44 123
發新話題

[砌版討論] 請師兄比些意見!(直板+正反膠之佩搭)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

請師兄比些意見!(直板+正反膠之佩搭)

廿年冇打波,近排係公司打返。
本人用單面直板 (識打唔叻)
力量型打法,有机会就
想砌塊拍打下波,順便學下横打(唔知得唔得)
睇左兩個星期本論壇,
綜合各師兄討論選左以下材料
請各位師兄,幫手砌下,砌下。
如有更好的材料,請推介。

板        正 膠        反膠
YASAKA YEO 紅双喜 Neo 狂飙三 CL8000 兩面弧 36-38
YASAKA YCA 馬林碳(硬) DONIC BLUEFIRE M1 友誼729 焦点三(Focus 3)
STIGA 納米OC DONIC BARACUDA 友谊729 08ES
DONIC ACUDA S1
筆值 $500 - $1000
煩請各位指點,指點。liness" />

板YASAKA YEO 正手Vega China 反手 R7
我用緊以上配置,控,拉,打都唔錯,Vega China 發球旋轉不比狂飆3差....而且免灌!
世事豈能盡如人意

我覺得立米oc可以免了,跟YEO都係5夾板,不如試YES七夾,配置跟上面果位師兄一樣,正手Vega China,反手R7

但我初学横打(唔知得唔得),好似徙左R7,谂住用平平地的反膠学打先,遲些覺得OK先轉过!

OC + Omega 4  or 馬林碳(硬) + Baracuda

YEO加S1做正手, 正!

用S2應該OK,夠輕,好控制,適合練橫打

Nano oc+M1+S2 $1000

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-27 11:33 發表
但我初学横打(唔知得唔得),好似徙左R7,谂住用平平地的反膠学打先,遲些覺得OK先轉过!
咁可以考慮焦點3或月球。板可考試勁極七。
世事豈能盡如人意

引用:
原帖由 mrsum 於 2012-12-27 13:13 發表

咁可以考慮焦點3或月球。板可考試勁極七。
之前,都谂住
劲七+neo狂3+CL8000/焦点三,
突然有贊助 ,筆值由五百轉到一千,
咪主要將底板升級多些!(哩到師兄話:板可以買塊好些)
多謝師兄意見

RUTIS(780)+/PALIO雷(220)+CJ8000(70)=$1070華星會員價(超過$1000就可以做會員)

RUTIS三木二碳,夠力,板身薄可以橫打,板輕橫打唔會太攰

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 20:09 發表
RUTIS三木二碳,夠力,板身薄可以橫打,板輕橫打唔會太攰
收到,收到
Rutis特性係咪似YCA?
另想问下YEO同YCA有咩特性,边隻啱我多些。
Thanks

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-27 20:23 發表

收到,收到
Rutis特性係咪似YCA?
另想问下YEO同YCA有咩特性,边隻啱我多些。
Thanks
Rutis會比yca更好力。
橫打,控制yeo好d

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 12:31 發表
用S2應該OK,夠輕,好控制,適合練橫打
agree, but he can consider cheaper things before using expensive things

引用:
原帖由 迷幻 於 27-12-2012 11:33 發表
可用cj8000輕c形作反手橫打,初學易上手和經濟

引用:
原帖由 疾風 於 2012-12-28 13:56 發表

agree, but he can consider cheaper things before using expensive things
Yes !
諗住打得惦先再轉

引用:
原帖由 bandit400rr 於 2012-12-28 14:31 發表

可用cj8000輕c形作反手橫打,初學易上手和經濟
CL8000同焦点三 << 各位點睇 !
兩隻特性 ?
Thanks

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-28 15:35 發表

Yes !
諗住打得惦先再轉
呢個理論我唔認用!
如果因為平,用D唔好打的橫打交去學橫打,你會好快失去興趣。  我認為買塊兩佰幾的donic 如s2, m2, coppa x1 turbo 去試去練比較合適(呢幾塊都比較易控同易上枱)

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 20:55 發表

Rutis會比yca更好力。
橫打,控制yeo好d
Rutis 直板我打過,好打!但板柄幼,橫打好易鬆手!

44 123
發新話題