發新話題

[綜合技術] 扣 抽 前 高

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

扣 抽 前 高

我呢D新手打波時周身都係明顯漏洞就唔洗講, 但都久唔久反思下自己的技術, 發現有時都幾有趣.
有D技術, 計分時真係用都用唔到,
都有D技術要成日依賴,
又有一些, 係時時刻刻都想戒左佢, 但又久唔久忍唔住走番出來

要講洒所有的技術好似太多太長太悶(可以出書 ), 簡單D好似下圖:

扣殺 - 呢D殺人一萬自損九千的賭錢技 , 如果唔係位置靚絕的話, 機本上真係好鬼想戒左佢, 而且計分的出現率唔高.

抽擊或攻球 - 帶小小磨擦, 基本都係向前多, 呢個出現率真係多到離洒普, 好在呢個我都有D信心實戰用到 .

前沖 - 旋轉同前沖力都強勁, 好似比關雲長用青龍偃月刀劈開的感覺 , 唉, 我真係做極都做唔好, 練習又好計分都好, 總係前沖力不足, 都體會到自己單薄的身材好難可以做好.

高吊 - 最強的上旋, 最慢的前沖力, 真係我的最愛 , 我實戰都成日用來對抗下旋, 可惜有時一計分用大臂夾架來, 動作真係唔靚 .

大家呢, 有無乜野技術係成日用, 又好好玩架~~
本帖最近評分記錄
  • Happy仔 +5 多謝分享 2012-11-2 23:27
  • wilson2020 +20 專家!!!!!!!!!!!!!! 2012-11-2 14:37
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

紫釵記
<-->
.

Wilson大人的一句專家的評價真係令到小弟汗顏, 如果小弟呢d新手中的新手都叫專家的話, 敢Wilson大人就一定係專評專家中的專家, 睇來Wilson大人可以教張X科, 馬X, X琳打波了!!!!!

Wilson大人

Wilson大人, 快回北京, 中國隊需要你丫~~~~

< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-11-2 14:49 發表
Wilson大人的一句專家的評價真係令到小弟汗顏, 如果小弟呢d新手中的新手都叫專家的話, 敢Wilson大人就一定係專評專家中的專家, 睇來Wilson大人可以教張X科, 馬X, X琳打波了!!!!!

Wilson大人威威威威威武武 ...
alan師傅 對器材的研究直迫神級

借問聲師兄,抽同沖有咩技巧上分別?另外高吊可以應用係咩情況?

主拍 - nittaku rutis C 75g
         - nittaku ludeack CS 88g (半收藏)
練習 - stiga ac carbon CS 85g

引用:
原帖由 滴滴仔 於 2012-11-2 22:11 發表
借問聲師兄,抽同沖有咩技巧上分別?另外高吊可以應用係咩情況?
以我呢D新手的解釋, 好可能唔準確.....

抽擊(沖力大旋轉弱) 同 拉前沖(旋轉同沖力結合) 其實字面上都好清楚, 就係旋轉強弱的分別, 就如你不會聽見 拉扣殺, 拉攻球 一樣 .

高吊係用來對抗下降期的下旋球用的. 不過有辣有唔辣, 因為無前沖力, 所以對手有時間等個乒乓波一落檯就抽落去, 好多時會比人抽死的, 但好處係對抗下旋時如對手接的時候只係SET位, 會變成相持局面, 就係基本功.
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-11-3 10:43 發表

以我呢D新手的解釋, 好可能唔準確.....

抽擊(沖力大旋轉弱) 同 拉前沖(旋轉同沖力結合) 其實字面上都好清楚, 就係旋轉強弱的分別, 就如你不會聽見 拉扣殺, 拉攻球 一樣 .

高吊係用來對抗下降 ...
謝謝專家既解釋^^

主拍 - nittaku rutis C 75g
         - nittaku ludeack CS 88g (半收藏)
練習 - stiga ac carbon CS 85g

alan師兄, 其實你可以教波, 講解清楚易明.   原來你成日用高吊弧圈,唔怪得成日擋你既波出界.

有一點唔係好明, 我自己都想戒扣殺高波, 因為好多時扣出界. 如果唔用扣殺應付高波, 可以用物野招?  如果等波落到低的, 又好難打中, 因為波越降落越快.

另外有冇下集, 想知點應付呢4招.

引用:
原帖由 johnli 於 2012-11-8 21:49 發表
alan師兄, 其實你可以教波, 講解清楚易明.   原來你成日用高吊弧圈,唔怪得成日擋你既波出界.

有一點唔係好明, 我自己都想戒扣殺高波, 因為好多時扣出界. 如果唔用扣殺應付高波, 可以用物野招?  如果 ...
我真係......我講左好多次.......我係新手.......一計分我都係輸多羸小....

嗱, 建議還建議, 大家吹下水研究下姐, 唔係乜野我教你(我基本上一d資格教波都無!!!!), 純感覺你需要係練習基本攻球, 不需要快, 只要動作 腰 腿 發力, 然後帶動 身體 手, 做到連續流暢.
而對抗高波, 不要等, 要早出手, 個乒乓球一落檯彈起10cm(總之短)就要攻球打佢.
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-11-2 02:26 PM 發表
我呢D新手打波時周身都係明顯漏洞就唔洗講, 但都久唔久反思下自己的技術, 發現有時都幾有趣.
有D技術, 計分時真係用都用唔到,
都有D技術要成日依賴,
又有一些, 係時時刻刻都想戒左佢, 但又久唔久忍唔住走番出來 ...
首先謝謝Alan兄的分享,小弟有一些補充。

拉前沖弧圈球不夠前衝力的原因是動作的問題多過身材。拉前沖弧圈球是以右腳(後腳)發力蹬向前,令到身體移向前,最後重心移向左腳(前腳),目的是充份運用身體的重量衝向球。再配合轉腰發力,然後才是大小臂和手碗。若果只用手臂力量去拉,當然不夠前衝力啦。此外,球拍接觸球的打磨比例也很重要,磨擦太多,雖然可以制造上旋比較多,但是前衝力就比較少,正確的打磨比例應該是50%打50%磨。還要注意接觸球的時機,不要太過慢,出手太慢,也會令對手有更多時間預備接招,威脅性也大減。最佳接觸球的時機應該是來球反彈的最高點,這也有利於把球衝過網,因為來球反彈的最高點,通常都會高過網頂的,應該把握這個時機把球衝過網。若果等到下降期,球已低過網頂,就很難衝過網了。若果能夠做到最高點拉球,全身發力,就算重下旋也可以衝過網,不需要用高吊弧圈球。

高吊弧圈球除了是應付重下旋,其實主要是在位置不佳,步法不完全到位的情況下,仍然可以搶先吊一板,或者失了位去救波,作為過渡一板,總好過搓過去。

引用:
原帖由 johnli 於 2012-11-8 09:49 PM 發表

有一點唔係好明, 我自己都想戒扣殺高波, 因為好多時扣出界. 如果唔用扣殺應付高波, 可以用物野招?  如果 ...
若果唔想用扣殺應付高球,也可以參考馬琳的做法,就是用減力檔。當來球剛反彈的時候,你用球拍輕輕的接觸球,然後立即有向側面和後移的動作,以吸收個波的反彈力,令到個波被你縮短到不出抬。

發新話題
最近訪問的版塊