發新話題

[膠皮討論] 紅雙喜反貼膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

紅雙喜反貼膠

打開紅雙喜反貼, 天極2, 天極3.  試左天極3 neo.  好似 天極3 neo 拉波弧線好高, 成日出界.  好似天極2最好打.

問題:
1.  呢種情形會否係, 狂飆2, 狂飆3, 狂飆3 Neo 出現?
2.  狂飆係列膠拉波會否好過天極係列?
3.  neo貴左, 點解拉波好似仲差左?  

請各路英雄指點.

你用有機定冇機上膠??

國產牌子中, 我比較喜歡銀河~~~由其係 銀河月球

而對於紅大媽, 只可以借用大陸人的一句 坑爹 來形容
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 kanlok 於 2012-10-17 14:06 發表
你用有機定冇機上膠??
好似係用透明膠水上膠, 有物分別?

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-10-17 14:08 發表
國產牌子中, 我比較喜歡銀河~~~由其係 銀河月球

而對於紅大媽, 只可以借用大陸人的一句 坑爹 來形容
銀河月球幾錢一塊, 有冇度數?

引用:
原帖由 johnli 於 2012-10-17 14:19 發表

銀河月球幾錢一塊, 有冇度數?
有 好似由38到42 新版重要有打厎
錢同你用開的差不多

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

如果可以抵抗到悶, 要求打球穩穩陣陣, 不理期間吞吞吐吐的感覺........ 想到一個可能可以稱為"老實人組合"的配置 , 一塊不太重的純七夾底板兩邊貼四十度銀河月球<膠應是耐用且幾好打, 但重量好像有幾明顯參差, 較重那張膠貼正手>
<-->
.

回復 1# 的帖子

你是不是初初學打??

回復 1# 的帖子

狂3同neo狂3都有這樣情況,
neo狂3即是打左底,膨左的意思,比狂3比較旋和彈,初初我都要適應,打打下你會覺得好好打架啦!

唔該各位師兄.  唔係好明"打波吞吞吐吐"係物野意思 , 吞係指拉波時觸球果下有包住感覺, 吐係指拉波時球沖出去果下?

我永遠覺得器材係冇問題,只不過你唔適合塊膠,物係死人係生,要你打法就塊膠,唔係塊膠就你打法

天極同狂飆絕對好打,我有段時間轉外國膠發覺控制唔到,我打開天極3藍綿,非常易拉,易控制,但係可能啲人覺得唔夠力,想夠力啲咪自己拉大力啲咯

打舊版天2的入黎打個招呼。 此膠越打越好打,以後買吾返都吾知點算。
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2012-10-17 18:34 發表
我永遠覺得器材係冇問題,只不過你唔適合塊膠,物係死人係生,要你打法就塊膠,唔係塊膠就你打法

天極同狂飆絕對好打,我有段時間轉外國膠發覺控制唔到,我打開天極3藍綿,非常易拉,易控制,但係可能啲人覺 ...
以前用天2, 天3較高角度拉球, 用天3 Neo一樣拉法, 球會出界.

可能係技術好低,未知點控制天3 Neo.  因為公司的波友多數用DONIC, XIOM膠, 好難問.

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-10-17 14:23 發表

有 好似由38到42 新版重要有打厎
錢同你用開的差不多
明白, 物野係打底?

回復 13# 的帖子

一定會拉出畀,你用什麼拍,是否比較快的,我就是,初初成日出畀,要就住d力,習慣了便無野
你可以用比較中快的拍會好d

引用:
原帖由 johnli 於 2012-10-17 19:37 發表

以前用天2, 天3較高角度拉球, 用天3 Neo一樣拉法, 球會出界.

可能係技術好低,未知點控制天3 Neo.  因為公司的波友多數用DONIC, XIOM膠, 好難問.
板形角度再斜啲試下,每隻膠唔同特性,拉出界唔出奇

會唔會係你既姿勢錯左
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

多謝各位指點,  會試下各位意見, 斜的拉波.

發新話題