發新話題

世界級球手都唔識打長膠?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

回復 20# 的帖子

我係指世界級唔應該有呢D情況發生.
業餘級就絶對唔出奇.

引用:
原帖由 Georgett 於 2012-8-3 23:22 發表
我係指世界級唔應該有呢D情況發生.
業餘級就絶對唔出奇.

佢反手應該係防弧,之前馮天薇對住佢都打得好辛苦

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-8-3 23:20 發表
即係咁~唔好批評人地打得差~
自己都未去到人地個level~~
又黎d踢波勁唔過美斯就唔可以批評佢既理論

引用:
原帖由 vickyw288 於 2012-8-3 23:40 發表

又黎d踢波勁唔過美斯就唔可以批評佢既理論

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-3 23:04 發表
我們應該支持香港隊..不是批評香港隊....
人地打出黎的波的確怪
為何只有支持不可批評?打得差唔系事實?d口吻咁似強國

引用:
原帖由 atvb 於 2012-8-4 09:32 發表

為何只有支持不可批評?打得差唔系事實?d口吻咁似強國
打得差係事實
但我們為何要批評呢?
我們是香港人 應該給予鼓勵
更何況對手的確勁 我覺得輸無問題
打波不是贏就輸架啦
為何贏就讚到天上有地下無?
輸就踩到地底泥

請善意討論
不要無意中變為爭吵,罵戰
我相信大家都不想此事情發生

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-4 09:48 發表

打得差係事實
但我們為何要批評呢?
打波不是贏就輸架啦
輸就踩到地底泥
咩道理
香港人應該要支持香港人
輸左話對手勁 打得差不能批評
批評一個人唔關佢係咩地區既既人
仲有人 提出踢波勁唔過美斯就唔可以批評既理論實在令人

0-3 姜華珺輸比奧地利...蘇住亞
我爱老瓦!

也不是太奇怪, 以福原愛及石川佳純的水平, 對着削球手武揚及范英不也是經常處下風嗎?  乒乓球専業球員訓練時應該都會有側重的.

個怪球手好似哈利波特

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-4 09:48 發表

打得差係事實
但我們為何要批評呢?
打波不是贏就輸架啦
輸就踩到地底泥
輪實力佢贏,但打三盤都找不出應方法系球員,教練問題.
雙打帖雅娜第一盤系唔適應,第二盤已找出應方法,第三盤已無得打,對手真系咁勁?
變明顯系對不同膠皮應變,訓練不足,沒有相關訓練
有錯誤為不可批評?有人批評先會有進步,反醒.
明明打得唔好,唔通重要話你打得好好架那,這些假鼓勵真系有幫助?
支持一樣可以批評.但不可盲目.

香港的文化就只有批評..沒鼓勵
雖然個個說蘇佳亞是業餘球手..但入到奧地利國家隊已經算係國家級球員
就算真係輸又如何??我唔係話佢無錯..只係我覺得佢已經盡力....
佢雖然打輸左..但已經唔差我覺得
沒有球員能熟習各種球員的打法

我覺得球員已經盡自己能力打好每一場波..已經很好
即使輸左..我們都不能怪責佢

女子打防弧用到佢咁,我諗唔會好多,平時訓練都應該唔會搵個防孤出黎練,
話人打得差,但你落場會點呢?
我諗佢隊一板出黎,比你睇10次你都唔知係咩轉啦,
係咁好打,咁易打個個都炒佢啦,我覺得香港打得唔錯,最少佢有盡力,
其實我覺得連個水平都無,最少起碼知道人地做緊咩先"連咩轉都睇唔到咩都唔明
仲點批評?
個人睇法,不喜勿

我覺得不是批評人打得差
而係應該要去講點樣去打先係

在正常合法合理的比賽中,
「贏」只系一個原因............因為技高一籌.....!!
「輸」同樣地都系只得一個原因............技不如人!
支持還支持,批評還批評,檢討的應該是比賽者, 而不是支持者或是批評者
個人觀點, 不喜可插!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

有冇片睇?  
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

引用:
原帖由 eddiegoody 於 2012-8-3 23:01 發表
佢果塊好似係防孤,唔係長膠黎
經過現場友人講解,她用的確實是防弧!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

發新話題