22 12
發新話題

白岩松的呼籲!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
support 弧兄
日本和德國同樣都是發起侵略戰爭的戰敗國,但不同的是德國人肯公開向被侵略的國家道歉及承認錯誤,所以日耳曼民族是值得人原諒和尊重的
而日本人非但不肯公開向被侵略的國家道歉及承認錯誤,更甚的是去刻意掩飾過去發起侵略戰爭對中國人民性命及財產的嚴重傷害,如刪改教科書說沒有發生過南京大屠殺等暴行,又強行霸佔釣魚島,所以大和民族是不值得我們原諒的

我們中華民族應團結一起對日本作出經濟制裁:
1) 罷買日貨
2) 拒絕到日本旅遊
3) 如有其他方案,請C兄C姐賜教
比賽從不介意勝敗,友誼第一,只求開心

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 23/8/2012 14:31 發表

唔打日本人工!(一個月前我就係打日本人工)
打日本人工可以賺日本人錢,又可以做 Laughing哥(或長江一號) 點解唔做呀

引用:
原帖由 ninthuncle 於 23/8/2012 14:52 發表
相信很難也不能完全抵制到日貨, 但可盡量減到用最少日貨.  有呢個意識等於成功一半.  大家一起努力!!!!  
我相信要完全抵制日貨是可以做到的,只要大家購物前先計劃一下,要買的物品是不是日本貨,若是日本貨,此物品可否用其他國家牌子代替,相信在香港不會太難便可找到代替品。
當然最初大家會有點不習慣,但只要肯堅持也不難做到

如不介意,在這裹跟大家一起做一個小測試,請說出以下列舉的日常用品或家電,那一種一定要用日本牌子:
1) 家電(如電視機,電熱水爐,雪櫃,冷氣機等)
2) 手提電話
3) 食物
4) 廚房用具
5) 清潔用品
6) 衣服

引用:
原帖由 niceiceman 於 23/8/2012 15:29 發表
全球化下跟本無可能....

日本佔有了地球上大部分的高端部件.大家能不用iphone 嗎?
小弟沒錢買iphone 只能用三星手提(不是smart phone,是只能打出打入個隻)

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 23/8/2012 20:58 發表

食日本餐但原材料唔係產自日本都得卦?!
弧兄可放心,自從日本福島發生漏輻射事件,D日本餐店已改口話所有食材都不是來自日本(之前日本餐店話D食材是來自日本其實都是假的)
另外只要選擇那些不是日資開的餐店便不會有問題

引用:
原帖由 niceiceman 於 24/8/2012 10:31 發表
難.
.yasaka R7/R9
是德國做...

全地球高端牌子的LCD panel 是日本做.

高端鋰電池是日本做.

即使大陸做.. 很多部件都要比patent 費..

大陸,台灣的電腦底板, 電容都是日本的..

要罷買日本貨,倒不如 ...
其實大家不用太費神去了解每樣要買的產品是否內含日本做的零件,只要此件產品不是日本牌子便可。
相信只要全球大部份華人都罷買日本牌子貨,這個訊息一經傳開,所有其他國家品牌的生產商便會盡量減少或不用日本做的零件,以免他們的產品因有日本做的零件而影響銷售。
所以只要做到罷買日本牌子貨,必定已夠日本人受,甚至可迫使日本向中國道歉及歸還釣魚島

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 24/8/2012 11:45 發表

有見地,有見地!

國家政府可能種種原因唔敢動武,就唯有靠民間團結力量黎到抗日!
我都不贊成動武,因會影響香港經濟。贊成用民間經濟制裁最好(罷買日貨+不到日本旅遊)

引用:
原帖由 米奇老苦 於 24/8/2012 12:48 發表
建議樓下商場間連鎖雜貨便利店日本城要改名做中國城......
最好分區改名:
九龍區叫....九龍城
沙田區叫....沙田第一城
郊野區叫....狂野之城
鄉村區叫....鄉下仔出城

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 24/8/2012 15:11 發表

我住天水圍咁係咪叫.....悲情城!?
叫....天水弧城

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 24/8/2012 15:09 發表

絕對要罷買日貨,同埋絕對唔比錢就睇日劇同AV,咁樣就可以對日本經濟體系做成致命傷!
可唔可以改睇韓劇及睇歐美AV呀 搞到日本大小影業都執埋

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 24/8/2012 16:22 發表

但係我好like菜菜同蒼井喎!
食得日本菜多都厭啦 試下轉口味改食韓國菜及西餐咪重好

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 24/8/2012 16:59 發表

Paul兄原來係一個食家!
食家就不敢講 如有時間可與弧兄交流下心得(請不要誤會,我講緊係打波的心得)

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 24/8/2012 17:39 發表

Paul兄住邊頭?9月初前我都幾得閒,可以黎個以波會友!
好呀 我都係住新界西,不過與你不同區,平日晚上可以在荃灣或九龍打波
弧兄可pm我約時間

引用:
原帖由 chwill 於 25/8/2012 12:57 發表

此所謂 "襟興抵" 關係:襟嘅唔興 ,興嘅唔抵 ,抵嘅...襟唔襟呢
C兄呢句 " 襟興抵 " 真是頂瓜瓜 而且道出因果循環,簡直係絕句

弧兄,請問白岩松是何許人也

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 25/8/2012 23:51 發表

白岩松是大陸時事評論家,從事電視新聞節目,學識淵博,有不可抗拒既說服力!

佢就曾經咁樣解釋過"故鄉"一詞,他說:"故鄉"是甚麼? "故鄉"就係人年少時拼命要離開的地方,亦係人年老時拼命要回 ...
哦!原來係猛人 多謝弧兄指教

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 28/8/2012 11:10 發表

唔該晒九叔!
如果大家贊成罷買日貨,但又覺得轉發此文章太麻煩的話,提議大家有以下做法:

1) 回覆此post....比一個 SUPPORT (希望能收到一百萬個 SUPPORT 唔知hkttf有無O甘多網友 )

2) 向身邊親友講出贊成罷買日貨,希望他們也能響應及向他們的親友轉述此訊息。

3) 如有其他提議,請各C兄C姐賜教

引用:
原帖由 乒乓在線 於 28/8/2012 13:49 發表
停買日貨, 菲貨!!
support

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 28/8/2012 14:02 發表

係喎!重有8/23單嘢未同賓佬計數!
最憎果個阿基洛三世 死左O甘多港人,又唔肯道歉,又唔肯賠償,仲上電視笑住口話笑係代表憤怒
呢條友仔應改名叫....正衰格前世

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 28/8/2012 14:26 發表

有d難度,賓記除左女人外,都冇乜其他嘢出口,

而用緊賓妹嘅家庭,亦好難話為左呢件事而炒左個家傭!
改用印傭或泰傭

22 12
發新話題