26 12
發新話題

[其它討論] (求助)底板拉絲會有咩問題?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

(求助)底板拉絲會有咩問題?

除膠時,可能過快(2秒),引致拉絲
請問除了外觀上既問題,還會有其他問題出現嗎?
Thank you!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

貼膠後膠皮表面會唔平!
沖爆超

引用:
原帖由 oldchiu2008 於 2013-5-11 17:20 發表
貼膠後膠皮表面會唔平!
那以上的那一塊情況嚴重嗎?

算嚴重的了,還要在出間部分呢,擊/拉球會有影響

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-5-11 17:31 發表
算嚴重的了,還要在出間部分呢,擊/拉球會有影響
請問有方法補救嗎?

冇方法 就算痴返原本甩出嗰條木再除膠都會再甩
唯有買過塊

引用:
原帖由 allenng214 於 2013-5-11 18:51 發表
冇方法 就算痴返原本甩出嗰條木再除膠都會再甩
唯有買過塊
就算補返個力既分散已經唔同左 所以同可以買過塊新既無分別

一條纖薄木絲冇咗真係咁大影響
咁就要買過塊?

你可以到五金鋪買原子灰,木膠粉收補!
沖爆超

引用:
原帖由 oldchiu2008 於 2013-5-11 20:32 發表
你可以到五金鋪買原子灰,木膠粉收補!
首先多謝師兄既建議先,但同時想問下係咪要兩樣野成份47.5%47.5%溝埋一齊用?之後仲洗唔洗再溝5%既硬化劑呢
十分感謝

去模型店買一盒英文發音好似叫 "不地"。 係A/B 混合膠,外形似香口膠。 一比一 搓暈填上去就Ok.
再用砂紙磨吓。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2013-5-11 23:53 發表
去模型店買一盒英文發音好似叫 "不地"。 係A/B 混合膠,外形似香口膠。 一比一 搓暈填上去就Ok.
再用砂紙磨吓。
是這個嗎?
http://item.taobao.com/item.htm?id=15788704631&cm_cat=0

引用:
原帖由 乒乓人 於 2013-5-11 23:53 發表
再用砂紙磨吓。
師兄請問那裏模型店有售此AB膠?

回復 1# 的帖子

請問你塊咩牌子板

引用:
原帖由 wilson2020 於 2013-5-12 01:20 發表
請問你塊咩牌子板
馬琳碳(yca)

回復 13# 的帖子

一般模型店都有!如旺角洗衣街水務局對面那間

想請問以上方法(A/B 混合膠,原子灰,木膠粉)使用後會唔會過唔到機架?
同埋A/B膠一定要用呢款泥膠式(TAMIYA EPOXY PUTTY)?其他液体化果d ok嗎?

引用:
原帖由 amlkey827 於 13-5-2013 16:40 發表
想請問以上方法(A/B 混合膠,原子灰,木膠粉)使用後會唔會過唔到機架?
同埋A/B膠一定要用呢款泥膠式(TAMIYA EPOXY PUTTY)?其他液体化果d ok嗎?
有機會的!木膠粉會好少少因為用清水開!
沖爆超

引用:
原帖由 oldchiu2008 於 2013-5-13 17:07 發表

有機會的!木膠粉會好少少因為用清水開!
想問下係咪要兩樣野(原子灰,木膠粉)成份47.5%47.5%溝埋一齊用?之後仲洗唔洗再溝5%既硬化劑呢?

修補後對整體幾乎沒有影響
我試過 自己打熟就可以了
買塊新的亦不能保證有同樣手感 而且也要幾百元
本帖最近評分記錄
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

26 12
發新話題