發新話題

[綜合技術] 同一個人正手用直板定橫板大力啲?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

同一個人正手用直板定橫板大力啲?

我自己就覺得正手直板大力啲,橫板反手大力啲!
唔知係唔係我既錯覺... 想問大家意見!

Thx C Hing sharing

回復 2# 的帖子

分析詳細,唔該c hing

主拍 - nittaku rutis C 75g
         - nittaku ludeack CS 88g (半收藏)
練習 - stiga ac carbon CS 85g

我成日認為直格有三隻手指,係背後支撐住,所以正手好啲

有少少睇法想睇下你既意見.  有的直板握法係3隻手指支撐住板背, 變相在正手方面, 比橫板握法一隻食指係背面更穩定.  所以正手攻球, 直板會大力點.  但直板這麼握法在橫打方面會會比橫板反手難打很多.  另外球速方面有一樣很重要因素係擊球一瞬間加速力 (呢個又同身體協調發力有關).

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

橫板發力爽
<-->
.

兩種都試過,其實好難分別,但係感覺上係直板正手大力啲,可能我握板係後面3隻手指伸直頂實板背,所以感覺實在啲

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-2-12 11:56 發表

兩種都試過,其實好難分別,但係感覺上係直板正手大力啲,可能我握板係後面3隻手指伸直頂實板背,所以感覺實在啲
我都係呢種感覺, 橫板係握得實的, 但得食指頂住反手, 有時擋對手正手抽波會覺得振同穩定性差的.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-2-12 11:56 發表

會唔會直板通常比橫板輕5-10g,所以係發力鞭揪既效果比橫板好?但如果直板同橫板一樣重,我會係偏向認為橫板發力會好d~

- nittaku ludeack CS 88g (半收藏)

多謝師兄,咁我總於明白點解橫板既acc比直板acc手感同控制比較遜色…

發新話題
最近訪問的版塊