44 123
發新話題

[球板討論] 平價5夾純木孤圈板選擇

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

平價5夾純木孤圈板選擇

想問下HK$300以下, 以下邊塊弧圈板 (直板或橫板) 好打的:
1. 銀河MC-2
2. 紅雙喜勁極3
3. 紅雙喜勁極8
4. 紅雙喜勁極3
5. 其他選擇

最好可講下點解. 例如中遠檯弧圈球夠力.  兩種板 (直板或橫板) 都想知.

唔該晒.

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

唔介意貴少少買塊YEO好過.

引用:
原帖由 willhunting000 於 2013-5-14 23:51 發表
直板定橫板先?
兩種板都想知.

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2013-5-15 00:00 發表
唔介意貴少少買塊YEO好過.
已有啦, 唔該晒.

mc2 for sure

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-15 09:23 發表
mc2 for sure
唔該晒. 咁師兄你點解又賣 MC2 啊?

+多少少錢買塊納米oc最適合,直板橫板都一樣好打

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-15 10:34 發表

唔該晒. 咁師兄你點解又賣 MC2 啊?
我直橫mc2都放,有興趣pm傾 ,因為唔打狂飆了,5夾對我已經無用

btw,總之唔好買勁極,曬氣,銀河仲出左新既e1同e3,印象中係mc2加強版本

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-14 23:31 發表
想問下HK$300以下, 以下邊塊弧圈板 (直板或橫板) 好打的:
1. 銀河MC-2
2. 紅雙喜勁極3
3. 紅雙喜勁極8
4. 紅雙喜勁極3
5. 其他選擇

最好可講下點解. 例如中遠檯弧圈球夠力.  兩種板 (直板或橫板) 都想知.

...
夠力指的是乜野?
其實會唔會有小小矛盾呢?

不過我呢d新手喜歡軟板, 軟板可以玩得好慢好慢, 但好轉好轉好開心, 敢軟板 係 夠力 定 無力 呢?
分清楚自己想要乜野先!!

其實你手上的Tibhar Stratus Power Wood, 已經係一快極好的 中軟 板! 手感好好!

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-5-15 11:18 發表

夠力指的是乜野?
其實會唔會有小小矛盾呢?

不過我呢d新手喜歡軟板, 軟板可以玩得好慢好慢, 但好轉好轉好開心, 敢軟板 係 夠力 定 無力 呢?
分清楚自己想要乜野先!!
中遠檯弧圈球夠力應該係指底勁足,例如oc

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-15 11:21 發表

中遠檯弧圈球夠力應該係指底勁足,例如oc
請詳細定義你所謂的 底勁 係乜野!

我呢d新手就真係唔明白!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-5-15 11:26 發表

請詳細定義你所謂的 底勁 係乜野!

我呢d新手就真係唔明白!
我都係新手 for your reference

http://www.sundns.org/discuz/for ... read&tid=330564

轉貼

本帖最近評分記錄

mc2 質量大不如以前 可撇除
勁極2,3的話送我也不要 俗d講真係比較垃圾
可試下sword 賽歐 同yeo一樣結構 但沒那么脆
板型也大些
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

午睡一覺醒來, 見到咁多回應, 好感激. alan兄講得對, 手中塊5夾純木Tibhar Stratus Powerwood真係好好, 大力拉波, 有種彈弓感覺.  但係好驚打傷佢.  所以 一路想買多塊做後備.  但係萬達又冇貨, 又唔想預定. 因為預定好難控制來貨質量同板重.  所以退而搵的熱門平價弧圈板.

中遠檯拉波夠力係指如果係中遠檯發力拉波, 都有彈弓效應.  面材硬 (例如 yeo)可能好難做到.  如有錯, 請指正.

引用:
原帖由 johnli 於 2013-5-15 14:23 發表
午睡一覺醒來, 見到咁多回應, 好感激. alan兄講得對, 手中塊5夾純木Tibhar Stratus Powerwood真係好好, 大力拉波, 有種彈弓感覺.  但係好驚打傷佢.  所以 一路想買多塊做後備.  但係萬達又冇貨, 又唔想預定. 因為預定 ...
想彈弓效應必試oc

但是反手除非你發力好猛 否則很垃圾

引用:
原帖由 反膠王子 於 2013-5-15 20:08 發表
中遠檯拉波夠力=CL
CL = Stiga Clipper Wood?

44 123
發新話題