發新話題

白岩松的呼籲!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-24 15:17 發表
89DEkp2VH8s&feature=related

天水圍城
有冇咁橙呀!?

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-24 15:31 發表

叫....天水弧城
不如改少少叫天水孤城,夠晒cool!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-24 15:43 發表

可唔可以改睇韓劇及睇歐美AV呀 搞到日本大小影業都執埋
但係我好like菜菜同蒼井喎!

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-24 16:34 發表
Have you guys ever heard this phrase before:  '釣魚台是中國的, 蒼井空是大家的.'
呢番言論明顯好愛國!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-24 16:40 發表

食得日本菜多都厭啦 試下轉口味改食韓國菜及西餐咪重好
Paul兄原來係一個食家!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-24 17:15 發表

食家就不敢講 如有時間可與弧兄交流下心得(請不要誤會,我講緊係打波的心得)
Paul兄住邊頭?9月初前我都幾得閒,可以黎個以波會友!

回復 68# 69#的帖子

我兩部Nokia6120,5800都無法用壞佢 ,家陣都係留黎做士啤!

引用:
原帖由 chwill 於 2012-8-25 12:57 發表

此所謂 "襟興抵" 關係:襟嘅唔興 ,興嘅唔抵 ,抵嘅...襟唔襟呢
襟兄弟?!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-25 23:32 發表
弧兄,請問白岩松是何許人也
白岩松是大陸時事評論家,從事電視新聞節目,學識淵博,有不可抗拒既說服力!

佢就曾經咁樣解釋過"故鄉"一詞,他說:"故鄉"是甚麼? "故鄉"就係人年少時拼命要離開的地方,亦係人年老時拼命要回到的地方!
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 chwill 於 2012-8-25 23:46 發表

過獎過獎 ... 祗可惜抵嘅定義落唔到地方
抵嘅定義可唔可以咁?!藍V賣100蚊塊,壽命得番一半,唔襟都抵啦!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-26 18:41 發表

哦!原來係猛人 多謝弧兄指教
唔好講指教,我只不過偶然睇cctv,認識到呢位仁兄唧!

引用:
原帖由 chwill 於 2012-8-26 20:30 發表

用一半錢 買半條人命, 真係抵乎?
藍V240,所以係4折錢,買半條人命!

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-28 10:08 發表
(已轉繁體)
白岩松的呼籲!
別買日本人的東西
日本人說:我們不會向兩個國家道歉一個是韓國,另一個是中國。因為在中國隨處可以見到日本的電器、手機和汽車,而在韓國街上你轉上幾天也看不到一輛日本車。這就 ...
唔該晒九叔!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-28 12:32 發表

如果大家贊成罷買日貨,但又覺得轉發此文章太麻煩的話,提議大家有以下做法:

1) 回覆此post....比一個 SUPPORT (希望能收到一百萬個 SUPPORT 唔知hkttf有無O甘多網友 )

2) 向身邊親友講出贊成罷 ...
多謝Paul兄嘅支持!
當我收到呢段呼籲嘅時候,我就立刻轉發左比廿幾人,
亦收到不少支持嘅回應,希望一傳十,十傳百,趕絕小日本,還我釣魚台!

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-28 13:49 發表
停買日貨, 菲貨!!
係喎!重有8/23單嘢未同賓佬計數!

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-28 14:07 發表
喺鍋, 點樣可以幫到人質事件嘅家屬???  
有d難度,賓記除左女人外,都冇乜其他嘢出口,

而用緊賓妹嘅家庭,亦好難話為左呢件事而炒左個家傭!

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-28 14:56 發表
吾食地瞞香蕉???  
真係蕉都冇得吔!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-28 15:13 發表

最憎果個阿基洛三世 死左O甘多港人,又唔肯道歉,又唔肯賠償,仲上電視笑住口話笑係代表憤怒
呢條友仔應改名叫....正衰格前世
咁唔止條衰格前世喺度笑,上至官員,下至學生都喺度笑格!!!

引用:
原帖由 feideepking 於 2012-8-29 11:19 發表
即使係家庭電器, 其實唔使太過棒日貨, 而家就算用大陸電子嘢應該不會爆炸o既, 大陸'參考'人o既好嘢都算好好喇, 不過要知道大陸生產o既已經唔平.
咁大陸嘢始終平過日本嘢一截,而且家陣明玩嘢,有d唔方便都冇辦法架喇!

引用:
原帖由 ta40gt 於 2012-8-29 23:18 發表
我由現在開始唔買日本貨和唔去菲律賓!
咁會唔會去日本同買菲律賓貨先?!

發新話題