發新話題

[砌版討論] 第一次砌板用T05

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

第一次砌板用T05

我想問第一次砌板用T05好唔好?聽人講依塊係最好,會上癮...我驚用完之後唔會用其他...其實一開始係咪應該用D平D先?

正手狂3啦,反手CJ8000

其實我自己買膠有小小原則, 市場上最貴果快膠的價錢一半做中位數, 如T05要HKD540, 就用HKD270做中位數, 買膠用呢個中位數去買, 不偏離呢個價錢太多的.

理由好簡單, 唔支持無良的品牌. 你想想, 如果T05幾貴都買的人好多的話, T05只會再加價落去之餘, 也會帶動其他膠一起加價, 一個不好的循環來的!!!!

而且HKD270可以玩到的膠好多好多, 加上就算將來果快膠加價的話, 都不會加得太多!!

本帖最近評分記錄
  • wlwlwl +5 Good point 2012-10-7 13:21
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

用T系列有d人幾個月就要換,btw T系列性能幾個月就會下降

第一次砌板建議你揀啲大路膠
因為大路,多人打過,之後想換膠都容易請教意見
性能中至中上就可以 因為可以更好感受塊板
我認為價錢適合既有:
普狂3 ,普天2,普天3,acuda S1, baracuda,vega asia
以上呢幾塊都係$100至$240買到既膠 好抵打
而且性能都唔需要懷疑(希望你唔會上得 forum多燃起燒器材癮 xd)
S1 + baracuda,好多甲乙組都係咁配
希望幫到你

回復 1# 的帖子

我兩/三年前用過兩塊T05(正手), 當時每塊也要HK$450.  最近半年用Xiom Vega Pro之後, @HK$250, 從性能價格耐用比我不會再考慮T系.
本帖最近評分記錄
  • wlwlwl +2 Me too.... 2012-10-7 13:22

我想知你用咩木先?
右手直板兩面反膠

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-10-7 10:11 發表
其實我自己買膠有小小原則, 市場上最貴果快膠的價錢一半做中位數, 如T05要HKD540, 就用HKD270做中位數, 買膠用呢個中位數去買, 不偏離呢個價錢太多的.

理由好簡單, 唔支持無良的品牌. 你想想, 如果T05幾貴都買的人 ...
support!

argee............

第一次砌板建議你揀大路膠
因為大路,多人打過,之後想換膠都容易請教意見
性能中至中上就可以 因為可以更好感受塊板
我認為價錢適合既有:
普狂3 ,普天2,普天3,acuda S1, baracuda,vega asia
以上 ...

不過D人講到咁好,而又有多餘錢...真係想試下

發新話題