發新話題

[砌版討論] 窮人的缺擇

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
我希望你地吾好再系窮呢個字眼汁著 而更多希望你地能在千四這個有效數字 四到最好既野 …thx

長膠用尼擋波的話其實係唔好打既,, 我以前都係打長膠,但係唔好打先轉返反貼,

其實我自己有個感覺, 如果你都打左4-5年橫板, 依家反手都重係想用長膠頂一板的話, 係GA比你差或者差不多水準的你羸的機會率係會高一點點, 但以後你都上唔到去高的位置.

除非你去練CUT波, 又唔同~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-8-20 13:55 發表
其實我自己有個感覺, 如果你都打左4-5年橫板, 依家反手都重係想用長膠頂一板的話, 係GA比你差或者差不多水準的你羸的機會率係會高一點點, 但以後你都上唔到去高的位置.

你甘講又有似有d道理……我本身一開始都打反手反貼 後來朋友推介先用長膠

講到要成本平,就一定要打粒仔,一塊膠閒閒地用一兩年,打比賽都無問題,加上我塊hrt彷黑檀七,仲要係打單面,五百元板連膠,可用兩年,可算係窮人的選擇
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

老餅兄,你既打法既實惠又實用,有D人有錢都打唔到啦

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-8-20 13:55 發表

去到削球當然好啦,不過橫板反手長膠也有很多技巧,不是點單單的擋波!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

粒仔        清風
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

試試朱世爀既配置lor
budget以內又適合長膠

*基本上專業球員既budget都系1000左右(吾計打蝴蝶炭板/DHS 狂王狂皓狂龍狂霞狂寧 果幾個)

引用:
原帖由 yuen123321 於 2012-8-20 02:25 發表
我希望你地吾好再系窮呢個字眼汁著 而更多希望你地能在千四這個有效數字 四到最好既野 …thx
相信你屋企環境吾錯同埋你年紀細冇做過野揾錢所以覺得1400吾系d咩大數
我信你系無心咁講 但聽到你咁講既人尤其系環境吾好/做緊野打份牛工會對呢番話超級反感
要知道1400對一個攞最低工資既人黎講系差吾多系佢4分1人工
扣埋日常開支你叫佢攞500去買板都牙痛咁聲,要1400既話相信佢會轉去打d吾駛錢既野
所以你呢句窮人的缺擇真系好串同埋得罪好多人

你要慶幸呢個論壇既人都比較溫和同有修養,話你幾句跟住就好認真咁答你既問題
如果系高登呢類論壇相信你出個咁既post,你只會收到一堆粗口/廢話,更甚者3個鍾內你讀邊間學校住邊頭都會俾人起底
大家只系希望你講野顧下其他人感受吾系執著窮吾窮呢個問題
尤其你吾好忘記你系求救緊人,呢d做人處世既野系非常基本
吾信可以試下join個球局(最好火人系度既 )然後話好似"Boll ZLC+Tenergy 2K幾好平姐"呢類說話,睇下你有咩後果出現

引用:
原帖由 儍峰 於 2012-8-21 02:03 發表

相信你屋企環境吾錯同埋你年紀細冇做過野揾錢所以覺得1400吾系d咩大數
我信你系無心咁講 但聽到你咁講既人尤其系環境吾好/做緊野打份牛工會對呢番話超級反感
要知道1400對一個攞最低工資既人黎講系差 ...
謝指教 千四的確係我幫人補習and零用 希望各位能體諒我無禮的語氣

引用:
原帖由 yuen123321 於 2012-8-21 12:54 發表

謝指教 千四的確係我幫人補習and零用 希望各位能體諒我無禮的語氣

我有個年青朋友用t05 + 反有長膠,板好似係donic epox個類。  重點係板唔可太彈,會cut 波出界。重有佢經常正反轉板,一時長交反手,一時t05 反手,有机會就正手t05沖你!
似夫一D五夾木合適D打長膠!(請各長交高手比D意見)

樓主, 不少橫板打球娛樂者經過玩長膠後都是玩回反膠走大眾合路線, 勿太重手 還有, 這刻有少收入時會傾盡買1400蚊玩具, 當他日如有14000蚊收入而另日常支出時, 就會覺得1400玩具貴, 付得起但不想買........

<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-21 16:41 發表
樓主, 不少橫板打球娛樂者經過玩長膠後都是玩回反膠走大眾合路線, 勿太重手 還有, 這刻有少收入時會傾盡買1400蚊玩具, 當他日如有14000蚊收入而另日常支出時, 就會覺得1400玩具貴, 付得起但不想買........
明白 謝指教

木板:stiga CLIPPER WOOD 快速7夾**                     (重過90g)            420  
正手:Xiom IV pro  黑  (黑海綿紅面膠很難看)                                  280
反手:拍里奧長膠 + 极薄海綿   紅                                                          《100
總價《 800
這塊木百搭,無論反膠,長膠,正 膠,生膠;
Xiom IV pro  黑 性價比之皇,免涂膨脹油,又沖又旋
拍里奧長膠 + 极薄海綿  免查長膠長度,可攻,邪得來穩定

總結:平靚正,一勞永逸
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

有$1400買拍都叫做窮人...我以前都係打流星,$14一塊果隻ja
其實你得閒可以去下深水步走兩轉,睇下報紙,你先再諗下個窮字點寫
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 yuen123321 於 2012-8-21 12:54 發表

敢問樓主..14歲幫什麼人補習啊

引用:
原帖由 poon 於 2012-8-18 17:25 發表
$1200買塊板叫窮人?
咁我叫 ...我塊板$100
其實果隻咩 CJ8000 兩面孤反膠都幾平,吾知掂吾掂呢?
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-23 23:25 發表

敢問樓主..14歲幫什麼人補習啊
幫同學 因為我不才 收入微薄 大部分都係零用同用淨既利是

發新話題
最近訪問的版塊