21 12
發新話題

[球板討論] 想買塊Nittaku 中直橫打孤圈拍

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

想買塊Nittaku 中直橫打孤圈拍

之前用開ROSEWOOD V,
依家想試下Nittaku 的拍子...主要正手孤圈同橫打
希望師兄畀D意見..謝謝

runlox 5 應該可以
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

Rosewood有什麼不好,要換走它?

ACOUSTIC C (中國代理專供版)**

回復 3# 的帖子

昨晩換膠的時候,連木絲都厄埋出來(我已經好小心同打橫”烕”塊膠)

引用:
原帖由 donaldchan420 於 2013-3-27 17:34 發表
昨晩換膠的時候,連木絲都厄埋出來(我已經好小心同打橫”烕”塊膠)
你用咩膠水,貼得甘實呀!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

回復 2# 的帖子

runlox 5板勁不夠, 如正手夠彈, 橫打夠轉, 配什麼膠好呢?

回復 7# 的帖子

Omega 4 + R7

回復 6# 的帖子

係HKTTF貼...白色膠水

回復 8# 的帖子

多謝ching,有冇試過avalox 555, 如有,性能好嗎?
這塊板我在万達見過, 聽記它是改良了runlox 5的缺點

一係唔試 一試試頂級,barwell fleet

回復 10# 的帖子

Sorry.   未試過

回復 9# 的帖子

唔係果隻donic 膠水呀

用開Rosewood 5, 轉Runlox 5, 恐怕會覺得後者不够力.  我是先用Runlox 5, 練横打易上手.  之後轉用Rosewood 5差不多一年, 很满意, 正反手發力要求都較少.

引用:
原帖由 KSLiu 於 2013-3-27 21:19 發表
用開Rosewood 5, 轉Runlox 5, 恐怕會覺得後者不够力.  我是先用Runlox 5, 練横打易上手.  之後轉用Rosewood 5差不多一年, 很满意, 正反手發力要求都較少.
我都覺得係!所以acoustic 會好D

小鳥啦,五夾手感七夾力量
右手直板兩面反膠

今日買左小烏86g
配左m1,m2
發覺重心係拍頭比較”聚手”
吾知係m1,m2重丫定係小鳥拍面較大所以膠面積較多所以重心係前面?

M1算重架,直板正手50g咁上下
右手直板兩面反膠

樣樣都想試gei心情我極度明自 , 但每次我D fd都話我 "你打4一塊啦! 膠---久唔久換下都ok , 板就唔好咧"

開啟乒乓之門 : BTY Chinese-L
常規:Yasaka MEO
        Yasaka Sweden Extra

引用:
原帖由 donaldchan420 於 2013-3-28 00:55 發表
今日買左小烏86g
配左m1,m2
發覺重心係拍頭比較”聚手”
吾知係m1,m2重丫定係小鳥拍面較大所以膠面積較多所以重心係前面?
M1 M2 係超重!而86g 小鳥亦少少重(我塊小鳥直板係81g)
建議反手改用白金X1 turbo 或R7 2.0, 旋轉與速度都合適,而且輕D。

21 12
發新話題