25 12
發新話題

[球板討論] 玫瑰五的底勁

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

玫瑰五的底勁

新配置:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V,打落覺得D波只有塊膠的彈力,塊板D力好似打唔到個波度,D聲都唔爽,薄薄聲。朋友話因為塊紅V呔淋,令到塊板底勁不足所至。心念玫瑰五都唔平,口碑好好,甘都唔夠力???  請各位師兄指點下。謝謝

你睇下板評 做下工課,便知道評論過多次 這是一塊弧圈拍,折彎變形明顯。  合適拉球為主。  是nano oc 面材強化板。
本帖最近評分記錄
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

擊打唔sharp 唔實  是合理的
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

如果要打紮實感重  要打加料拍 或硬七夾。 或一些厚五夾。  薄五夾  runlox ~5 也ok

剛好Runlox-5我打過大半年, 然後轉打玫瑰5 so far 也差不多半年.  Runlox-5正手Roxon Pro 500, 反手Bryce FX; 玫瑰5正手Vega Pro, 反手Hammond Pro Beta.  兩塊板比較, 無論正手和反手横打, 玫瑰5的底勁都較強, 自身發力要求較低, 拉前冲比較爆.
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 tt11375 於 2012-10-12 09:12 發表
新配置:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V,打落覺得D波只有塊膠的彈力,塊板D力好似打唔到個波度,D聲都唔爽,薄薄聲。朋友話因為塊紅V呔淋,令到塊板底勁不足所至。心念玫瑰五都唔平,口碑好好,甘都唔夠力???  請各 ...
彭...油
本帖最近評分記錄

塊膠可能太新未開膠,多打幾次塊海綿會吃波好多,才會體現玫5的底勁
本帖最近評分記錄
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

回復 7# 的帖子

You're right.  我初打玫瑰5 + Vega Pro 也差點想换Vega Asia (因海綿較軟), 多打幾次纔愛不釋手.

也可能板的品質分別,我有80g 的玫瑰  有80g 的runlox 5.  Runlox 是sharp 一點  反而 玫瑰拉球到枱些

其實要定義何為  底勁。

是擊球的敏銳度,還是拉球的堅韌度?

樓主意思可能是擊球敏銳度

回復 9# 的帖子

我的玫瑰5 85g, Runlox-5 79 g.  我對底勁的理解是打和冲的力度是否剛勁.

我不反對拉球 玫五是好  有勁    你看許昕 用nano oc 同玫五拉球速 就看出分別。   nano oc  我也有過!

所以要看樓主意思是什麼?

其實玫五擊打球速不算快
本帖最近評分記錄

用玫五現在拉波眞係定咗,又西咗。但當有D較高或機會波,想打一個前冲,一板沖死人時,效果便不理想,咁大板沖擊落去,隻手仍然唔係好感受到個度磨擦+撞擊力,由板面存落黎。呢D係唔係叫打唔透呢?

我和樓主配置一樣:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V
多打兩星期你會愛不釋手
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2012-10-13 11:26 發表
我和樓主配置一樣:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V
多打兩星期你會愛不釋手
好,咁我又有番D信心打好里塊板。

25 12
發新話題