發新話題

金景娥VS松下浩二VS朴美英

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

金景娥VS松下浩二VS朴美英

1. Nittaku 金景娥
2. BTY 松下浩二pro
3. Tibhar STRATUS POWER DEFENSE
邊塊板淋D??
求答

push

應該係松二淋D

tabletennisdb冇金景娥既資料

金景娥嘅資料,165x156mm, 6.1mm

蝴蝶日本總部一兩年前剔除咗松下浩二系列,不過都搵到啲舊傳單,166x155mm, 5.5mm

單以厚度計,松下會腍啲

ZEIO 兄講緊松下浩二定松下浩二PRO ?

updated

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2012/8/27 19:55 發表
ZEIO 兄講緊松下浩二定松下浩二PRO ?
圖入面應該睇到,係松下浩二Pro Model......

呢個清楚列出松下三款分別: http://takusin.sakura.ne.jp/butterfly09/racket/top5.htm

Stratus Powerdefense 應該幾硬吓, Tibhar 寫係較硬身嘅防守板

回復 9# 的帖子

但差幾遠呢??

話唔埋,只能根據基本數據推測,括弧內為非官方資料

金景娥 165x156mm 5夾 6.1mm 88g
松下Pro 165x155mm 5夾 5.5mm 87g
Stratus Powerdefense (160x154mm) 5夾 (5.3mm) 80g

板面大細、夾數、厚度、重量主導底板嘅性能取向,而夾層嘅選材、排列方向、黏合就決定打球感覺,粗略而言:

板面越細,板身越韌

夾數越小,回饋越清

厚度越大,吃球越淺

重量越高,球速越快

金景娥同松下Pro 板面、重量相若,松下Pro 要薄得多,雖然唔知道詳細結構,但係打落肯定會透啲、型變大啲,感覺應該會腍啲

驟眼睇 Powerdefense 比松下Pro 要薄同輕,不過因為板面細嘅關係,型變無咁大,打落會感覺透板得嚟硬挺
本帖最近評分記錄

thx
但有冇人打過呢3塊
有用家意見
因為呢D BY廠家有時都唔係好準

聽吓松下本人點講,睇第一個comment有英文翻譯

金景娥嘅話就要搵阿宋芝齡去打探吓

Powerdefense 嘅評測外地多啲

http://crazytalk.pixnet.net/blog ... 8%E7%B4%80%E9%8C%84

有松下Pro 同 Powerdefense 比較,第六個回覆開始

想打削球用塊最普通三夾板最好用,唔洗打到咗靚板,越差板越好削,但板面要大些。

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-8-28 17:08 發表
thx
但有冇人打過呢3塊
有用家意見
因為呢D BY廠家有時都唔係好準
你不是打過金景娥嗎?
我塊金景娥, 係你賣比我WOR, HAHA

回復 1# 的帖子

有VICTAS 松下浩二  DESIGNED BY 松下浩二

有VICTAS 松下浩二  DESIGNED BY 松下浩二

發新話題