30 12
發新話題

[膠皮討論] Donic M1 & M2, S1 & S2, Baracuda 分別

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

Donic M1 & M2, S1 & S2, Baracuda 分別

想問下以上3組donic 反貼膠有物唔同?  邊塊打正手, 邊塊打反手, 點解?

先多謝各位既時間.

M1 個人覺得反手,因穩定易到枱,但自己覺得尾速唔夠
M2 未打過
S1 正手,速高但一般轉
S2 反手穩定,但中枱冇咁好力,用finezip 可以改善
Baracuda 反手用於橫板非常定,但重,用於直板反手唔靈活。

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-11-28 16:16 發表
M1 個人覺得反手,因穩定易到枱,但自己覺得尾速唔夠
M2 未打過
S1 正手,速高但一般轉
S2 反手穩定,但中枱冇咁好力,用finezip 可以改善
Baracuda 反手用於橫板非常定,但重,用於直板反手唔靈活。 ...
唔該ken師兄詳細解釋,  'finezip'係物野?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

Nittaku finezip 冇機交水

引用:
原帖由 johnli 於 2012-11-28 17:19 發表

唔該ken師兄詳細解釋,  'finezip'係物野?
果支無機膠水超貴~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-11-28 17:33 發表

果支無機膠水超貴~~~
冇錯!所以冇咩事我都係用海夫算

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-11-28 17:36 發表

冇錯!所以冇咩事我都係用海夫算

海夫臭水(sorry 膠水), I like it!!!!
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 johnli 於 2012-11-28 14:28 發表
想問下以上3組donic 反貼膠有物唔同?  邊塊打正手, 邊塊打反手, 點解?

先多謝各位既時間.
我覺得M1正手
S1都是正手
反手就M2,M3,S2
BARAUDA就正反手都得。

PS:用咩膠打正手或反手,最緊要配合底板。最重要適合自己打法。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

今晚終於試左Baracuda, 好似省狂3咁好打, 好易到檯.  好膠!

點解咁多師兄鍾意自己粘新膠皮?  係唔係店長技術有問題?

引用:
原帖由 johnli 於 2012-11-29 00:15 發表
今晚終於試左Baracuda, 好似省狂3咁好打, 好易到檯.  好膠!

其實因為成身都係板, 好多時, 想一快膠用在唔同的板上試下有乜分別, 所以才自己搞方便d姐.....

如果又燒膠又燒板的話, 就真係.....好多野玩!!!
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 johnli 於 2012-11-29 00:15 發表

因為貼膠也是一種樂趣!
Baracuda 的確係百搭

引用:

Baracuda是一塊好全面的膠,是好野來架!
因為自己喜歡把D膠貼來貼去試野L0!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 eddieho 於 2012-11-28 23:40 發表

我覺得M1正手
S1都是正手
反手就M2,M3,S2
BARAUDA就正反手都得。

PS:用咩膠打正手或反手,最緊要配合底板。最重要適合自己打法。
I agree, but S1, M1 正反手都得, super

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-11-29 00:58 發表

其實因為成身都係板, 好多時, 想一快膠用在唔同的板上試下有乜分別, 所以才自己搞方便d姐.....

如果又燒膠又燒板的話, 就真係.....好多野玩!!!
依家我都好似開始左

樓主係咪將baracuda配落yeo度呀?

引用:
原帖由 pwnnek 於 2012-12-8 12:28 發表
樓主係咪將baracuda配落yeo度呀?
未有YEO, 想買塊玩下.

回復 9# 的帖子

baracuda梗係好啦,旋轉同速度最平均一塊,又易控,但針無兩頭利,如果進攻型始終都是m1好 m2用作孤圈打法或反手會好d,因為海綿不太硬
s1,s2總覺得麻麻地

引用:
原帖由 nwa10 於 2012-12-13 22:45 發表
baracuda梗係好啦,旋轉同速度最平均一塊,又易控,但針無兩頭利,如果進攻型始終都是m1好 m2用作孤圈打法或反手會好d,因為海綿不太硬
s1,s2總覺得麻麻地
咁如果s1(t)呢?同s1分別大唔大?
新手總覺得同m1差唔多,係硬少少,不過就超重。

主拍 - nittaku rutis C 75g
         - nittaku ludeack CS 88g (半收藏)
練習 - stiga ac carbon CS 85g

S1 turbo 比S1 更硬,更快!但真係唔轉!手感亦差D。容錯性兩塊都係一般

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-12-20 10:37 發表
S1 turbo 比S1 更硬,更快!但真係唔轉!手感亦差D。容錯性兩塊都係一般
你一定好好波, 通常直轉橫, 加埋對板膠有了解既人都係勁人.

30 12
發新話題