21 12
發新話題

[綜合技術] 王皓發短球問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

王皓發短球問題

睇左王皓發球片段

好多次.  都係學唔識.  

記得有次對一位橫板波友, 佢用橫板都可以開呢種波, 好難接. 摆短, 又易高左被人打, 拉又拉唔到.  

想請教開呢種短波秘訣係物野.  唔該晒各位.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

勾子發球

我一直都有用這種發球
開側上的話 基本上每次對手都食幾球
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

我又係學極都唔識!!! 好慘!!!
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

手感問題 開多d波啦

我橫板的,我都開呢隻,但一係就開側下旋(多數人地食),都算有70%控到開長定短
但到想開上旋的時候,就一定開左長球,有冇人可以教下小弟

我都想知點樣又短又轉
王皓話可以開左側同向側,但我只開到一隻

引用:
原帖由 monkey330 於 2013-1-10 23:26 發表
我橫板的,我都開呢隻,但一係就開側下旋(多數人地食),都算有70%控到開長定短
但到想開上旋的時候,就一定開左長球,有冇人可以教下小弟

我都想知點樣又短又轉
王皓話可以開左側同向側,但我只開到一隻
手形以及球觸板的位置問題多~XD

我都想學呀!

呢種我打直板時都有用!
我食指會放鬆多D去調整扳形!另外你見王皓觸球點係比較身體後的位置,這樣就可隨意開下,左或右旋。發冇轉亦比較容易

發短球的時候,要注意重心的交換,手指要固定拍形,並著重磨擦
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

many thx for all of your advice.

睇來自己資質唔好, 要搵人教啦.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

個發球都幾陰
<-->
.

個發球都幾陰
<-->
.

椅!小弟好像忘記講點樣接這類的逆旋發球啊!

接上, 現在一般要型 OR 怕輸波友會用防弧
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-1-31 05:55 PM 發表
接上, 現在一般要型 OR 怕輸波友會用防弧
防弧頂多只能檔回,不能發力進攻,下一板始終逃不過被對手搶攻的命運。 小弟是指從技術上,如何破解這類逆旋發球。

劉國梁的反手側旋球有人開嗎?
比這招更需要對落球時間的敏感度
而且能給對手一個措手不及
短的 直線 側線都能開
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

用"潛力"去估<平常大多時間要冷靜或少許受屈的人, 打球會較進攻........簡略說做A事情和B事情的傾向多數會相反>個性較穩重的會輕挑接過去, 個性較輕挑的會小心擺過去.

<-->
.

我依家都只開長,不開短,但樓主要先掌握發勾子長下或上的技巧,再嘗試發

依種發球太過似曾相識了
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

21 12
發新話題
最近訪問的版塊