64 1234
發新話題

[球板討論] 初試紅鳥羽

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

初試紅鳥羽

打了兩天後,確定了買這塊板是沒有買錯
因為我打波日子短,技術就一定很差 一直都是被動形,我一直借用朋友的小烏打了幾天,發覺手感很好,球速又快,又好拉,當初想買一把玩下.
後來PM KENKEN168兄,問他紅烏羽的問題,就決定下手

先說一下紅烏羽,外觀用一個字去形容,就係一個<<形>>字!乒乓球拍本來就是運動產品,但NITTAKU生產的球拍好像一點運動的味道也沒有 我現在開始明白,大家一直說
NITTAKU是一種藝術,紅鳥羽我用不上第二個字好形容
我用紅鳥同小烏比較
紅鳥羽正手VEGA CHINA 反手S2    小鳥正手BARACUDA  反手S2  
正手攻球同拉球兩者球速差不多,紅鳥多了一種手振感,手感好左,紅鳥明顯多了板身的支撐力,去到中遠枱比小鳥有力D,只係一D
本身打開小鳥都知道小鳥拉波好正,但這兩天用紅鳥拉波仲正,旋轉可能因為VEGA CHINA的問題,真係好轉,拉加轉,拉前衝都正,今天朋友說我拉的波難接了,但我自己睇我拉條路線好似差唔多

反手大致相差不大,多了的就是手振感,擰波好似容易左.

總結:紅鳥羽對我這技術差勁的人來說,算是一塊全面的球拍,到枱率很高,容錯性很大,手感也很好.
文章如果寫得不好請見諒
本帖最近評分記錄

Good blade , thanks

期待香港有店舖有直板現貨.如有師兄知道邊度有請通知
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-3-30 02:19 發表
期待香港有店舖有直板現貨.如有師兄知道邊度有請通知
買橫板la!!!!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

撑烈他咕红鳥

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

紅鳥的確是比小鳥轉

有一點沒進化的地方就是fl的手柄,一樣不好揸,所以我買了st

呢支ST係我手中ST板中最好揸的!

引用:
原帖由 壹點壹 於 2013-3-30 11:40 發表
紅鳥的確是比小鳥轉
壹兄你塊紅鳥打得如何?

紅羽毛板有的物野板重選擇?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

回復 10# 的帖子

約79至86g....

紅鳥羽
如果正手用M1,反手BARACUDA會點?
因為小弟打開外國膠......,有冇師兄試過同埋紅鳥羽係唔係配中國膠好D?

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-3-31 14:09 發表
紅鳥羽
如果正手用M1,反手BARACUDA會點?
因為小弟打開外國膠......,有冇師兄試過同埋紅鳥羽係唔係配中國膠好D?
我昨日換左s1,孤線太低,成日落網,所以換返白金v上去

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-3-30 16:38 發表

壹兄你塊紅鳥打得如何?
紅鳥的確超好打,不過小弟喜歡發力和連續。
喜歡打一板過的未必喜歡紅鳥。

用紅鳥的各位,有否和stiga rosewood v 比較過,誰轉或好控呢? thx

Bty innerforce 兩面反膠

引用:
原帖由 _小烈_ 於 2013-3-31 14:23 發表

我昨日換左s1,孤線太低,成日落網,所以換返白金v上去
S1膠面問題,同埋海綿太軟,唔知Donic M1會唔會好D

引用:
原帖由 壹點壹 於 2013-3-31 14:27 發表

紅鳥的確超好打,不過小弟喜歡發力和連續。
喜歡打一板過的未必喜歡紅鳥。
紅鳥打發力和連續性高?
喜歡打一板過的未必喜歡紅鳥係唔係因為唔夠沖,唔夠爆?

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-3-31 14:49 發表

S1膠面問題,同埋海綿太軟,唔知Donic M1會唔會好D
我今晚試下換m1上去,聽日打下睇下點先!

引用:
原帖由 _小烈_ 於 2013-3-31 15:11 發表

我今晚試下換m1上去,聽日打下睇下點先!
THANK YOU

引用:
原帖由 Baukaw 於 2013-3-31 14:36 發表
用紅鳥的各位,有否和stiga rosewood v 比較過,誰轉或好控呢? thx
兩塊唔同性格,手感都唔同,我用過rosewood5是直板,玫瑰5爆炸力比紅鳥好d,紅鳥應該比玫瑰5轉,但現在不能作準,因為好耐冇打玫瑰5

64 1234
發新話題