發新話題

[綜合技術] test

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

test

test

本帖最近評分記錄
  • 阿舜 -5 有論點, 但有一半內容為挑釁, 容易引起罵戰 2013-6-4 12:33
  • 乒乓在線 +10 有人話好, 多謝分享 2013-5-28 13:22

雀得單面扭手的反手在遇到快球時來不切反應
<-->
.

寫得唔錯,希望可以繼續寫多一點好文章給大家欣賞!

雖然中或日直板單面膠打法不及雙面膠打法全面,但單面膠打得好,一樣可以打到高技術水平。就現時本地業餘球手來講,打上乒總甲組前30,都仲有單面膠打法球員。(雖然不多,但都仲有。)

樓主試下同Draw仔打,感受下

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-5-28 12:42 發表
樓主試下同Draw仔打,感受下
打完Draw仔再打力王
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

如果是高手渣什麼球拍都贏到人
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 atrix 於 2013-5-28 15:19 發表
其單面的打法,反手位唔止推擋

反手位可以橫介,當對手沖反手位,急介 可以介上下旋

急推對方正反手位,急收前後臺

急撞直線 前臺法力彈波  前台法力un 波

單面打法的精楮,你可曾領會?
搵atrix 打都感受到單面威力

可上網搵下當年江嘉良既講解

Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

Thanks for sharing

單面 當然不比 雙面 全面, 字面上都好清楚
單面 要補充 沒有另一面的打法, 當然要付出代價, 就是腳步和體力
單面 要與 雙面 相持 , 單面的功力當然要比雙面的 更穩札

單面打法 在 手感, 控球, 體力和身體協調 方面的訓練和要求都要比 雙面的高, 才可補充不足

我覺得樓主的睇法很合理和也科學;

不過, 我不認為單面攻是不行的說法;
行不行, 不在於打法, 而是在於人和當時的對手

I always think:  如果是年輕球員, 或年長纔學波, 一就是打横板, 一就是直板两面打.  不要祗打直板單面.  Enough said.

thanks

年輕的學波們, 根本就要學橫板, 屬正途, 盡可能拒絕直板(單雙面都咁話)
年長的, 學粒仔啦~ 不用拉太多, 踏步太多

可能睇得武俠小說多,只要功力高招式妙打贏就得,話之你用手定兵器,所以乒乓球都一樣不論直定横,單面定雙面
右手直板兩面反膠

Wong hao 贏yan an 不只是單雙面問題,先不談論經驗和心理質素,yan an 接發球已輸左
機本上yan an 一出道至今,都係接唔好中間偏正手逆旋
再看亞洲杯,xu xin 一直發yan an 的正手短,基本上接發球手後只有搓長為主(兩大角底線),博反拉,擰拉只有數球(原因係因為第一判斷唔好),所以一接發球就下風
Wong hao 贏馬龍主要係贏心態,馬龍判斷能力較yan an 好,但一樣接唔好中間偏正手逆旋

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-5-29 16:43 發表
可能睇得武俠小說多,只要功力高招式妙打贏就得,話之你用手定兵器,所以乒乓球都一樣不論直定横,單面定雙面
非常同意。南韓隊依家班後生仔個個橫板兩面弧圈,到目前為止,有邊個及得上年輕時期柳承敏、金澤洙嘅成就及氣勢吖。

何謂眼高手低,大家知道嚒?

引用:
原帖由 Boo 於 2013-5-29 23:32 發表
何謂眼高手低,大家知道嚒?
點解?邊個眼高手低?

睇返今年柳承敏打外地聯賽,都win好多一流橫板選手,所以除左中國以外的選手
老柳一樣應付自如,所以我等業餘學點基本功已能和對手周旋了

發新話題