發新話題

[球板討論] Yasaka YES, Nittaku 小鳥, Rosewood VII

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Yasaka YES, Nittaku 小鳥, Rosewood VII

想問大家, 知唔知 Yasaka YES, Nittaku 小鳥, Rosewood VII, 這3塊大家都係7夾之外, 仲有什麼分別?

雀得小鳥鬆化
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-3-12 14:53 發表
雀得小鳥鬆化
唔明呵??

引用:
原帖由 gattfry 於 2013-3-12 15:01 發表

唔明呵??
以七夾來說不剛, 不硬彈
<-->
.

引用:
原帖由 gattfry 於 2013-3-12 14:38 發表
想問大家, 知唔知 Yasaka YES, Nittaku 小鳥, Rosewood VII, 這3塊大家都係7夾之外, 仲有什麼分別?
小鳥我買過兩快, 打都左一段時間. 手感上小鳥實在不似7夾, 好似5夾同有5夾的震動感, 好清晰!
當然la, 手感上似, 不代表真係5夾, 佢扣殺落去都有一定殺傷力!
但感覺上唔知係我功力未夠定係佢真係無, 快板無5夾果種好大的變形去包波, 如Stiga Allround Evolution!
(小鳥同Allround Evolution都係用同一套膠正手Hexer HD, 反手Xiom Vega Elite)
還有一點就係, 小鳥無論FL柄好定ST柄好, 都係好幼.....

相比起我手上的其他的7夾, 小鳥係 功力平均 加 手感極好 的板. (對於7夾, 要 手感極好 其實好難, 真係萬中無一)

而其他果兩快我無買過, 只係借過來玩一下, 加上我功力太差 , 不敢評論!

上面都係我呢個正手無力反手落網的低手感覺, 只可參考, 不要當真!!

小鳥ST柄 (82g), FL柄(89g)

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

thank you

3塊都叫做打過吓俾我揀既rosewood 7
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-3-13 00:14 發表
3塊都叫做打過吓俾我揀既rosewood 7
暴力主意者丫!!
< -- 新手中的低手

試過兩塊:  Yasaka YES, Nittaku 小鳥
YES 配 Baracuda, 小鳥配Nittaku Neo 狂3
兩塊既感覺都唔太似7夾, 都屬於軟7夾
但我覺得小鳥真的非常好打, 好清晰, 到枱率極高, 無論推檔橫打都得心應手, 正手好容易就起到下旋, 就算對方搓個好沉既下旋過來, 都好易拉沖過去, 未必一板打死人, 但殺傷力都好大. YES 唔係唔好打, 拉波推檔都幾好, 但如果爆冲一板, 小鳥既威力絕對唔講得笑, 兩者即高下立見

引用:
原帖由 gattfry 於 2013-3-14 15:55 發表
試過兩塊:  Yasaka YES, Nittaku 小鳥
YES 配 Baracuda, 小鳥配Nittaku Neo 狂3
兩塊既感覺都唔太似7夾, 都屬於軟7夾
但我覺得小鳥真的非常好打, 好清晰, 到枱率極高, 無論推檔橫打都得心應手, 正手好容易就 ...
如果同樣的膠就好D, 不過總結來講, 小鳥係一快好好的7夾~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-3-14 16:31 發表

如果同樣的膠就好D, 不過總結來講, 小鳥係一快好好的7夾~~~
絕對同意

發新話題