發新話題

四川地震,應否捐錢??

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

四川地震,應否捐錢??

有人話應該捐1億,
有人話現在內地人有錢,不缺乏金錢,
有人話內地官員會將捐款終飽私囊,
真的不知是對是錯

受過教訓,唔再做水魚
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

隨心,自己有能力咪捐
右手直板兩面反膠

送$比d官員自肥咩

以我所知其實是上海,北京,廣東既大城市既人比較有錢,
其實內地仲有好多地方好窮,不過是比一些人吹噓到大陸現在國力幾強d人幾有錢,
香港人成日捐錢給大陸,其實真係想知佢地自已d大城市有否捐錢比災難者
有人知嗎??

$->災民(=貪官)->貪官子女(=富二代)->來港消費(鬧港人靠偉大的祖國)
本帖最近評分記錄

唔捐
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2013-4-24 00:01 發表

敬請不要捐錢,要捐就捐物資!
大陸巳公開婉拒外國以人力及物資援助, 但是似乎金錢就多多不拘, 原因我想大家都心知肚明吧!

捐都捐比hkttf,至少知道捐左比邊個。^0^

作天在李慧玲的雷霆881聽到汶川大地震後香港政府共投放了一百億,有二拾億不翼而飛,連假單都癈事開。習近平主席說要萧貪,應把有關贪官的财產充公,投放災區。

我都覺得捐物資是較好。
團結一致向前看

如果捐血可, 就捐血 <山區的官>

<-->
.

損錢=養肥班貪官=養肥班貪官的家屬=送錢比D家屬來港搶購日用品..........
所以損錢=港人自取滅亡
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

原來咁多師兄都是善獎人翁

其實捐5捐佢地都冇乜所謂。要捐就捐公益金、樂施會、無國界我猜會好D

donate a feather
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

捐餞是一個心意,不必介懷去向
可能你捐了一佰元去了貪官處而他人捐了數萬元即到了災民手.諒你都不會捐十億八億,只要大家拿個心出來引起共嗚便可

發新話題