23 12
發新話題

Andro Rasant

琴晚有位(超級)以燒器材為樂的波友打電話給我,
(因為我冇機會打波已2個月)
閒聊之間我問佢近期有咩反貼好打 ?
答案 = Andro Rasant (綠魔)

所以今日即刻開個 post 來收集意見 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

變形俠醫
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

唔通系閃X

同M1一樣都係較重'但真係比hexer衝同轉
右手直板兩面反膠

我打左Andro Rasant個半月~~~~

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

咁感覺如何?

以我呢d新手水準評快膠好似對快膠唔係幾公平, 不過如果以吹水友又唔同~~~

唔知你地有無打過Hexer HD, 其實我最初上手打Rasant的時候以為買錯左Hexer HD的~~~
Rasant佢承繼左Hexer HD的通透手感, 感覺上平面打擊速度差Hexer HD一個馬鼻, 但旋轉真係強左一級.
而且新一代的膠如Hexer HD, Rasant, Blue Fire M1, 其實佢地都好似, 面膠都係果種 韌 的感覺, 只不過取向不同. 如HexerHD(偏速度), Rasant(中間), Blue Fire M1(偏旋轉).

Rasant 同 Blue Fire M1, 比我的感覺就似係當年Hexer 同 Baracuda一樣, 打對檯的對手, 又似係孖生兄弟~~~

大家唔好認真, 當我吹水友吹水就好鳥~~~~
本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手

rasant 比 m 1價錢貴左幾拾,,現在我反手膠考慮緊買rasant定m2好
7星板 OFF +.+

我的台灣朋友 評佢完全好過hexer +   但我未試
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

琴晚位波友就話Rasant 比 M1 硬少少.....
睇黎似啱我用在正手
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 lycong 於 2012-8-29 11:29 發表
唔通系閃X
琴晚呢位波友....燒器材勁過我一倍(有多冇少)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-29 14:04 發表
琴晚位波友就話Rasant 比 M1 硬少少.....
睇黎似啱我用在正手
如果以 Rasant / M1 作比較, 我覺得M1 較硬一點, 兩塊海綿d 氣孔都好大, 彈力一定足, 但M1 膠面較硬, 不易打透, 但力量十足, 拉前衝發力打勁度超爆; Rasant 比較透, 手感傳遞好, 膠面似hexer, 有韌性, 較適合喜歡操控型的朋友.
( 用在日直上 , 可能跟橫板有點不同 )
本帖最近評分記錄
  • okt05018 +3 原創內容 2012-8-29 14:18

Thanks

太陽教練話我反手要練發力,5知呢塊得唔得

膠的順序為:
Donic Coppa X2
Andro Hexer
Donic Coppa X2

Rasant的面膠比Hexer重要厚架!!
< -- 新手中的低手

邊度有得賣rasant????

引用:
原帖由 sunny1995911 於 2012-8-29 15:42 發表
邊度有得賣rasant????
我都未知....
不過九龍就華/陞, 香港就萬達
是旦一間總會有

決定盡快一試 :

(正手) Andro Rasant
(反手) Donic Blue Fire M1

友壇可以BUY到

無論乜野組合,我永遠都系狂3做正手,可能普,可能省
反手一定會係大韓同德意志

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-29 18:42 發表

我都未知....
不過九龍就華/陞, 香港就萬達
是旦一間總會有

決定盡快一試 :

(正手) Andro Rasant
(反手) Donic Blue Fire M1
留意丫超級重丫
< -- 新手中的低手

23 12
發新話題