發新話題

[長膠] 一片生膠可用多久?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

一片生膠可用多久?

平時你有沒有注意膠粒頂的梅花紋呢?還有每款膠的花紋有分別嗎?是不是因為生膠多是打撞擊,所以對花紋的磨損,根本不需要在意呢?請各位師兄多多指教!

我用左一年仲ok
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

生膠會唔會比較耐用,sorry~我用左鞋底黎比較,d人地話齋:生膠底生膠底。

主拍 - nittaku rutis C 75g
         - nittaku ludeack CS 88g (半收藏)
練習 - stiga ac carbon CS 85g

膠粒頂的梅花紋完全磨損,變成光頭生膠,還能用嗎?

生膠底既鞋, 無曬紋都仲行到。
打波都一樣,你接受到佢比較易打滑
又有何不可!?

引用:
原帖由 壹點壹 於 2012-9-27 02:14 發表
生膠底既鞋, 無曬紋都仲行到。
打波都一樣,你接受到佢比較易打滑
又有何不可!?
有道理!正如反貼打舊了,可以當 Anti 用。又有何不可!?

打到自己覺得它的性能不能接受為止
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我有塊生膠用左成年也像新一般.
可能我功力不足.

耐用只是選較好牌子便夠(個人覺得國产較好但用日本棉)

我通常係打到太多粒粒唔見左, 先會換膠, 通常3-6個月咁上下

4-5month

引用:
原帖由 阿舜 於 2012-10-20 03:25 發表
我通常係打到太多粒粒唔見左, 先會換膠, 通常3-6個月咁上下
証名你內工心厚,可以打到生膠都斷粒,我打左一年零三個月,都仲係果塊,未試個吾見左的粒粒
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

根據上述回覆,是不是代表大部份人,打生膠大多是撞擊,不太注意磨擦旋轉的呢?

引用:
原帖由 tommypoon 於 2012-10-20 18:07 發表
根據上述回覆,是不是代表大部份人,打生膠大多是撞擊,不太注意磨擦旋轉的呢?
應該係生膠好難制做到好的旋轉,無理由用自己的弱点去打人地的強項,打得生膠都會以撞擊主,磨擦只係過渡

引用:
原帖由 tommypoon 於 2012-9-26 22:49 發表
平時你有沒有注意膠粒頂的梅花紋呢?還有每款膠的花紋有分別嗎?是不是因為生膠多是打撞擊,所以對花紋的磨損,根本不需要在意呢?請各位師兄多多指教!
1. 視乎打法而定(力量)
2. 練習的對手(質量)
3. 一星期打多少(數量)
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

發新話題