29 12
發新話題

成班外判工人失業啦

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

成班外判工人失業啦

通常死得最快又易為件事找缺口的就是夾心個層.

一雞死一雞鳴,擺工工人唔洗擔心,要堅持到底!
世事豈能盡如人意

撐工人 李家x

引用:
原帖由 mrsum 於 2013-4-18 19:58 發表
一雞死一雞鳴,擺工工人唔洗擔心,要堅持到底!
呢班工人大部分有返咁上下年紀,轉行能力很弱.李生喺香港碼頭所佔份額大,就算有新分包商,我敢肯定同HIT一定有關係,呢個世界係有blacklist....
綜合罷工以來的情況,我一方面同情工人,但一方面亦覺得佢地做事要想清楚,要知道自己處於什麼環境,才決定所要做什麼事。
以而家李生嘅勢力,唔好話香港政府,就算阿爺都要忌佢三分,更何況區區嘅一班工人。

同李嘉誠鬥,

有時諗起上面個d造假食物商人無良,但有好多個d人都係無錢搵飯錢,有d係無知,都覺得無奈。現在見到d賺到大把錢而錢再多已經對佢無什麼實質意義時仲要上抓下揸時,就覺得這些才是真正的無良商人,仲要連阿婆阿公個d棺材本都呃個d真係絕子絕孫都唔夠

超人和一群獻計的太監不得好 富不過二代
<-->
.

回復 10# 的帖子

同意

李嘉誠
thank god I found you,all my wish and dream some how become reality

引用:
原帖由 //RAY\\ 於 2013-4-18 20:19 發表

呢班工人大部分有返咁上下年紀,轉行能力很弱.李生喺香港碼頭所佔份額大,就算有新分包商,我敢肯定同HIT一定有關係,呢個世界係有blacklist....
綜合罷工以來的情況,我一方面同情工人,但一方面亦覺得佢地 ...
如果師兄既理論係成立既許,呢場工潮就維持唔到咁耐。
原因有兩個;第一李嘉誠擺明唔肯再俾多d錢。肯俾就可以請過第班人。
第二,呢個工種百份百係厭惡性行業,唔係人人頂得順,唔係全港搵緊最低工資既人一早擁曬入去做。
其實只要工人唔放棄睇唔到,李生可以唔屈服。
世事豈能盡如人意

上天會懲罰無良的人他 (你+x)和他們(長剛等集團)

報應早晚會落在眼前
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

無良李首富

引用:
原帖由 鍾少 於 2013-4-18 21:17 發表
李嘉誠
支持罷工工人!   
所謂"超人"一直實行地产霸權及剝削香港市民及工人

這次讓香港人看清楚什麽叫爲富不仁,HIT和幾間外判商的涼薄,還有香港法律嚴重傾向資方,讓勞資雙方極度的不平等。
支持碼頭工人爭取尊嚴和合理待遇!

引用:
原帖由 Felix 於 2013-4-18 23:35 發表
這次讓香港人看清楚什麽叫爲富不仁,HIT和幾間外判商的涼薄,還有香港法律嚴重傾向資方,讓勞資雙方極度的不平等。
支持碼頭工人爭取尊嚴和合理待遇!
X2X2X2!

引用:
原帖由 tomcat 於 2013-4-19 00:28 發表

X2X2X2!
X3!  

李卓人 當年我媽媽做果間公司,又係俾佢攪到乜都無得賠,
右手直板兩面反膠

呢班被炒工人肯定重有機會開工,

不過係去其他外判公司做,人工又要比

李生過多一次刀喇!

死個二判,跟本無所謂,因碼頭唔夠人,始終都要番呢批人..

29 12
發新話題