發新話題

[砌版討論] 請師兄比些意見!(直板+正反膠之佩搭)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 kenken168 於 2012-12-28 15:47 發表

Rutis 直板我打過,好打!但板柄幼,橫打好易鬆手!
多謝意見及提點

講真如果你打單面的話,背面貼一塊單膠皮(755,563等)會舒服D ga

多謝各位Ching提議+意見
最後決定 NEO狂飙三 + BARACUDA
最後想問多幾問:
1.NEO狂飙三 正手要幾多度 ?
2.BARACUDA  2.0定Max ?
3.YEO 定 YCA 同埋幾重好呢 ?
4.全套+埋會唔會好重 ?
thx thx
Happy New Year !

回復 23# 的帖子

呢個佩搭真係幾重!橫打有D辛苦,所以baracuda 可以打2.0,輕D,定D。
狂三我覺得39度。
YEO 86-88 g

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-3 16:15 發表
呢個佩搭真係幾重!橫打有D辛苦,所以baracuda 可以打2.0,輕D,定D。
狂三我覺得39度。
YEO 86-88 g
呢個佩搭真係幾重! << Over 180g ?
thanks

回復 25# 的帖子

用Baracuda 2.0應該唔過180g
YEO 一定唔可以輕,因為會冇力

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-3 17:29 發表
見你簽名我推斷你係打橫板的...
yeo重量高的確有更好的性能
不過對手腕負荷大
一般不建議挑選太重的...雖然我自己打開咁重
不過聽很多球友講..輕yeo亦不錯

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點yeo做不到
不如試下奧查諾夫
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-3 17:29 發表
留意!留意!

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-1-3 17:54 發表

yeo重量高的確有更好的性能
不過對手腕負荷大

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點ye ...
"彈"尼一點yeo做不到 << 主因係咩 學習!學習!

引用:
原帖由 ttprice 於 2013-1-3 17:54 發表

yeo重量高的確有更好的性能'
不過對手腕負荷大

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點ye ...
小弟改用横板3個月。直板時代用過YEO,小鳥,Rutis,Septear同Donic blackpower。
不過小弟横打技術不及推擋好。只是覺得五夾的YEO太輕的話會失去其個性

好多人話CJ8000係反手橫打正.  剛剛買左一塊CJ8000 (2.15MM,42-44度).  覺得反手好難打. 以前試過 Donic S2, 729 Focus 3.  都好過CJ8000.  唔知係唔係選既CJ8000度數彧硬度選錯.  另外, 有budget, 就選Baracuda, 呢塊係一塊超好膠, 反手2.0mm, 一來輕的, 二來昜控的.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

BARACUDA
正反手也是一塊好膠

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-12-28 15:47 發表

Rutis 直板我打過,好打!但板柄幼,橫打好易鬆手!
rutis 反手如果單純推擋,略為空洞,可能我反手配2.0,但要配合發力落點就清晰,咁其實我都唔知自己係咪應該反手配max會合適d??還望師兄指點(打過兩3次既新手上)

主拍 - nittaku rutis C 75g
         - nittaku ludeack CS 88g (半收藏)
練習 - stiga ac carbon CS 85g

引用:
原帖由 johnli 於 2013-1-4 08:53 發表
好多人話CJ8000係反手橫打正.  剛剛買左一塊CJ8000 (2.15MM,42-44度).  覺得反手好難打. 以前試過 Donic S2, 729 Focus 3.  都好過CJ8000.  唔知係唔係選既CJ8000度數彧硬度選錯.  另外, 有budget, 就選Baracuda, 呢 ...
umm…我有朋友用stiga sword FL WRB,反手配cj8000,感覺都唔差,$80-蚊黎講都ok,直板橫打就唔知lu^^

- nittaku ludeack CS 88g (半收藏)

引用:
原帖由 滴滴仔 於 2013-1-4 12:23 發表

rutis 反手如果單純推擋,略為空洞,可能我反手配2.0,但要配合發力落點就清晰,咁其實我都唔知自己係咪應該反手配max會合適d??還望師兄指點(打過兩3次既新手上)
R7 max, 2.0, soft 我都係有打緊。 soft 輕同透,易上枱但唔爆。 Max 著重打出旋轉,一發就不可收拾。 2.0 控制同穩定性強
d,冇咁易飛!
Rutis 薄板同3木2碳,所以底勁差D(你所謂的空洞)。反手用 max 對正手撃球力量有幫助。 相對地正手膠重D的話,反手就會實在D。

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-1-4 12:39 發表

R7 max, 2.0, soft 我都係有打緊。 soft 輕同透,易上枱但唔爆。 Max 著重打出旋轉,一發就不可收拾。 2.0 控制同穩定性強
d,冇咁易飛!
Rutis 薄板同3木2碳,所以底勁差D(你所謂的空洞)。反手用 max 對 ...
ic~原來正手膠都有影響住反手 唔該晒…不過我最欣賞rutis佢對落點既清晰感又真係幾好。

馬琳碳加左層硬碳係面,會比較彈,吾洗咁發力,所以好多時候一吾小心會好易打高D波,所以如果你係發力型打法,咁就真係yeo會好過馬林硬炭
yeo真係好靠球員既發力,你發幾大力,佢就比幾沖既波你,比較好控制
我覺得如果你發力好天極2同狂飆三都係吾錯既選擇,天極2我未真實用過落yeo到,不過好多人都係咁配~應該吾錯
狂飆三就真係要灌油先打得爽,如果吾係好浪費,追求穩定同控制型既應該會係yeo+天極2比較好
天極2既旋轉能力會比狂飆三高,只係速度會比狂飆三低,如果你本身都發力好,用狂飆三同天極2都會各有優勢
反手膠我自己用緊bluefire m2,好鬼彈,旋轉到位,橫打好爽,橫打 r7都應該吾錯~
如果你想要多點意見,可以睇睇我會員簽名,個到有我自己用緊既塊既小小心得,希望可以幫到你
Ma Lin YASAKA Extra Offensive
+ Nothing
+Butterfly Bryce Speed Fx 2.1mm
【原創評測】YEO配狂飆三與藍火M二
Stiga Rosewood NCT V PEN
+DHS H3
+Butterfly Tenergy 64

同埋,仲有,如果你發力好,狂飆三最好配40~41度,因為你發力夠的話,要打透塊板吾難,硬度較高既狂飆三發力爆出去個波會比較穩同沖
而且 塊yeo木盡量買塊比較重既,大約87~91克左右,因為比較重既板一般打出黎既波都會比較穩同埋有力
發力好就吾好諗, 一定係重板配硬膠,愈大力愈快樂~這話是真的
如果真係好追求暴力,暴沖,速度個隻STYLE,可以試下 馬琳硬炭配狂飆2,一發力打出黎個個速度吾係人咁品...
反手膠我吾建議打國產膠,盡量打返日、德膠。
YEO + 省狂三 + $240~260既德膠 = AROUND $1000 ONLY~ 真係一個吾錯既選擇~

Ma Lin YASAKA Extra Offensive
+ Nothing
+Butterfly Bryce Speed Fx 2.1mm
【原創評測】YEO配狂飆三與藍火M二
Stiga Rosewood NCT V PEN
+DHS H3
+Butterfly Tenergy 64

回復 37# 的帖子

師兄,我知道M1重,那麼請問M2 重嗎?與R7比那塊重呢?

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-1-4 15:04 發表
同埋,仲有,如果你發力好,狂飆三最好配40~41度,因為你發力夠的話,要打透塊板吾難,硬度較高既狂飆三發力爆出去個波會比較穩同沖
而且 塊yeo木盡量買塊比較重既,大約87~91克左右,因為比較重既板一般打出黎既波都會比較 ...
同意重板配硬膠

發新話題