25 12
發新話題

[膠皮討論] xiom sigma pro II 短評

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

xiom sigma pro II 短評

一塊標籤為 近枱弧圈膠皮。  手感似 05
擊打比05 實在 唔算好彈 但發力打都有勁  轉比05 差少許  但也是很轉一類
好落台, 敢發力
正手快帶準  角度一合就到枱
推擋要自行發一點力, 全借力會虛。

和omega pro 重量差不多  輕一至兩g
發球威力 比狂三弱一些。 要發球有威脅, 要發勁些加轉。  但算。Ok

小球好控   搓球易   可容易改變旋轉

中枱未試

前沖無omega iv pro 咁<標>
測驗球拍是 bty superme speed 。  相信taksim 也合用
非常全面 好膠一塊
動作大一些 也可少一點機會出界

比較05 同 sigma pro II 做superme speed正手  我較喜歡Sigma pro II
Xiom 膠皮 一直是有水準的
今天勝了對手  日常會輸給他的。  主要係  失少左球
我會入多一塊
還會試中枱 力量  擋瀉對手弧圈能力。

本帖最近評分記錄
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

其實  打左咁多膠   開始喜歡幾塊高質   其他開始試來多餘
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

引用:
原帖由 是神 於 2013-5-22 00:05 發表
其實  打左咁多膠   開始喜歡幾塊高質   其他開始試來多餘
例如有咩高質?

Xiom  vega omega  sigma
R7  
S1 2
Baracuda
05 64
狂三neo
X1
本帖最近評分記錄
  • mimimike +2 多謝分享 2013-5-22 00:23

謝謝分享

打過一代,幾好係重D磅過重過omega4 pro
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 是神 於 2013-5-22 00:10 發表
Xiom  vega omega  sigma
R7  
S1 2
Baracuda
05 64
狂三neo
X1
師兄有無試過 1Q ? 都唔錯㗎

回復 8# 的帖子

打過一兩下  無印象

但有試對手大讚1q     。  tihbar 皮係唔錯  我打過三塊  印象最好係d-tech

謝謝分享........

我今日買左一塊,上了紅鳥,本身用白金V,總重量191G,換左SIGMA PRO之後195G,
白金V我都覺得小小重,而家換左SIGMA PRO又重多小小

SIGMA 系列都係好好ge正手膠.

回復 13# 的帖子

我今日換左 TAU I, 明天試。

回復 15# 的帖子

試完話過我知,,,哈哈

今日試完,暫時係我放上紅鳥最好的膠,控制上比白金更好,球速比白金快,孤線比白金長小小,可能白金孤線比較低又平,今日都試過用反手玩左一陣,一樣ok,反手我用開銀v,sigma 2pro反手拉波推檔個人感覺都比銀v高半班,不過都係要比小小力。

謝謝分享
有冇師兄試過omega v 同 tau可以分享吓?

新試  在反手橫打  唔怕重少少  係一塊好好橫打膠。  起下旋一流

謝謝分享,我剛想換膠

用 rosewood xo 直板正手試用之後, 感覺除旋轉外, 各方面都不比 M1 好. 要夾板.

謝分享

25 12
發新話題