發新話題

16歲先出去學波會唔會太遲?!

可嘗試到體育館租發球機自行練習各種基本技術(如各種旋球和弧圈球、發球等),然後apply在實戰中。以我的經驗經過6個月的練習便會有明顯的進步!當然,如果有一位好教練更佳!

趁而家暑假搵D工返吓'無人支持咪自己搵錢去實現自己興趣

估現代搵銀難,  的暑假學生使少錢算"執"到
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-8-9 13:17 發表
估現代搵銀難,  的暑假學生使少錢算"執"到

但HKTTF D球局係唔係要著正式乒乓波衫+波褲+波鞋先join得?!
我有BUTTERFLY...不過有我學校名

緊係唔係啦
不過當然做運動最好著運動服架啦

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 18:30 發表
但HKTTF D球局係唔係要著正式乒乓波衫+波褲+波鞋先join得?!
我有BUTTERFLY...不過有我學校名
拖鞋我地都Welcome架
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 10:36 發表
係學校雖然係校隊,可以免費"練"波。但係真係好hea lor....入左隊成年個coach都未同我練過一次波,校隊?!佢只會同D青苖練...因材施教定埋末人才?!
好啦,E+想先出去但D Courses全部8-15歲....唔通連個天都唔比機 ...
我老豆58歲先學波, 學左幾年已經係兩區冠軍, 咁你話16歲遲唔遲?
呢度大大話話有二三十個球局, keep 住打一兩年總會練到D成績.
你又唔係打世界賽, 只係想打好D叫做有得對抗下的話, 使乜講到放棄咁嚴重? 打乒乓球有益身心, 點都好過淨係打機上網做宅男啦!

你住邊區?

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2012-8-9 20:07 發表

我老豆58歲先學波, 學左幾年已經係兩區冠軍, 咁你話16歲遲唔遲?
呢度大大話話有二三十個球局, keep 住打一兩年總會練到D成績.
你又唔係打世界賽, 只係想打好D叫做有得對抗下的話, 使乜講到放棄咁 ...
有道理...
西貢區

西貢 我長期係坑口打
想join就同我講 反正暑假冇乜野做

Volvo D10A-245:HL7646 HV6947 HV7333

引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 20:14 發表

有道理...
西貢區
將軍澳同藍田都有啦, 你可以join 下

我16歲都冇揾教練
都係自己上網睇片 落波場睇人打
聽啲教練教學生 逐啲逐啲聽返來
而家屋企隔離多咗個體育館
我成日落去打波 啲教練有時都會指點我幾招 唔收錢^^
所以只要你係愛乒乓球 想學野想進步
就要多去球局 多從唔同方面學習
加油呀
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

你唔一定要搵正宗教練架  依家好多十幾二十歲既青少年 打緊甲或者乙組既  D波唔差又唔會太貴^^
引用:
原帖由 peterkoon12 於 2012-8-9 10:43 發表
私鐘太貴....$300/小時..負擔唔到

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-8-9 21:28 發表
我16歲都冇揾教練
都係自己上網睇片 落波場睇人打
聽啲教練教學生 逐啲逐啲聽返來
而家屋企隔離多咗個體育館
我成日落去打波 啲教練有時都會指點我幾招 唔收錢^^
所以只要 ...
好...thx!你住tko邊到?!

引用:
原帖由 高吊小弧圈 於 2012-8-9 22:55 發表
你唔一定要搵正宗教練架  依家好多十幾二十歲既青少年 打緊甲或者乙組既  D波唔差又唔會太貴^^
最平都200啦...真係負擔唔起

回復 37# 的帖子

佢住係我對面jar ma
我地住坑口 行3-5分鍾就到個體育館架啦
Volvo D10A-245:HL7646 HV6947 HV7333

搵日出錅互綀下
BUT我好廢

引用:
原帖由 ShermanCMH 於 2012-8-9 23:53 發表
Support
吾會遲呀!
正所謂,學不分年齢
年幼時學,有如日出
中年時學,有如日落
年老時學,有如在夜間秉燭而行
某某君王都係老年時學習啦~!
更何況而家係乒乓波,16歳仲 ...
thank you!!你住邊到架?!...如果近得閒出黎互練下

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-8-9 18:46 發表

拖鞋我地都Welcome架
有無球局可以比我著拖鞋打?

發新話題