發新話題

[球板討論] 平價5夾純木孤圈板選擇

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

回復 17# 的帖子

你意思係面才硬中遠檯拉波不夠力???
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-5-15 21:45 發表
你意思係面才硬中遠檯拉波不夠力???
=> 可能係自己技術問題, 離檯遠的, 因為YEO面材胡桃木較硬, 拉波脫板較快, 好似彈弓效應差的.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

donic black power 300左右,容錯性好,上枱率高
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-15 23:12 發表

=> 可能係自己技術問題, 離檯遠的, 因為YEO面材胡桃木較硬, 拉波脫板較快, 好似彈弓效應差的.
可能係力量唔夠,打唔穿面材透唔到板芯,至體現唔到彈弓效應.

yee e e e e e e e e

其實300買唔買到CL???
我建議俾多少少到400 可以買到 yeo / yes / oc nano
好過樓主列出既板好多.

引用:
原帖由 steven0212 於 2013-5-19 16:18 發表
其實300買唔買到CL???
我建議俾多少少到400 可以買到 yeo / yes / oc nano
好過樓主列出既板好多.
標題是5夾

打咗勁極8直板一次,個感覺幾好,朋友替我買一百有找抵玩
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-20 00:11 發表

標題是5夾
咁nana oc 同yeo都不是五夾?

YES 是七夾, 但CL  不是我提出來的, 我只是回覆之前的對話。

中遠枱夠力,yeo ok丫
我返而想請教師兄何不滿意yeo
開啟乒乓之門 : BTY Chinese-L
常規:Yasaka MEO
        Yasaka Sweden Extra

如果師兄已經有yeo, 但又唔滿意嘅話,真係幾頭痕ga bor
要揾塊比yeo更平且更好既,頗難
開啟乒乓之門 : BTY Chinese-L
常規:Yasaka MEO
        Yasaka Sweden Extra

首先多謝樓上各位見議.  尋晚又扲左至愛 Tibhar Stratus Powerwood (正手: Baracuda max, 反手: Vega Asia max)出來打.  唔知點解, 感覺真係好過YEO (正手: Baracuda max, 反手: 729 Focus 3 snipe) 同 Clipper Wood (正手: 省狂, 反手: Baracuda max).  呢塊Tibhar板我感覺到有的彈弓既效應. 離檯後優勢更明顯.  好想買多塊Tibhar Stratus Powerwood, 但係萬達又冇現貨. 小弟唔鍾意訂板, 訂左, 到貨後後, 發覺唔適合, 會好失望.  燒左大半年板, 終於明白自己係打五夾純木軟板既人.  所以想問下有冇平價五夾純木軟板, 因為如果唔適合, 唔會太心痛.

我並唔係話YEO, Stiga Clipper Wood 唔好, 只係Tibhar Stratus Powerwood 更適合我.  希望鍾意YEO, Stiga Clipper Wood 既波友明白.

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-21 10:09 發表
首先多謝樓上各位見議.  尋晚又扲左至愛 Tibhar Stratus Powerwood (正手: Baracuda max, 反手: Vega Asia max)出來打.  唔知點解, 感覺真係好過YEO (正手: Baracuda max, 反手: 729 Focus 3 snipe) 同 Clipper Wood ...
網上經常把TIBHAR STRATUS POWERWOOD與BTY科貝爾相提並論, 兩家都是五夾軟彈板, 價錢是TIBHAR STRATUS POWERWOOD合理點, 但有人曾說用過STRATUS POWERWOOD撕舊膠出來換膠時, 面材都起埋... ... 面材淋需要用護木劑.
<-->
.

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-21 10:09 發表
首先多謝樓上各位見議.  尋晚又扲左至愛 Tibhar Stratus Powerwood (正手: Baracuda max, 反手: Vega Asia max)出來打.  唔知點解, 感覺真係好過YEO (正手: Baracuda max, 反手: 729 Focus 3 snipe) 同 Clipper Wood ...
嘿嘿嘿嘿, 你又中毒了~~~~
我又推介一快丫, Stiga Optimum Sync(黑水晶), 你問人借來打幾板, 又可能中毒架!!!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

雀得不少五夾板芯材用約3mm阿尤絲, 即使沒有硬云杉出場, 都有種軟彈效果

<-->
.

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-5-21 14:03 發表

嘿嘿嘿嘿, 你又中毒了~~~~
我又推介一快丫, Stiga Optimum Sync(黑水晶), 你問人借來打幾板, 又可能中毒架!!!
唔會咁易中毒啦, 哈哈,  因為打開的星期五球局, 好似冇波友打Stiga Optimum Sync(黑水晶).  另外, 上次力王借左Nano OC俾我打幾板, 我好彩都冇中毒.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-5-21 14:10 發表
雀得不少五夾板芯材用約3mm阿尤絲, 即使沒有硬云杉出場, 都有種軟彈效果
同意, 同意.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-5-21 13:49 發表

網上經常把TIBHAR STRATUS POWERWOOD與BTY科貝爾相提並論, 兩家都是五夾軟彈板, 價錢是TIBHAR STRATUS POWERWOOD合理點, 但有人曾說用過STRATUS POWERWOOD撕舊膠出來換膠時, 面材都起埋... ... 面材淋需要用護木劑 ...
, 我得一塊TIBHAR STRATUS POWERWOOD, 同埋冇用護木劑啊, 點算好?

發新話題