發新話題

test

test

test

本帖最近評分記錄

林丹在接受新華社採訪說,金牌不是體育的終極目標。
他說,「我希望將來體育的目的不只是爭第一、爭金牌,而是告訴人們..........................不要輕言放棄........................。」

香港人們..........................不要輕言放棄........................。」

一球不爭,何以得天下。
一球都不去爭,何以有心去得天下。
本帖最近評分記錄
  • KKFan +10 讀書又好、打波又好.....有目標才有推動力 2013-3-12 16:12
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

友誼第一,比賽第二。唔贏唔等如唔打。世界第一祗有一個,香港一定會繼續打。

不過係職業運動並唔係咁睇,目標只有冠軍,不是冠軍就是失敗,因為觀眾只會記得誰是冠軍,所以做職業運動員係好大壓力,係香港,如果該項運動係國際上無成績,政府就可能會減少對該運動既資助,未來香港乒乓球既趨勢我估都依然靠國援為首再帶起港隊水平,希望港隊好快好似羽毛球隊咁出到一個好似黑妹咁既球員

本帖最近評分記錄
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

我想要分開職業及業餘來討論.

現在有空缺的是港隊教練, 而不是學校教練. 帶領的是職業球員, 而不是業餘球員. 球員們都已經有覺悟以乒乓球為生, 為香港爭光, 當然應該聘請一位最好最適合的教練帶領他們, 為他們多年來所付出的努力爭取最好的成績.

如果先天條件嚴重不足亦可以獲得好好成績, 我相信會更令人鼓舞, 就例如珊珊, 黑妹, 黃金寶, 李慧詩等等, 就在世界賽上獲得無數獎項.

希望港隊可以選出一位最適合的教練, 帶領香港隊更上一層樓, 希望黃鎮廷, 李皓晴等能為本土球員爭光, 令他們成為職業球員的覺悟不致浪費
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2013-3-12 10:53 發表
最近有某些港隊教練離任,大家都參予討論誰人最勝任接棒。其實搵邊個教都唔係最關鍵,香港乒壇在國際賽不能拿好成績,其實係香港的運動員生存環境條件不佳所致。就算有世上最好的教練,也不可能在香港訓練出奧運或世 ...
在先天不足條件下,現在職業運動員只能靠獎金養家,唔拿獎牌何來獎金

始終要面對現實,任何職業都要靠成績去支持,冇老闆會請d做唔到嘢既員工嘅 ! 我亦唔相信港隊對沖擊世界級獎項會係天方夜譚囉 !

香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

發新話題