面反手有一種老式打法,是挑打下旋球,效果與橫拉是不同的,因為球會略帶下旋或者不轉。不知還有多少人還用呢?

個人覺得,直板單面攻在現今趨勢下確有不足之處,但未至於不能立足於乒壇。至於日後如何,就要拭目以待﹗
或者單面攻會發展出一些新的反手技術也未定呢?
(雖然現在看來很渺茫,但世事難料,廿多年前直板橫板在很多人眼中也是天方夜潭)

回復 46# 的帖子

你e篇野一頭一未以"劣作"回覆,份外顯眼,其實我只係睇左頭未"劣作"果两行就冇再睇落去....
如果你對自已既睇法有信心,就吾好再卦住"劣作"二字,米學埋d 言不由衷既野!
你可以放番d 中性詞語落去,劣作就吾睇啦!

我也認同兩邊比單邊優勝,但只是看那個人的能力,閣下言論間有貶低單邊之意,我建議你用實際行動去証明,不然只是眼高手低

發新話題