發新話題

點可以令到後面唔會有個人影?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 smallstar 於 2012-12-31 16:59 發表

唔駛多謝,小弟都係略懂皮毛, 所以亞貓整個攝影會版塊,有個地方給大家研究和討論一下, 重有咁多個師父響度(Y師父, kenken168, lawrence1993, 金擇魚) 貓師父都未出聲!可能重有其他高手!
岩晒我呢D低手

仲有一樣,你幅相的人影偏左,如果你要人黑影少d,你應該放閃光燈在正中,即是要影横幅。

真是要影直幅的話,用閃光燈架,令閃光燈仍然置在相機正中位置,人的黑影自然減少。

第二,建議你閃光燈加番黃色濾光片,相機白平衡設定在烏絲燈。

試試。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 ycfu 於 2012-12-31 18:56 發表
仲有一樣,你幅相的人影偏左,如果你要人黑影少d,你應該放閃光燈在正中,即是要影横幅。

真是要影直幅的話,用閃光燈架,令閃光燈仍然置在相機正中位置,人的黑影自然減少。

第二,建議你閃光燈加番黃色 ...
多謝歪思苦, 想影張靚D既相都咁難

幫人影結婚相責任好大的,做得到的都盡量做好。

你唔可以行近d影? 有長鏡可以影下証婚時神父,新人的大頭照,會更有感情、感染力。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

買 ycfu 的D3s 再會好好多
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

你的黑影正是ycfu所說,鏡頭與閃燈不同軸,可考慮用二支燈,一直一横,視符相机横或直影,選用主燈direct,副燈打bounce. 要用二支燈就要買個flash bracket能調校flash角度。唔知得唔得。

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2013-1-1 11:17 發表
買 ycfu 的D3s 再會好好多
我係canon人, 諗過買6d但試過機唔係好得

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2013-1-1 17:47 發表

我係canon人, 諗過買6d但試過機唔係好得
6D已經好好,我地用5D影pre-wedding 已經好ok!千萬不要被机玩人

引用:
原帖由 bing 於 2013-1-1 13:16 發表
你的黑影正是ycfu所說,鏡頭與閃燈不同軸,可考慮用二支燈,一直一横,視符相机横或直影,選用主燈direct,副燈打bounce. 要用二支燈就要買個flash bracket能調校flash角度。唔知得唔得。
用索尼58閃43閃有FING頭.

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-12-31 01:00 發表
小弟最近有需要影屋企人結婚, 但發現一個問題, 就係一用長鏡 + 閃燈 + 背景係牆, 不論道牆離開個人有多遠, 都係會出現一個影, 係教堂尤其嚴重, 用短鏡無事的, 如果唔用閃燈就唔夠光, 有D位又一定要用長鏡, 講問各位高 ...
你轉十萬轉之後再睇咩相都唔靚啦

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-12-31 01:00 發表
小弟最近有需要影屋企人結婚, 但發現一個問題, 就係一用長鏡 + 閃燈 + 背景係牆, 不論道牆離開個人有多遠, 都係會出現一個影, 係教堂尤其嚴重, 用短鏡無事的, 如果唔用閃燈就唔夠光, 有D位又一定要用長鏡, 講問各位高 ...
大哥
你支燈是 auto zoom head
你只懂用auto
短鏡頭時wide angle flash
d 光 散射當然無影

長鏡時支燈變成探射燈
個影自然如影隨影啦

既然只是補光
為什麼不 manual set 支燈 wide head
必要加上散光頭

PHOTOSHOP

↑ 圖後處理
↓場景燈光配合
可以試下換換燈既顏色,燈既顏色同牆既顏色相近既話,都會有幫助
白牆+白燈
黃牆+偏黃既燈

Ma Lin YASAKA Extra Offensive
+ Nothing
+Butterfly Bryce Speed Fx 2.1mm
【原創評測】YEO配狂飆三與藍火M二
Stiga Rosewood NCT V PEN
+DHS H3
+Butterfly Tenergy 64

恕我直言

張相色溫不對
可以軟件調整

補光差
要好好補課
不懂的話
唔補可能重好

最大問題:
手震
要知道自己手持最低快門速度
改善拍攝技巧
成像鬆散
一切也是空談
沒救

biside大哥一針見血

支鏡直打?

引用:
原帖由 biside 於 2013-1-2 01:21 發表

大哥
你支燈是 auto zoom head
你只懂用auto
短鏡頭時wide angle flash
d 光 散射當然無影

長鏡時支燈變成探射燈
個影自然如影隨影啦

既然只是補光
為什麼不 manual set 支燈 wide head
必要加上散光 ...
Biside 兄因為枝燈無得maunual set, 粗野係咁上下
多謝咁多位高高手指導, 希望下星期影得好d啦!

燈頭前一寸加張牛油紙
或者買個柔光燈罩用啦
TTL 測光
不用擔心曝光

重點反而要注意穩定拍攝
留意快門同步速度

張相又鬆又陏
幾靚都無用

最簡單gei方法 "跳燈" , 只須將閃光打上天花板便可

師兄~個閃光應該唔係你部機發出ga 係mi?

引用:
原帖由 時雨 於 2013-3-23 00:34 發表
最簡單gei方法 "跳燈" , 只須將閃光打上天花板便可

知不知教堂樓底有幾高?

發新話題