37 12
發新話題

比賽需要"攝"衫問題

比賽需要"攝"衫問題

舊年第一次打兵總既比賽果陣個球證要求我攝衫
之前系外國都未試過俾球證要求過咁樣, 而我一向冇呢個習慣所以覺得好吾自然

早幾日睇奧運果陣發現其實好多人都冇攝到,跟住我check返ittf既規矩
http://ittf.com/ittf_handbook/ittf_hb.html (關於playing clothing既系3.02.02)
發現根本冇提及過需要攝衫與否
想請教各位其實系咪一定需要攝衫呢?

"攝"衫 係香港原汁原味 創造出來的
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我打分齡賽也不需!!

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-11 10:25 發表
"攝"衫 係香港原汁原味 創造出來的
下次攞本ittf規則出黎問佢邊章邊節要求攝衫
我堅吾鍾意攝衫lor

引用:
原帖由 timothymak 於 2012-8-11 10:41 發表
我打分齡賽也不需!!
區賽就冇
但打兵總就一場比賽捉我3,4次

下次可以試下著 露臍衫
就唔知會點.....攝唔到.....但可能唔比打,要求你換衫
wlwlwl

我覺得乒總的裁判, 尤其是年約三十以上的, 很多毛求庛, 很固執
我個人覺得攝衫打波有點點不自然, 有點點影響發揮

其實奧運佢地有攝架..不過再突返少少出黎

泡返少少出黎

個人覺得在大型比賽當中, 是代表自己國家的話,
就應該要注意到儀容; 當中包括: 髮膚整潔, 衣衫整齊....
(王晧未出場之前都無"攝"架, 但一到佢打波時就已經"攝"好晒)

況且打波時唔"攝"好件衫, 拉遠檯時都會阻住自己啦 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

講真
如果你唔攝
球證會比裁判長減分
分低冇運行
明la
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2012-8-11 14:17 發表
講真
如果你唔攝
球證會比裁判長減分
分低冇運行
明la
原來有d 咁既樹...
咁奧運女單決賽(罰丁寧2分)嗰個球證, 以後大家遇到佢就識做啦
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 bond 於 2012-8-11 12:49 發表
我覺得乒總的裁判, 尤其是年約三十以上的, 很多毛求庛, 很固執
我個人覺得攝衫打波有點點不自然, 有點點影響發揮
唔係年齡問題, 係大會裁判組要求所有裁判照規矩執行, 無執行既話將會被扣評估分, 其實還有其他好多規矩!
例如球員發球拋得唔夠高, 裁判無判罰, 判裁會被扣(發球處理)分,

態度紀律
服飾儀態
賽前處理
報分聲線
報分程序
手號分牌
發球處理
行為處理
判斷
賽後處理
控制

但奧運網球都唔會叫球員攝衫呢
wlwlwl

我想講既系
攝衫根本吾系球例裡面既野
兵總亦冇權修改/加減規矩
意思系球員其實可以無需服從呢種"不存在"既規矩

"服飾儀態"方面規矩寫得好清楚, 只要求:
1)短軸/無軸
2)球衣主顏色吾可以同個波一樣
3)球衣上不可有任何不雅或攻擊性字眼/設計

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-11 17:55 發表
但奧運網球都唔會叫球員攝衫呢
只有golf先有攝衫呢條dress code lor

引用:
原帖由 儍峰 於 11/8/2012 23:10 發表

只有golf先有攝衫呢條dress code lor
其實又係, 平時唔攝係自然d
天下武功, 無堅不破, 唯快不破

引用:
原帖由 儍峰 於 2012-8-11 23:09 發表
我想講既系
攝衫根本吾系球例裡面既野
兵總亦冇權修改/加減規矩
意思系球員其實可以無需服從呢種"不存在"既規矩

"服飾儀態"方面規矩寫得好清楚, 只要求:
1)短軸/無軸
2)球衣主顏色吾可以同個波一樣
3)球衣 ...
其實你所問的問題已經有了答案;
球例上是不會有存在抵觸.
至於"攝"或"不攝"完全是出於自發性,
不過當其餘99%的運動員都自發性地"攝"好件衫去比賽的時候....
自己卻標奇立異地去做相反, 咁難免會被人覺得是想"攝"位.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-12 08:40 發表

其實你所問的問題已經有了答案;
球例上是不會有存在抵觸.
至於"攝"或"不攝"完全是出於自發性,
不過當其餘99%的運動員都自發性地"攝"好件衫去比賽的時候....
自己卻標奇立異地去做相反, 咁難免會被人覺得是想"攝 ...
吾系話刻意去吾攝既
只系自己真系吾鍾意攝,同埋吾系球例入面既野冇理由硬性要人遵守咁解

其實我吾攝衫果時覺得打得順d,可能一直冇攝衫打球關係
如果我覺得吾攝衫比較順可吾可以要求吾攝呢?

對攝衫有反感><""

37 12
發新話題