27 12
發新話題

[砌版討論] 材料到手 ! 準備砌,砌,砌........

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

材料到手 ! 準備砌,砌,砌........

第一次砌拍 !
請教各位師兄:
           1. 新套膠可存放幾耐 ?
           2. 無機水溶膠水,板及套膠上幾多層膠水好 ?
           3. 係咪最好用超幼沙紙(1500號)磨下先 ?
           4. 同埋中直兩面,貼邊面先 ?
新手問題多多,見諒 !liness" />

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

1)  基本上半年左右都ok
2) 其實一層都夠 太多怕超厚度
3) 有上護木液先係
4) 冇咩所謂
btw四塊膠有兩塊板?

本人認床VEGA CHINA查下油好D,如果唔係太硬

引用:
原帖由 kennethkam 於 2013-1-16 01:03 發表
1)  基本上半年左右都ok
2) 其實一層都夠 太多怕超厚度
3) 有上護木液先係
4) 冇咩所謂
btw四塊膠有兩塊板?
一塊板YEO(全部送的)

回復 4# 的帖子

塊板好靚

YEO 完全唔洗磨已經可以貼得實!
YEO 起絲情況唔大,䕶木都可免!
貼背面先較好!

交水每多一層就彈D同重左!少少一層足夠

唔通好似D專業選手,一砌就準備兩塊
右手直板兩面反膠

新套膠應該可以存放好耐, 店舖存貨一年也是很正常, 不用擔心

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-16 01:31 發表
交水每多一層就彈D同重左!少少一層足夠
全部收到!多謝哂!

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2013-1-16 01:47 發表
唔通好似D專業選手,一砌就準備兩塊
專業(新)手 ,直板反面都未識用,邊用到噤多膠。
早知係敢,叫佢地買塊蝴谍王加兩塊膠
依家唸住用一套,放一套(當回礼)
係到唸緊用Vega China 定 Baracuda 好...

你塊直板都幾重bor.  我yeo用Baracuda max, 幾好打.

1. 新套膠可存放幾耐 ? => 唔知, 等佢老化前用左佢.
           2. 無機水溶膠水,板及套膠上幾多層膠水好 ?  => 店舖通常, 板膠各上一層無機膠水, 等膠水漬干, 就粘合
           3. 係咪最好用超幼沙紙(1500號)磨下先 ? => 唔明點解要磨
           4. 同埋中直兩 ... [/quote] => 粘那面唔重要, 重要係冇粘歪.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

JohnLI Ching
你塊YEO 幾重?
再加Barracuda 又幾重?
再加埋反手膠,全拍幾重?
你用边隻膠水?Thanks

引用:
原帖由 artin 於 2013-1-16 01:05 發表
本人認床VEGA CHINA查下油好D,如果唔係太硬
多謝提點
請問Ching
Vega China 使用中..?
感覺如何 ?
Thanks !

1. 新套膠可存放幾耐 ? 2. 無機水溶膠水,板及套膠上幾多層膠水好 ? 3. 係咪最好用超幼沙紙(1500號)磨下先 ? 4. 同埋中直兩面,貼邊面先 ?
1:一般有套入住可以擺一年,而性能係睇你打幾多次同膠既損耗
2:木同膠各上一層
3:yeo唔洗磨都好易痴實
4:無所謂

Yeo買咁重@@新手好難打
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2013-1-16 12:17 發表 1. 新套膠可存放幾耐 ? 2. 無機水溶膠水,板及套膠上幾多層膠水好 ? 3. 係咪最好用超幼沙紙(1500號)磨下先 ? 4. 同埋中直兩面,貼邊面先 ? 1:一般有套入住可以擺一年,而性能係睇你打幾多次同膠既損耗 2:木同膠各上 ...
明白哂 ,Thanks! 用時间去習慣拍的重量

順利 用海夫水溶膠水 + 化妝棉...上膠待乾中.............

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 迷幻 於 2013-1-16 18:57 發表
順利 用海夫水溶膠水 + 化妝棉...上膠待乾中.............

D膠水上得好鬼平均好鬼靚丫~~~

<--通常我自己都好懶, 是是但但就算數
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-1-16 19:42 發表

D膠水上得好鬼平均好鬼靚丫~~~

都係全靠哩道啲師兄嘅宝贵經驗分享,
本来想用(超級版主jcclee)嘅,8点掃去2点方法。
不过驚边位控制得唔好,所以直掃加横掃。
Thanks All

不要亂來 海夫膠水的話要板1-2層 膠3層
因海夫是特稀的
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

27 12
發新話題