發新話題

白岩松的呼籲!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 chwill 於 2012-8-26 20:30 發表

用一半錢 買半條人命, 真係抵乎?
藍V240,所以係4折錢,買半條人命!

(已轉繁體)
白岩松的呼籲!
別買日本人的東西
日本人說:我們不會向兩個國家道歉一個是韓國,另一個是中國。因為在中國隨處可以見到日本的電器、手機和汽車,而在韓國街上你轉上幾天也看不到一輛日本車。這就是日本不敢輕視韓國的原因。日本松下一位高官說:不管我們如何努力,韓國人也不會買我們的產品,但就算我們永不向中國道歉,中國人照樣會買我們的產品,一句讓中國人從頭涼到腳的話,每買一百元日貨就會給日本政府送去5元錢,讓日本自衛隊多造10顆子彈,多印8頁教科書。如果你買日本汽車,將來開上中國街頭的日本坦克就是你造的,如果你買日本櫥具,將來射穿同胞頭顱的子彈就是你造的,如果你買日本電視音響,將來就會在戰地喇叭中聽到同胞被殺的哀鳴!請傳給20個同胞,支持抵制日貨,就算沒有回報,這也是你的義務!請大家將這個消息發送到你所在的每一個群體,日本對中國的依賴程度現在很重,特別是對中國市場的依賴,如果中國人一個月不買日貨,日本將有數千家企業面臨破產,如果6個月不買日貨,日本將有一半人失業,如果一年不買日貨,日本經濟將面臨崩潰!抵制日貨考驗的就是你那顆愛國心!近日,台海局勢嚴峻,小日本還不斷插手!願意的就轉發,不願意就希望你默默無語看看就行。也許你發布一次就牽動日本經濟一日元。我對天發誓:如果三個月沒有
一百萬人
轉的話,這表示我們中國人真的敗了。是中國人就轉發,頂起來!讓我們銘記歷史的恥辱!--白岩松
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-28 10:08 發表
(已轉繁體)
白岩松的呼籲!
別買日本人的東西
日本人說:我們不會向兩個國家道歉一個是韓國,另一個是中國。因為在中國隨處可以見到日本的電器、手機和汽車,而在韓國街上你轉上幾天也看不到一輛日本車。這就 ...
唔該晒九叔!

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 28/8/2012 11:10 發表

唔該晒九叔!
如果大家贊成罷買日貨,但又覺得轉發此文章太麻煩的話,提議大家有以下做法:

1) 回覆此post....比一個 SUPPORT (希望能收到一百萬個 SUPPORT 唔知hkttf有無O甘多網友 )

2) 向身邊親友講出贊成罷買日貨,希望他們也能響應及向他們的親友轉述此訊息。

3) 如有其他提議,請各C兄C姐賜教
比賽從不介意勝敗,友誼第一,只求開心

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-28 12:32 發表

如果大家贊成罷買日貨,但又覺得轉發此文章太麻煩的話,提議大家有以下做法:

1) 回覆此post....比一個 SUPPORT (希望能收到一百萬個 SUPPORT 唔知hkttf有無O甘多網友 )

2) 向身邊親友講出贊成罷 ...
多謝Paul兄嘅支持!
當我收到呢段呼籲嘅時候,我就立刻轉發左比廿幾人,
亦收到不少支持嘅回應,希望一傳十,十傳百,趕絕小日本,還我釣魚台!

停買日貨, 菲貨!!
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-28 13:49 發表
停買日貨, 菲貨!!
係喎!重有8/23單嘢未同賓佬計數!

喺鍋, 點樣可以幫到人質事件嘅家屬???  

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-28 14:07 發表
喺鍋, 點樣可以幫到人質事件嘅家屬???  
有d難度,賓記除左女人外,都冇乜其他嘢出口,

而用緊賓妹嘅家庭,亦好難話為左呢件事而炒左個家傭!

引用:
原帖由 乒乓在線 於 28/8/2012 13:49 發表
停買日貨, 菲貨!!
support

吾食地瞞香蕉???  

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 28/8/2012 14:02 發表

係喎!重有8/23單嘢未同賓佬計數!
最憎果個阿基洛三世 死左O甘多港人,又唔肯道歉,又唔肯賠償,仲上電視笑住口話笑係代表憤怒
呢條友仔應改名叫....正衰格前世

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 28/8/2012 14:26 發表

有d難度,賓記除左女人外,都冇乜其他嘢出口,

而用緊賓妹嘅家庭,亦好難話為左呢件事而炒左個家傭!
改用印傭或泰傭

即使係家庭電器, 其實唔使太過棒日貨, 而家就算用大陸電子嘢應該不會爆炸o既, 大陸'參考'人o既好嘢都算好好喇, 不過要知道大陸生產o既已經唔平.

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-8-28 14:56 發表
吾食地瞞香蕉???  
真係蕉都冇得吔!

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-28 15:13 發表

最憎果個阿基洛三世 死左O甘多港人,又唔肯道歉,又唔肯賠償,仲上電視笑住口話笑係代表憤怒
呢條友仔應改名叫....正衰格前世
咁唔止條衰格前世喺度笑,上至官員,下至學生都喺度笑格!!!

引用:
原帖由 feideepking 於 2012-8-29 11:19 發表
即使係家庭電器, 其實唔使太過棒日貨, 而家就算用大陸電子嘢應該不會爆炸o既, 大陸'參考'人o既好嘢都算好好喇, 不過要知道大陸生產o既已經唔平.
咁大陸嘢始終平過日本嘢一截,而且家陣明玩嘢,有d唔方便都冇辦法架喇!

我由現在開始唔買日本貨和唔去菲律賓!

引用:
原帖由 ta40gt 於 2012-8-29 23:18 發表
我由現在開始唔買日本貨和唔去菲律賓!
咁會唔會去日本同買菲律賓貨先?!

吾用butterfly!!!!  一來太貴, 一來底制下日本!!!  

發新話題