41 123
發新話題

點可以令到後面唔會有個人影?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

點可以令到後面唔會有個人影?

小弟最近有需要影屋企人結婚, 但發現一個問題, 就係一用長鏡 + 閃燈 + 背景係牆, 不論道牆離開個人有多遠, 都係會出現一個影, 係教堂尤其嚴重, 用短鏡無事的, 如果唔用閃燈就唔夠光, 有D位又一定要用長鏡, 講問各位高手呢個問題點解決呢?  謝謝!

(留意牧師和女子背後的影)
Body: Canon 60D
Flash: Canon 380 EX
Lens: 55-250 F4-5.6 IS

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

高ISO,飛燈,打BOUNCE啦.....

TRY + 張紙巾係閃燈位置

個牧師係咪某校牧師黎-.-"

高ISO,飛燈,打BOUNCE啦 x2

約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

溫馨提示: 白平衡唔對, 色怪, 人面黃

約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

YCfu 師父一眼就睇出張相有乜唔妥,
可能現場光色溫加埋閃燈色溫太複雜, 搞到相機 AWB 測錯色溫!
無線飛燈,打BOUNCE啦 x3
當現場色溫太複雜時, 我會用呢個測色溫

小星星大哥好專業呀!

如果室內光是偏黃, 閃光燈應該套用

引用:
原帖由 ycfu 於 2012-12-31 09:52 發表
小星星大哥好專業呀!

如果室內光是偏黃, 閃光燈應該套用
係!
但我部相機如果用AWB就好易搞錯, 所以祗好用 manual WB, 但我雙眼又唔識分辨係幾多色溫數值, 唯有買隻補救。

AWB 錯,唯有用PS 執!!但如果影太多相, 咁執唔係辦法!

我都信唔還Auto white balance, 所以盡量閃燈色match 番現場色, 永遠只影Raw之後再執。

當然有你件"灰碟" 先調好白平衡就更加快靚正!

因為用長鏡支閃燈散射唔夠, 太習中!  飛燈唔係良策因為唔機動.  平時係酒樓婚禮因環境許可影C會架起支燈再落傘飛燈.
而家你要令到D光散D, 可以 机頂打bounce 或最好用所謂杯面的 bounce.
用 bounce d 光會约左好多, 所以要 +ev

引用:
原帖由 ycfu 於 2012-12-31 10:15 發表
我都信唔還Auto white balance, 所以盡量閃燈色match 番現場色, 永遠只影Raw之後再執。
思苦我就係懶得執先唔影raw啦, 開頭個WB都唔準, 後尾岩番啦, 但都未解決到個影既問題

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-12-31 10:22 發表
因為用長鏡支閃燈散射唔夠, 太習中!  飛燈唔係良策因為唔機動.  平時係酒樓婚禮因環境許可影C會架起支燈再落傘飛燈.
而家你要令到D光散D, 可以 机頂打bounce 或最好用所謂杯面的 bounce.
用 bounce d 光會约 ...
bounce 唔得呀, 個天花板係黑色,
杯面bounce即係好大個成個杯果種?

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-12-31 09:41 發表
YCfu 師父一眼就睇出張相有乜唔妥,
可能現場光色溫加埋閃燈色溫太複雜, 搞到相機 AWB 測錯色溫!
無線飛燈,打BOUNCE啦 x3
當現場色溫太複雜時, 我會用呢個測色溫
小星星兄 WB問題已解決, 只剩下黑影問題
飛燈, 無錢買 , 永諾, nissin靠得住嗎?
PS 我不是黑影

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-12-31 15:10 發表

小星星兄 WB問題已解決, 只剩下黑影問題
飛燈, 無錢買 , 永諾, nissin靠得住嗎?
PS 我不是黑影
那祗有打 bounce, 支閃 manual 38 頁有講, 但要睇現場環境, 呢兩欵閃我未用過!
因支鏡光圈f/5.6又唔夠大,支閃 power 可能已出盡。
唯有早些到現場試閃, 用慢快門就返, 但小心安全快門速度, 250mm 最低要1/250快門!
太慢時, 必要時用單腳架或三腳架啦。將快門速度減到最慢啦。

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-12-31 15:26 發表

那祗有打 bounce, 支閃 manual 38 頁有講, 但要睇現場環境, 呢兩欵閃我未用過!
因支鏡光圈f/5.6又唔夠大,支閃 power 可能已出盡。
唯有早些到現場試閃, 用慢快門就返, 但小心安全快門速度, 250mm 最低要 ...
呢個已經係現場啦, 尋日就係特登去rehearsal

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-12-31 15:33 發表

呢個已經係現場啦, 尋日就係特登去rehearsal
咁唯一辦法用慢快門同單腳架啦! 光圈一定開到最大啦, 慢快門比多啲光入, 閃燈祗係補面部份光, 唔好較咁强光輸出, 使到現場光剛好做到人後無黑影而平衡閃燈光度, 重有唔好用Auto ISO, 人手set.

引用:
原帖由 smallstar 於 2012-12-31 15:55 發表

咁唯一辦法用慢快門同單腳架啦! 光圈一定開到最大啦, 慢快門比多啲光入, 閃燈祗係補面部份光, 唔好較咁强光輸出, 使到現場光剛好做到人後無黑影而平衡閃燈光度, 重有唔好用Auto ISO, 人手set.
好, 多謝星星兄, 器材唔掂, 技術搭救! (不過技術都無 )
ISO不嬲都唔用AUTO

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-12-31 16:03 發表

好, 多謝星星兄, 器材唔掂, 技術搭救! (不過技術都無 )
ISO不嬲都唔用AUTO
唔駛多謝,小弟都係略懂皮毛, 所以亞貓整個 HKTTF 攝影會版塊,有個地方給大家研究和討論一下, 重有咁多個師父響度(Y師父, kenken168, lawrence1993, 金擇魚) 貓師父都未出聲!可能重有好多攝影高手在HKTTF!

41 123
發新話題